A fost odată ca niciodată, într-un colţ de lume binecuvântat de razele soarelui, un castel-templu, o familie, o poveste ce nu lasă timp timpului de a se ascunde după ani. Este povestea Hasdeilor, complexă, mistică, învolburată de evenimente, o poveste ce capătă mereu noi înţelesuri, dar mai cu seamă atunci când la castel este sărbătoare, aşa cum a fost şi sâmbătă, 2 iulie, când într-o atmosferă încărcată de emoţii au fost aniversate cele două Iulii.
Deşi grădina din spatele castelului era împânzită de autorităţi locale, scriitori, artişti, iubitori de cultură şi puteai să simţi foşnetul paşilor în iarbă sau să auzi murmur de glasuri entuziasmate, o linişte interioară te făcea să aluneci într-o reverie din care doar momentele evenimentului aflat în desfăşurare te mai puteau scoate.
Cuvântul de deschidere i-a aparţinut d-nei Jenica Tabacu, responsabilul Muzeului Memorial „B.P. Hasdeu”. Au mai luat apoi cuvântul primarul Horia Tiseanu şi senatorul Georgică Severin, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat.
Prelegerile au suscitat interesul publicului prin varietatea temelor abordate şi eleganţa expunerilor susţinute de prof. dr. I. Oprişan („Întâlnire dintre doi titani ai spiritualităţii româneşti: B. P. Hasdeu şi N. Iorga”), prof. Alin Ciupală („Familia Hasdeu în marile enciclopedii româneşti din perioada interbelică”), prof. Maria Boescu („Portrete de familie: B.P. Hasdeu şi Iulia Hasdeu”), prof. Mircea Coloşenco („Iulia Hasdeu în corespondenţa cu tatăl său”), dr. Hanna Bota („Sincronicitate şi lumi paralele. Imagini dintr-o călătorie exotică”).
De la eveniment nu au lipsit nici lasările de carte. Astfel, volumele „B.P Hasdeu, Iulia Hasdeu. O corespondență pentru eternitate” (prefață, ediție, traducere de Jenica Tabacu, Ed. Vestala, Bucureşti, 2016) şi “B. P. Hasdeu – un basarabean genial” (de N. Iorga, Bucureşti, Ed. Saeculum I.O., 2016) au fost prezentate de editor, prof. dr. I. Oprişan, în timp ce Mioara Bahna, Christian Crăciun şi Florin Dochia au vorbit publicului despre volumele „Poeme în zid” (de Ani Bradea, Timişoara, Ed. Brumar, 2016) şi „Când în fiecare zi e joi” (roman distopic, de Hanna Bota, Cluj Napoca, Ed. Şcoala Ardeleană, 2016).
Celebrele cuvinte ale lui Galileo Galilei, „Eppur si muove“/ „Şi totuşi, se mişcă“, gravate în uşa grea de piatră a intrării principale a castelului, au reprezentat laitmotivul unui spectacol de teatru inedit, prezentat de Asociaţia „Teatru Proiect” din Câmpina, care i-a avut în rolurile principale pe actorii Monica Davidescu, Tomi Cristin, Ovidiu Cuncea, Sara Cuncea şi Vlad Basarabescu, care au dat viaţă unor personaje precum Hasdeu, Caragiale ori cele două Iulii.
Sărbătoarea de la templul misterios a găzduit şi expoziţiile a doi cunoscuţi şi îndrăgiţi artişti prahoveni: „Reflexii din Lumină” – a sculptorului Alfred Dumitriu şi „Ruine” – a artistului plastic Codruţ Radi.
A doua zi, duminică, 3 iulie, la Castel a avut loc un concert extraordinar, oferit de Menorah Winston (soprană), Hermira Gjoni (pianistă) şi Fiorella Miria (soprană), care au fermecat publicul cu o prestaţie de mare ţinută.
Soprana americană Menorah Winston este de origine israeliană, dar s-a născut şi a făcut carieră în România, la Teatrul Liric din Constanţa şi la Opera din Bucureşti. Acum se află într-un turneu prin ţara noastră, care cuprinde şapte concerte, primul fiind susţinut la Castelul Juliei Hasdeu. Concertează alături de pianista de origine albaniană Hermira Gjoni şi de soprana în vârstă de numai 11 ani, Fiorela Miria născuă la New York, într-o familie de muzicieni din Albania.
Manifestarea culturală care atrage anual la Castelul „Julia Hasdeu” mulţi iubitori ai vieţii şi operei Hasdeilor este un eveniment de tradiţie, menit să ducă mai departe, în eternitate, povestea celor două Iulii.
Andreea Ştefan
Feklicitari tuturor !
Mioara Zaharia