Știri

Război pe viață și pe moarte între asociații firmei care administrează Băile Telega

Băile Telega (cele din vecinătatea centrului comunei, adică din jurul Lacului 1, cum se mai spune), ademenesc privirile lacome ale unor investitori fără scrupule, afaceriști cu mulți bani ce caută prin toate mijloacele falimentarea și lichidarea firmei Oaky SRL, cea care, în 2002, a închiriat lacul și împrejurimile, iar în 2003, a concesionat baza de tratament de la primăria comunei pe o perioadă de 49 de ani. Administratorul actualelor băi (de fapt, al firmei Oaky), Virginia Cacarumbas, o femeie extrem de energică și inimoasă (în ciuda celor 73 de ani ai săi), ne-a prezentat, într-o discuție recentă, războiul pe care îl duce, de ani de zile, cu asociatul său, un reputat medic stomatolog din București, deținător al unei averi impresionante, care, conform spuselor sale, ”dorește să mă aducă în sapă de lemn, să desființeze firma în care, culmea, este și el asociat, deci ar trebui să lupte pentru dezvoltarea ei. Acest Morel Rosenthal, pe care eu l-am primit în firmă în 2009 doar pentru că a împrumutat Oaky cu 150.000 de euro, fiindcă am avut nevoie urgentă de bani pentru remedierea situației bazei după alunecările din același an, vrea să mă înlăture ca pe o măsea stricată, deși amândoi avem pachete egale de acțiuni, fiecare câte 50%, iar eu am investit în această stațiune toți banii mei, toată energia și sănătatea din ultimii 14 ani ai mei de viață”.
Firma Oaky a fost cumpărată de grupul Hexi Pharma
”Morel Rosenthal a dorit să conducă singur, cu o mână de fier ruginit, afacerea de la Băile Telega, care fusese a mea, dar devenise a noastră, pretinzând ca toate finanțele firmei să treacă prin mâinile sale. Nici administrator nu dorea să aibă firma. L-am lăsat o vreme să conducă așa cum voia, i-am suportat toate toanele și abuzurile, dar la un moment dat nu am mai rezistat și i-am spus că așa nu se mai poate. Eu îî cerusem să împrumute Oaky cu 150.000 de euro, iar în schimb a primit jumătate din activele firmei, care la vremea aceea se ridicau la aproape 580.000 de euro. La câteva zile după ce am semnat documentele prin care Morel ajunsese posesorul a jumătate din firmă, mi-a spus că vrea să mă dea afară din Oaky. Se purta atât de urât cu mine, că uneori mă și lovea. În 2011, nu am mai putut să suport abuzurile sale și am încercat să-l despăgubesc ca să-l determin să plece din firmă. Nu am putut. Omul este foarte bogat, are peste 20 de apartamente, un munte într-o stațiune, o mulțime de magazine, plus un mare centru stomatologic în București. Mi-a spus la un moment dat: doamna Gina, poți să-mi dai banii înapoi, dar eu tot în firmă rămân. Din 2010 până în 2012, a stat aici zi de zi, câte 16 ore zilnic, timp în care a făcut numai scandal și numai nenorociri. În final, m-a lăsat cu peste 18.000 de lei datorii la ANAF. Acest fapt m-a făcut și mai mult să încerc să scap de el, dar nu am găsit nicio soluție în acest sens”, ne mai spune interlocutoarea noastră. Datoria firmei Oaky Service Com SRL se mărea considerabil de la o lună la alta. Timpul se scurgea ca un calvar pentru doamna Gina, sfâșiată între datoria către ANAF, care îi paraliza toate gândurile, și neputința de a dezvolta băile după dorințele și puterile sale, fiecare acțiune întreprinsă pentru mulțumirea turiștilor fiind umbrită de imaginea întunecată a acestei datorii care îi împovăra și paraliza toate simțurile. La un moment dat, pe bună dreptate, ANAF, în 2014, a scos la licitație și hotelul de la stradă, și cele 16 căsuțe din incinta băilor. La primele două licitații nu s-a prezentat nimeni. La a treia strigare,  o societate din grupul Hexi Pharma, cel cu scandalul dezinfectanților diluați, de fapt, un ong pe nume Asociația Hexi Medical Farma, cumpără cu 35.000 de lei, la jumătate din prețul evaluării inițiale a bazei, complexul turistic amenajat pe plaja din jurul lacului întins pe 900 de mp și adânc de peste 180 de metri. Directorul acestei asociații este Miron Panaitescu, un apropiat al lui Dan Condrea, patronul de tristă amintire al companiei Hexi Pharma.
O colaborare redă viața Băilor Telega
Cumpărarea Băilor Telega de către Hexi Medical Farma a fost de bun augur, deoarece noul proprietar încheie cu firma Oaky un contract de colaborare care a permis funcționarea în continuare a băilor. ”Deși la început mi s-a părut că în spatele lui Miron Panaitescu stă tot Morel Rosenthal, ulterior dl Miron mi-a spulberat gândurile negre, deoarece nu m-a deranjat, ba chiar a încheiat un contract de colaborare cu mine. Pe la finalul anului trecut m-a sunat și mi-a spus că a făcut un accident rutier cu victime și că trebuie să intre la închisoare o vreme, iar deocamdată îmi lasă mie toate căsuțele în folosință gratuită, urmând ca să am grijă de ele, iar după ce-o ieși din închisoare, să amenajeze ceva aici pentru binele oamenilor. Practic, m-a lăsat să-mi desfășor în continuare activitatea, ba chiar mi-a băgat current electric, fiindcă eu am funcționat o vreme cu ajutorul unor generatoare”, ne spune dna Gina. 
Morel cere lichidarea firmei care administrează Băile
Morel Rosenthal, actionar al firmei Oaky, a cerut în instanță procedura simplificată a insolvenței în cazul firmei sale, fără posibilitatea etapei de reorganizare judiciară, care ar fi dat o șansă societății Oaky SRL ca în trei ani să încerce să se redreseze. Virginia Cacarumbas s-a opus, bineînțeles, iar la fond instanța nu i-a admis în totalitate acțiunea lui Morel, ceea ce i-a permis dnei Gina să facă apel, cu un prim termen în august, acest an. ”Cu primul lichidator ales de instanță, o doamnă serioasă, am colaborat foarte bine, i-am arătat toate actele care dovedeau că sunt în regulă cu toată activitatea mea de aici. Practic, eu funcționez doar trei luni pe an, dar în restul anului tot am cheltuieli cu conservarea amenajărilor existente. Ulterior, a fost numit un al doilea lichidator, o doamnă apropiată de Morel, pe numele ei Cizmaru, care a început să-mi facă șicane. Mi-a concediat șapte oameni și a început să facă tot felul de demersuri, ca și cum n-ar fi pe rol apelul în acest proces, apel care suspendă activitatea executorului până la soluționarea definitive și irevocabilă a dosarului, căci este posibil ca instanța de apel să-mi dea mie dreptate. Nici contabilă nu mai voia în firmă dna Cizmaru. Văzând că vrea să-mi oprească activitatea, am făcut contestație. Nimeni nu mă poate obliga să-mi desfășor activitatea, fiindcă nimeni nu poate închide o firmă în mod abuziv. În paralel cu procesul principal, mai sunt pe rol alte opt contestații ale mele. Doaman Cizmaru s-a dus la primăria Telega să ceară rezilierea concesiunii. Ar fi un mare abuz, dacă mi s-ar lua concesiunea, deoarece sunt cu plățile la zi, chiar și dl primar a recunoscut acest lucru, deși la început a avut intenția să-mi rezilieze concesiunea. Situația este încurcată, dar eu o să lupt pănă nu voi mai putea cu acest Morel și cu grupul infracțional pe care l-a creat ca să mă distrugă fără niciun temei legal, nu mai vorbesc despre moralitate. Iar dacă mă vor pune la pământ, mă voi ridica de jos, mă voi scutura de praf și mă voi ruga lui Dumnezeu să mă îmbărbăteze, după care iar mă voi lupta cu ei. Mor, dar nu mă predau. Sunt dispusă să îmi vând tot ce mai am ca avere, un apartament, două terenuri, ca să salvez această afacere la care țin foarte mult. E afacerea mea de suflet, pentru că în ea mi-am lăsat tot sufletul meu. Și încă mai am destul suflet ca să investesc în Băile Telega și să-i fac fericiți sau măcar mulțumiți pe turiștii care vin aici.  Am destule șanse, căci acuzațiile ce mi se aduc nu sunt reale. Nici tabelul cu creditorii mei nu este corect întocmit, deoarece am mult mai puțini creditori decât ar părea la prima vedere. Dacă nu îmi voi câștiga dreptatea în România, sunt hotărâtă să ajung până la CEDO, dacă numai acolo o voi putea găsi. Nu mor caii când vor câinii, și nici Virginia Cacarumbas când vrea Morel Rosenthal”. 
Când spui Telega te gândeşti la sarea din măruntaiele pământurilor sale. Când spui Băile Telega te gândeşti la oaza de sănătate reprezentată de vechiul lac sărat din centrul comunei, a cărui apă are o salinitate rar întâlnită şi proprietăţi curative recunoscute în întreaga ţară şi peste graniţele ei. Din nefericire, când spui Băile Telega gândul îţi fuge, de asemenea, la numeroasele alunecările de teren care se întâmplă periodic în jurul lacului. Odată cu pământul pare că a început să o ia la vale și afacerea firmei Oaky, care administreză ministațiunea. Numai că administratorul societății Oaky, Gina Cacarumbas, este hotărâtă să oprească prăbușirea firmei sale, așa cum a oprit și în primăvara lui 2009 alunecarea terenului din jurul lacului. 

Un comentariu

  1. Nu mai prezentați prostii! "Marele investitor" Cacarumbas și-a bătut joc de o bijuterie a turismului balnear românesc, BĂILE TELEGA. De fapt nu numai ea, ci și autoritățile locale de după 1989, care le-au lăsat pradă jefuitorilor parveniți. Au fost situații când au existat cârdășii între primari (nu știu de actualul) și concesionari… Aici de ce nu spune nimic Cacarumbas?! Acum câțiva ani se plângea despre asta… Ca să nu mai vorbim despre ce s-a întâmplat în anii 90… De când e concesionar, Cacarumbas a scos profit frumos din funcționarea băilor (bani aruncați pe căsătorii, pe prostii, risipiți, așa cum fac marii patroni de carton). Când ulciorul s-a spart, a crezut că poate să-l păcălească pe acel medic, căruia i-a vândut 50% din acțiuni. El dădea ceva bani (dacă dădea… dacă nu cumva s-a dorit o înțelegere oneroasă cum s-au tot făcut la Băile Telega), iar Cacarumbas exploata băile vara, tot cum știa ea: fără curent, fără apă dulce la dușuri (pentru că toate utilitățile i-au fost tăiate), fără să plătească pe amărâții care-și făceau veacul pe acolo, cu maximă evaziune fiscală. Iar acum ce să vezi?! E victima unei conspirații mafiote! A auzit și ea de Hexi Farma pe la tranzistorul vreunui turist venit din inerție și s-a gândit că mai poate fi catalogată investitor, concesionar , ori cu alte apelative de parvenit, dacă spune prostii… Dna Cacarumbas, pleacă de unde ai venit și lasă Băle Telega să fie ale telegenilor, ale oamenilor care au nevoie de ele pentru sănătate! Dle primar, fă ca băile să revină oamenilor zonei, să aducă profit la bugetul local, așa cum a făcut un primar interbelic, Ioniță Mărăcine. El a construit clădiri noi, instalații etc. (dărâmate pe bani mulți în anii 90), a refăcut Monumentul Eroilor din Telega (acesta de curând a fost neantizat), a făcut lucruri mărețe pentru telegeni. Urmează exemplul înaintașilor iubitori de telegeni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare