Centrul Medical SanConfind este o unitate medicală privată care acordă, începând din aprilie 2015, servicii medicale la un înalt nivel de calitate. Apariția SanConfind pe piața serviciilor private de sănătate s-a datorat inițiativei domnului Simion Ioan, președintele Consiliului de Administrație, care a dorit să aducă în zona Câmpinei standardul de calitate de care se bucurau demult alte țări vest-europene dezvoltate.
Standardele de calitate implică foarte multe aspecte! Pentru că astăzi este Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mă voi referi în mod special la acest domeniu. Tema propusă de OMS este „Siguranța pacientului: o prioritate globală pentru sănătate”, iar sloganul este „Vorbește deschis despre siguranța pacientului”.
Siguranța pacientului din Spitalul SanConfind cuprinde o mulțime de arii/activități care toate au în centrul lor pacientul. Astfel, putem vorbi despre: siguranța microclimatului (aer, zone de deplasare, facilități de acces, facilități în spațiul de cazare), siguranța informațiilor, siguranța actului medical oferit de profesioniști bine pregătiți, siguranța folosirii unor materiale și echipamente de înaltă calitate, siguranța proceselor/ procedurilor efectuate.
Din punct de vedere tehnic, SanConfind, cel mai mare spital privat din Prahova, a achiziționat doar aparatură de top în toate zonele sale (laborator clinic, radiologie și imagistică medicală, bloc-operator, bloc-nașteri, sterilizare, baza de recuperare și tratament, cabinete medicale de specialitate etc), tocmai pentru a reduce la minimum orice risc, atât pentru pacient, cât și pentru personalul unității și vizitatori. În cei aproape 5 ani de existență, peste 150.000 de pacienți au beneficiat de serviciile noastre și fiecare, în parte, poate spune cum s-a simțit pe timpul prezenței sale în SanConfind.
De la cel mai valoros echipament medical, aparatul RMN, și până la cel mai mic aparat, SanConfind are peste 40.400.000 lei investiți la acest capitol! Echipamentele cele mai vechi au ca an de fabricație 2013 și nu există nimic “second hand”! Totul pentru siguranța și calitatea așteptată de orice om care devine pacient!
Cu privire la deplasarea în interiorul SanConfind, traseele sunt marcate, permițând astfel pacienților/ vizitatorilor sau însoțitorilor să știe în orice moment unde se află sau unde doresc să ajungă. Mai mult de atât, unitatea pune la dispoziție cărucioare moderne de transport pacienți, tărgi cu reglare pe verticală, rampe de acces de exterior și nu mai puțin de 6 lifturi! Există lift dedicat pentru urgențe/tărgi cu funcționare chiar și în condiții de incendiu!
Unitatea are scară de evacuare în caz de necesitate, cu o lățime de 2,9 metri, accesibilă în orice moment de la fiecare dintre cele 4 etaje. Toate normele europene (semnalizare luminoasă, acustică, inscripționări/ avertizări, hidranți, extinctoare) sunt satisfăcute! Toate pavimentele sunt acoperite cu tarchet medical! Sala bazinelor cu apă sărată are podea specială antialunecare. Tot la bazine există un lift dedicat pentru introducerea în bazinul cu apă sărată a pacienților cu probleme locomotorii severe. De asemenea, tot aici există și mijloace de salvare în caz de pericol de înec.
Blocurile-operatorii, saloanele ATI și sterilizarea au, după caz, flux laminar, filtre Hepa, acces restricționat prin cartele magnetice, aspecte care pentru pacienți contează mai puțin ca denumire, dar care se reflectă în lipsa complicațiilor postoperatorii și a infecțiilor asociate activității medicale!!! Autoritatea Națională de Management al Calității în Spitale are pe pagina sa de website o hartă a tuturor spitalelor din România, iar pe această hartă Sanconfind apare ca spital fără infecții asociate!
Monitorizarea stării de curățenie, sterilitate și a portajului angajaților (medici, asistenți, moașe, infirmiere, brancardieri, personal de curățenie) se face periodic și susținut. Dezinfectanții folosiți au toți aviz valabil de la Ministerul Sănătății și asistentul de igienă veghează permanent asupra achiziționării lor corecte. Numai în 2018 am avut peste 1000 de probe de autocontrol ale compartimentului de prevenire și control al infecțiilor asociate activității medicale! Echipamentul de lucru al angajaților se spală și se calcă în spălătoria unității tocmai pentru a se respecta un proces care să asigure spălarea și dezinfectarea lor corectă. Spălătoria are circuite curat/murdar și mașini de spălat fabricate în Germania, cu barieră igienică. Secțiile au fiecare propriul ploscar care asigură igienizarea automatizată a ploștilor! Calitatea aerului din unitate este asigurată de 6 unități CTA, care filtrează continuu aerul ventilat! În spațiile cu risc, acestor filtre li se adaugă filtrele Hepa. Calitatea apei potabile este verificată periodic! Spitalul are rezervă de apă pentru funcționare non-stop 72 de ore. Ca un plus, în unitate există, pe cele 4 niveluri funcționale, peste 6 dozatoare cu apă care funcționează cu apă din rețea, filtrată suplimentar! Toate lavoarele pentru nou-născuți au câte 3 filtre care asigură apa purificată și, dacă este cazul, cu ajutorul unei capsule speciale, se poata asigura chiar apă sterilă! Laboratorul de gastroenterologie are linie completă Olympus, mai precis, endoscop, gastroscop, mașină automată de spălat endoscoape, dulap de depozitare cu diagramă privind controlul temperaturii și al umidității. Microbii nu au nici o șansă! Sterilizarea are toate echipamentele necesare pentru curățare automatizată, ambalare, etichetare și sterilizare! În plus, există soft informatic care permite asigurarea trasabilității instrumentarului (se știe în fiecare moment ce trusă se folosește la fiecare caz, sau unde se află un instrument/o trusă)!
În privința siguranței din spațiile de tratament sau de cazare (acestea din urmă sunt toate doar rezerve cu 1 sau 2 paturi), putem spune cu mândrie că fiecare spațiu dedicat pacientului (inclusiv grupul sanitar) are buton de panică! Paturile sunt toate mobile, având sisteme anticădere și somiere reglabile electric cu telecomandă pentru pacient și personalul medical. Cele din ATI sunt și mai complexe, fiind dotate cu cântar și chiar saltea antiescare. Pentru toate paturile din SanConfind există sursă de oxigen, sursă de aer medical, lumină, buton de panică și console pentru diverse echipamente: monitoare cu funcții vitale, injectomate etc. Spitalul are pe fiecare etaj defibrilator la care tot personalul (medical si nemedical) are acces! Tot pe fiecare etaj există cutii de valori pentru bunurile pe care pacienții doresc să le lase în grija noastră!
În privința siguranței informațiilor, SanConfind a achiziționat sisteme informatice moderne cu care se lucrează atât în unitate, cât și, la nevoie, între SanConfind și alte unități sanitare (cum este cazul sistemului PACS). Regulamentul general privind protecția datelor este cunoscut, aplicat și respectat de tot personalul, atât în relație cu pacienții, cât și în relație cu echipele medicale proprii sau din alte unități.
Securitatea SanConfind este asigurată printr-un serviciu de pază externalizat, dar și prin zeci de camere video care supraveghează perimetrul și holurile spitalului.
La rândul său, SanConfind protejeaza mediul! Toate deșeurile generate sunt corect separate, colectate și apoi eliminate, conform legii, cu firme de profil!
Concluzionând, astăzi, de Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, noi, angajatii SanConfind, vom purta cu mândrie culoarea portocalie, ca o confimare a ceea ce veți găsi aici, dacă alegeți să beneficiați de serviciile noastre sigure, de profesioniștii noștri și de zâmbetul nostru primitor!
Gabriela Grozea
Biroul de Management al Calității Sanconfind