Anul acesta, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, una dintre instituţiile emblematice ale Câmpinei, a împlinit 50 de ani de la înfiinţare. Pentru marele jubileu, conducerea unităţii s-a pregătit foarte bine şi a organizat, în zilele de 10 şi 11 mai, festivităţi omagiale de mare amploare. Cu această ocazie, pe 11 mai, au avut loc manifestări la care au participat delegaţii de la câteva şcoli de poliție din Europa (aflate în relaţii de colaborare cu școala polițienească din Câmpina), dar şi de la toate unităţile de învăţământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România. În aceeaşi zi, în jurul orei 11.00, pe platoul central al unităţii, s-a desfăşurat un ceremonial la care au participat numeroşi invitaţi: oficialităţi importante din Ministerul Afacerilor Interne, foste cadre de conducere ale unităţii, ofiţeri de poliţie ai unor școli din patru state europene, cu care şcoala din Câmpina are relaţii de cooperare. Cu o zi mai devreme, pe Bulevardul Carol I din municipiul nostru, avusese loc manifestarea denumită “Retragerea cu torţe”, în cadrul căreia, pe traseul Casa Tineretului – Şcoala de Poliţie, aproape 1300 de elevi dispuşi pe mai multe coloane, au defilat grupaţi în detaşamente conduse de ofiţeri instructori, o parte dintre elevi purtând în mâini torţe aprinse care au dat un farmec în plus ceremonialului urmărit cu interes, de pe ambele trotuare, de numeroşi câmpineni.
Pagini de istorie
La poarta de intrare a Școlii de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina stă scrisă deviza “Non solum armis, sed libris” (Nu doar prin forță, ci și prin educație). Deviza arată implicit că absolventul școlii trebuie să fie puternic, bine pregătit din toate punctele de vedere, să aibă un fizic deosebit, dar şi un spirit pe măsură, o educaţie corespunzătoare. Fiindcă numai în acest mod, așa cum susținea, în urmă cu peste un veac, Vasile Lascăr, părintele spiritual al Şcolii, pot fi garantate ordinea publică și siguranța interioară a statului. Şcoala de Poliţie din Câmpina poartă acest nume doar de 25 de ani. De numele avocatului şi deputatului liberal Vasile Lascăr este legată prima lege organică a poliţiei. El este cel care a dat stabilitate funcţionarului de poliţie. Vasile Lascăr a fost în două rânduri ministru de interne, răstimp în care a propus prima lege organică a poliției române, realizată după principii știintifice moderne, pe care a conceput-o după modelul legilor similare din state vest-europene dezvoltate, dar pornind de la realitățile și necesitățile românești. Ca model i-au servit organizarea polițiilor din Franța, Germania, Belgia și Austria. A susținut în Senat proiectul său de lege pe 25 ianuarie 1903, dată la care, în urma multor dezbateri, a fost adoptată „Legea pentru organizarea Poliției Generale a Statului”, în care s-au precizat atribuțiile și competențele personalului poliției, instituindu-se ”principiul stabilității organelor polițienești și scoaterea lor în afara luptelor politice”. Tot prin această lege se dispunea înființarea unei școli speciale de poliție pentru pregătirea personalului polițienesc. La susţinerea în Senat a proiectului legii sale, Vasile Lascăr sublinia: ,,…orice alte reforme am face, oricât de bune şi folositoare s-ar dovedi, ele ar fi de prisos, dacă n-avem garantată mai întâi ordinea publică şi siguranţa interioară a statului”. În anul 1968, prin Ordinul ministrului Afacerilor Interne nr. 3591 din 1 februarie 1968, la Câmpina, se înfiinţează Şcoala Militară de Perfecţionare a Subofiţerilor de Miliţie, iar la 2 martie 1968 aceasta îşi deschide porţile pentru o primă serie de 500 de cursanţi. Locul pentru amplasarea şcolii a fost ales pe vechiul domeniu al savantului chimist dr. Constantin Istrati, care fusese donat de proprietar ca parc al oraşului. În timpul celui de-Al doilea razboi mondial se instalează aici o unitate militară germană, precum şi depozite de muniţie şi armament, locul fiind un important punct strategic şi militar privind accesul pe Valea Prahovei. După război, redevine loc de agrement pentru câmpineni. De-a lungul celor cinci decenii de existenţă, unitatea a pregătit şi a format aproape 70 de promoţii de poliţişti. Dintre toate instituţiile de învăţământ ale M.A.I, şcoala este cunoscută şi prin faptul că este cea mai mare ca întindere şi capacitate.
După evenimentele care au avut loc în România în 1989, pregătirea şi formarea agentului de poliţie capătă o nouă dimensiune prin diversitatea şi complexitatea domeniilor în care trebuie să-şi desfăşoare activitatea. Şcoala de agenţi de poliţie s-a conformat acestor noi cerinţe prin programe de învăţământ, care să asigure cunoştinţele necesare specialiştilor criminalişti, judiciarişti, crimă organizată, arest transfer, circulaţie rutieră, ordine publică şi conductori câini. Instituţie importantă a statului contemporan, poliţia trebuie să fie în pas cu evoluţia societăţii civile. Începând cu anul 2000, aici se pregătesc şi agenţi de poliţie femei, la început, prin alocarea, anual, a unui număr variabil de locuri, în funcţie de necesităţi, în prezent numărul de locuri fiind nediferenţiat. În cei 50 ani de existenţă, şcoala a evoluat continuu. Au fost construite şi amenajate spaţii moderne de învăţământ, de cazare şi blocuri alimentare unde pot să mănânce concomitent peste 1500 de cursanţi. De asemenea, au fost amenajate terenuri de sport, săli de pregătire fizică şi recuperare, şi, nu în ultimul rând, săli pentru documentare şi laboratoare pentru toate specializările în care îşi desfăşoară activitatea agenţii de poliţie. Premergător împlinirii a 50 de ani, în premieră pentru instituţiile Ministerului Afacerilor Interne, Şcoala de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr” a sigilat, acum câțiva ani, “Capsula Timpului” – o acțiune dedicată generațiilor viitoare de elevi, o modalitate gândită pentru a nu se pierde din informaţii, din mesaje şi moduri de a lucra, pe fondul schimbărilor, al tranziţiilor, uneori bruşte, dintre generaţii. Înfiinţată acum 50 de ani ca o instituţie cu specific militar, unitatea se numără printre primele şcoli din Ministerului de Interne care au pregătit poliţişti. După anul 2000, odată cu demilitarizarea Poliției Române, pentru a se crea o mai mare apropiere a Poliției față de cetățeanul în slujba căreia a fost creată, unitatea pășește pe drumul modernizării. La data de 1 februarie 1993, cu prilejul aniversării a 25 ani de la înfiinţare, prin Ordinul ministrului de interne nr.273, unitatea a primit denumirea Şcoala Militară de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”. Din anul 2005, instituţia este cunoscută ca Şcoala de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr” Câmpina. Din octombrie 2016, unitatea este condusă de comisarul-șef de poliție Tache Vasile, fost inspector șef al I.P.J. Giurgiu.
Defilarea cu torțe
Defilarea cu torțe, din seara zilei de 10 mai, ne-a adus aminte de filmele cu intrarea în orașe a unor soldați eliberatori sau a unor trupe din armata țării, după terminarea unui război. Multe pelicule abundă în astfel de imagini. Cu copii alergând și țopăind de bucurie de-a lungul coloanelor nesfârșite de soldați, cu barbați de pe margine scoțându-și respectuos pălăriile, cu femei aruncând bezele și flori peste militarii ale căror fețe senine și dârze radiau de la bucuria pe care o provocau privitorilor de pe trotuarele străzii. Cam așa s-a întâmplat și cu manifestarea numită ”Retragerea cu torte”.
Cei 1300 de elevi ai Școlii de Poliție, încolonați ca la o mare paradă militară, au traversat aproape tot orașul, bătând pasul cu o cadență atentă și riguros măsurată, semn că fuseseră bine instruiți (deși de la examenul de admitere nu trecuseră decât câteva luni). Pe tot traseul de la Casa Tineretului la Școala de Poliție, tinerii elevi au fost înconjurați de privirile admirative ale localnicilor de pe margine. Astfel, copii, femei și barbați, tineri și bătrâni, i-au aplaudat sau i-au fotografiat continuu pe cei pregățiți la Câmpina pentru a deveni viitori polițiști. Organizarea a fost fără cusur. Deși în comunicatul de presă era scris că manifestarea va începe în jurul orei 20.00, manifestarea a început fix la această oră, niciun minut mai târziu. După o formație antemergătoare alcătuită din mai mulți elevi purtând torțe și drapelul tricolor, urma o fanfară militară și apoi o lungă coloană întinsă pe câteva sute de metri, care, după căderea serii, de la strălucirile torțelor, părea ca un râu de lumină. La început, s-a defilat cu torțele neaprinse, acestea fiind aprinse abia la intersecția de la Salcie, astfel încât prin fața Pasajului pietonal de la Ceas, unde era adunată conducerea Școlii, coloana nesfârșită a elevilor era deja plină de lumină.
O manifestare internațională
A doua zi, pe 11mai, Școala de Agenți de Poliție ”Vasile ”Lascăr” a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a cinsti cum se cuvine manifestările dedicate marelui jubileu. La festivități au fost prezente oficialități de prim rang: reprezentanți ai conducerii Ministerului de Interne (comisar-șef de poliție Adrian Ciprian Miron – adjunct împuternicit al inspectorului general al Poliției Române, comisar-șef de poliție Valentin Minoiu – director general adjunct împuternicit în cadrul Direcției Management Resurse Umane din MAI, Dumitru Coarnă – președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, cel mai important sindicat al polițiștilor români), prefectul județului – Mădălina Lupea, reprezentanți ai celorlalte instituții de învățământ din cadrul MAI, foști directori și directori-adjuncți ai Școlii de Poliție din Câmpina. De asemenea, au participat și delegații de la școli de poliție din Germania, Ungaria, Ucraina, Slovacia, cu care colaborează cea mai mare unitate de învățământ mediu din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Din partea municipalității a fost prezent consilierul personal al primarului Câmpinei, Marian Dulă. După defilarea elevilor unității pe platoul central, prin fața tribunei oficiale pline de invitați, s-au rostit mai multe alocuțiuni specifice unui astfel de eveniment, au fost decernate plachete aniversare foștilor directori ai Școlii prezenți la eveniment, a fost dezvelit „Bustul polițistului în slujba cetățeanului” și a fost citit ordinul intern prin care mai multe săli de cursuri și pavilioane au primit numele unora dintre foștii directori ai școlii, iar aleea principală a fost denumită „Aleea Constantin Istrati”.
În deschiderea adunării festive din sala de spectacole a unității, directorul Școlii de Poliție, comisar-șef Vasile Tache, a rostit, printre altele: ”Este cea mai importantă zi din cariera mea profesională, aceasta în care mă adresez dvs în calitate de director al celei mai mari școli postliceale din Ministerul de Interne. În anul 1968, prin Ordinul ministrului Afacerilor Interne nr. 3591 din 1 februarie 1968, la Câmpina, se înfiinţa Şcoala Militară de Perfecţionare a Subofiţerilor de Miliţie, iar la 2 martie 1968 aceasta îşi deschide porţile, în prezența ministrului de interne de atunci, Cornel Onescu, și a generalului-locotenent Staicu Stelian, șeful Inspectoratului General al Miliției. […] În prezent, având în vedere deficitul de personal de la nivelul Poliției Române, cursurile se fac pe parcursul unui an, în sistem suveică, cu două serii de elevi. Astfel, cifra de școlarizare va fi de 2300 de polițiști până în luna noiembrie 2018. (…) Comunitatea școlii și-a consolidat spiritul de disciplină și bună rânduială, demonstrând că este formată din oameni riguroși, exigenți cu ei înșiși, dar și din elevi cu o ținută impecabilă, respectuoși, care și-au urmat chemarea și au slujit cu credință școala și profesia. În contextul actual, ne vom canaliza atenția pentru îmbogățirea sistemului educațional prin redactarea unor noi cursuri bine ancorate în sistemul actual legislativ, a unor culegeri de lecții cât mai atractive, a unor culegeri de spețe semnificative, ușor de perceput și analizat. Nu trebuie neglijată baza materială, îmbunătățirea condițiilor de studiu și a celor socio-umane, și nu în ultimul rând, trebuie restabilit un profil psihologic al viitorului polițist, printr-o consultare complexă cu inspectoratele județene de poliție și ceilalți beneficiari. (…) La această aniversare, din tot sufletul și cu toată recunoștința, doresc să mulțumesc cadrelor didactice, personalului auxiliar al școlii, personalului tehnic, dar în mod deosebit, celor care acum sunt pensionari și care ne-au lăsat moștenire, printr-o muncă zilnică de o viață, acest monument de educație. Istoria acestei școli a fost și este clădită de oameni. Tradiția ne obligă să ducem mai departe realizările generațiilor anterioare. Dumnezeu să ne ajute în a continua să înălțăm sufletul învățământului polițienesc. La mulți ani, Școlii noastre!”
Adrian BRAD
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!