Piciorul are două roluri importante: în susținerea greutății corporale și în locomoție. Scheletul piciorului este construit în așa fel încât să asigure sprijinul pe sol și mersul. Cele 26 de oase care alcătuiesc scheletul piciorului se îmbină într-un sistem arhitectural sub forma unei bolte (bolta plantară) susținută de un arc intern, unul extern și unul transversal. Bolta plantară are trei puncte principale de sprijin: posterior (tuberozitatea calcaneului), antero-intern (capul metatarsianului), antero-extern (capul metatarsianului).
Piciorul plat (pes planus) reprezintă o modificare a staticii piciorului ce constă în aplatizarea bolții plantare, având drept consecință contactul plantei (tălpii), în întregime sau aproape în întregime, cu solul.
În pofida prejudecăților existente în rândul populației, piciorul plat nu constituie o afecțiune cu repercusiuni estetice și funcționale grave. Statistic vorbind, 13 % din populație are picior plat, 25 % picior scobit și doar 62 % are picior nomal .
Într-un studiu realizat pe 10.000 de pacienți, s-a relevat că 96% dintre copii, înainte de vârsta de 4 ani, au picior plat, considerat fiziologic la această vârstă. După 4 ani, începe o retracție mai accentuată a aponevrozei plantare, așa că utilizarea susținătoarelor plantare (talonete) înainte de această vârstă reprezintă după unii autori, o metodă de tratament ineficace sau chiar dăunătoare.
Dintre toate formele clinice de picior plat, redutabil este doar piciorul plat contracturat și dureros al adolescenților.
Diagnosticul este clinic și paraclinic (radiografic: antepicior – față și picior –profil).
Tratamentul piciorului plat este ortopedic, de recuperare și chirurgical .
Tratamentul ortopedic constă, în principal, în purtarea de susținători plantari bine adaptați piciorului. Încalțămintea trebuie să fie comodă și să aibă un toc de 2- 4 cm. Pantofii fără toc (pantofii sport) sunt obositori pentru piciorul plat.
La baza tratamentului de recuperare se află kinetoterapia și hidrokinetoterapia (“gimnastica medicală“ în bazine cu apă dulce sau sărată). Kinetoterapia are rolul de a crește suplețea articulațiilor piciorului și de a tonifia musculatura, având ca scop final asigurarea unei statici corecte a piciorului. Masajul, dușul subacval, termoterapia (împachetări cu parafină sau nămol) și electroterapia antalgică (ex. băi galvanice, ultrasunete ș. a.) vor completa programul de recuperare al pacientului cu picior plat.
Dr. Paul Loredana Gabriela, medic specialist Recuperare,
Medicină Fizică și Balneologie – Centrul Medical SANCONFIND
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!