Cel mai important proiect de infrastructră cu finanţare europeană din Prahova se va realiza la Câmpina, printre ultimii, dar şi cei mai importanţi paşi făcuţi în acest sens fiind semnarea contractului de finanţare pentru modernizarea Căii Dacia. Autorităţile câmpinene au motivede bucurie, putându-se considera că au dat lovitura după ce au obţinut o finanţare de aproape şase milioane euro pentru acest obiectiv. Lucrarea propriu-zisă presupune construirea unui pasaj suprateran la ieşirea din Câmpina spre DN1, mai exact, la intersecţia Bulevardului Calea Daciei cu drumul naţional. Lucrările vor începe după organizarea licitaţiei pentru alegerea firmei executante şi trebuie să se finalizeze în 30 de luni, adică doi ani şi jumătate. Sau mai bine spus prin 2012, cam la vremea campaniilor electorale…Proiectul depus de autorităţile câmpinene încă din luna august a anului trecut a obţinut finanţare prin Programul Operaţional Regional REGIO 2007-2013,Axa prioritară – îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport. Valoarea totală a proiectului este de 25,47 milioane lei (peste 250 miliarde lei vechi), din care, contribuţia bugetului local va fi de aproximativ 415.000 lei (4,15 miliarde lei vechi).La ceremonia care a avut loc miercuri după-amiază la sediul Primăriei Câmpina au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Răzvan Murgeanu, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat, directorul în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Gabriel Friptu, deputatul Florin Anghel, consilierii locali Gena Preda, Alin Moldoveanu, Marian Nistor, Lucian Cercel, Marian Dulă, funcţionari din cadrul Primăriei Câmpina.În cadrul discuţiilor premergătoare semnării propriu-zise a contractului s-a vorbit despre realizarea tehnică a acestui proiect, autorităţile cu responsabilităţi în domeniu afirmând că se va încerca realizarea pilonilor necesari pasajului suprateran fără a încurca prea mult circulaţia atât pe DN1, cât şi la ieşirea din Câmpina. Totuşi, atât primarul Horia Tiseanu, cât şi reprezentanţii Guvernului au făcut un apel la populaţie să înţeleagă şi să accepte aceste inconveniente pe perioada derulării lucrării. În final, însă,va ieşi o lucrare nu numai foarte importantă, ci şi una deosebită din punct de vedere estetic, dar mai ales de mare utilitate practică, asigurând ieşirea din Câmpina spre Ploieşti şi intrarea dinspre Braşov în Câmpina.
Viceprimarul Ion Dragomir a părut un adevărat intrus la ceremonia de semnare a contractului de finanţare pentru lucrarea de modernizare a Căii Dacia. Nu a stat alături de primarul Horia Tiseanu, aşa cum ar fi fost normal, şi nuşi-a găsit alt loc decât undeva între spatele unui consilier şi lângă panoul pe care s-au proiectat o serie de imagini şi informaţii privind derularea investiţiei pentru care s-a semnat contractul de finanţare.Mare diferenţă pentru viceprimarul Ion Dragomir. Nu au trecut decât un an şi câteva luni de când se prezenta la şedinţa de constituire a Consiliului Local Câmpina alături de Corneliu Anastase, tatăl actualului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, ceea ce i-a asigurat atunci, în mare măsură, alegerea în funcţia de viceprimar. Acum a ales – sau, mai degrabă, a fost nevoit să aleagă – unul dintre cele mai îndepărtate locuri faţă de prezidiul la cares-au aflat numai pedelişti – Roberta Anastase, Răzvan Murgeanu, Florin Anghel, Horia Tiseanu… Mai mult, Ion Dragomir a fost singurul dintre oficialităţile prezente care era membru al altei formaţiuni politice decât PD-L…
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!