Știri

S-au împlinit 99 de ani de la moartea inventatorului şi aviatorului Aurel Vlaicu

În urmă cu 99 de ani, pe 13 septembrie 1913, inventatorul şi aviatorul român Aurel Vlaicu părăsea această lume, căzând cu avionul pe care îl construise şi pe care îl pilota, în apropierea localităţii Băneşti din judeţul Prahova. Dorea să traverseze munţii Carpaţi şi să ajungă la Hunedoara, unde aveau loc serbările asociaţiei Astra. Născut în urmă cu 130 de ani, în satul Binţinţi de lângă Orăştie, Aurel Vlaicu a fost una dintre cele mai luminate minţi ale inventicii aviaţiei româneşti. El şi-a obţinut diploma de inginer în 1907 în Germania iar în acelaşi an, fiind înrolat în armata austro-ungară, construieşte un planor pe care montează o cameră foto automată, reuşind să creeze în acest fel primul aeromodel de recunoaştere destinat unor scopuri militare. În timp, încurajat şi ajutat de către autorităţile şi personalităţile vremurilor, Aurel Vlaicu construieşte patru avioane botezate Vlaicu 1909, Vlaicu 1, 2 şi 3.
Săptămâna trecută, pe 13 septembrie, autorităţile din Băneşti împreună cu membrii Clubului de Iacări Acrobaţi, Vulturii Tricolor, Gheorghe Coman, preşedintele Asociaţiei ARPA şi alţi invitaţi de marcă, au comemorat 99 de ani de la trecerea în nefiinţă a celui care a fost Aurel Vlaicu, printr-o slujbă de pomenire susţinută de trei preoţi şi au luat parte la activităţile specifice acestui moment.
 „De fiecare dată îi aducem omagiu acestui mare, mare aviator. Din păcate, în zilele noastre sunt tot mai puţini oameni care mai cunosc semnificaţia acestei zile. Nu ne preocupă trecutul, ne uităm valorile. Asta este durerea cea mai mare! Noi încercăm să mai facem câte ceva. Vom face aici, un muzeu «Vlaicu». Mă bucură faptul că domnul primar a prins din zbor ideile noastre, programele noastre şi sper să ne sprijine” a spus Gheorghe Coman preşedintele Asociaţiei ARPA Câmpina.
Primarul localităţii Băneşti, Gheorghe Stoica, a subliniat faptul că în curând se va construi un muzeu pe locul unde se află monumentul ridicat în cinstea lui Aurel Vlaicu, ce-i va purta, bineînţeles, numele: „Împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Mircea Cosma şi preşedintele asociaţiei ARPA «Aurel Vlaicu» Câmpina, Gheorghe Coman, am iniţiat un proiect privind înfiinţarea unui muzeu aviatic, ce se va ridica aici, în spatele monumentului. Vor fi aduse avioanele lui Aurel Vlaicu, modelele unu, doi şi trei, precum şi primul MIG care a fost folosit de aviaţia română. Dorim ca acest muzeu să poată fi inaugurat la anul, tot pe 13 septembrie, când vom comemora o sută de ani de la moartea lui Aurel Vlaicu” .
Marele inventator Justin Capră, prezent la comemorare, a ţinut să facă precizări importante cu privire la moartea lui Aurel Vlaicu: „Cred că a fost un simbol naţional. Vlaicu a luat nişte premii, reprezintă o personalitate naţională şi internaţională. Sigur, n-a fost el primul care a făcut un avion. A fost şi Traian Vuia, şi alţii, dar primul realizat în ţară a fost al lui. E bine de reţinut că Aurel Vlaicu nu a murit căzând. Am citit raportul medical, din care reiese că a murit în aer, făcând congestie cerebrală. El a vrut să aterizeze aproape de Băicoi dar nu a putut din cauza unor pomi. A ajuns la Câmpina, a început să i se făcut rău şi s-a întors. El a murit pe drumul de întoarcere de la Câmpina, alunecând pe o aripă, înainte de impactul cu solul.”
Omagiul adus lui Aurel Vlaicu a fost marcat de o demonstraţie aviatică, desfăşurată de către Iacării Acrobaţi şi Vulturii Tricolori de la Aeroclubul României. (Carmen NEGREU)

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare