Știri

Piciorul plat (“platfusul“)

Piciorul are două roluri importante: în susținerea greutății corporale și în locomoție. Scheletul piciorului este  construit în așa fel încât să asigure sprijinul pe sol și mersul. Cele 26 de oase care alcătuiesc scheletul piciorului se îmbină într-un sistem arhitectural sub forma unei bolte (bolta plantară)  susținută de un arc intern, unul extern și unul transversal. Bolta plantară are trei puncte  principale de sprijin: posterior (tuberozitatea  calcaneului), antero-intern (capul metatarsianului), antero-extern (capul metatarsianului).
Piciorul plat  (pes  planus)  reprezintă o modificare a staticii piciorului ce constă în aplatizarea bolții plantare, având drept consecință contactul plantei (tălpii), în întregime sau aproape în întregime, cu solul.
În pofida prejudecăților existente în rândul populației, piciorul  plat nu constituie o afecțiune cu repercusiuni estetice și funcționale grave. Statistic  vorbind, 13 % din populație are picior plat, 25 % picior scobit și doar 62 % are picior nomal  . 
Într-un  studiu realizat pe 10.000 de pacienți, s-a relevat că 96% dintre copii, înainte de vârsta de 4 ani, au picior plat, considerat  fiziologic  la această  vârstă. După 4 ani, începe o retracție mai accentuată a aponevrozei  plantare, așa că utilizarea susținătoarelor plantare (talonete) înainte de această vârstă reprezintă după unii autori, o metodă de tratament ineficace sau chiar dăunătoare.
Dintre toate  formele  clinice  de  picior  plat, redutabil  este doar piciorul plat   contracturat și dureros al adolescenților. 
Diagnosticul  este clinic și paraclinic (radiografic: antepicior – față și picior –profil).
Tratamentul piciorului plat  este ortopedic, de recuperare și chirurgical .
Tratamentul  ortopedic constă, în principal, în purtarea de susținători  plantari bine adaptați piciorului. Încalțămintea trebuie să fie comodă și să aibă  un  toc de 2- 4 cm. Pantofii fără toc (pantofii sport) sunt obositori pentru  piciorul plat.
La baza tratamentului de recuperare se află  kinetoterapia  și  hidrokinetoterapia  (“gimnastica medicală“ în bazine cu apă dulce sau sărată). Kinetoterapia  are rolul de a crește suplețea articulațiilor piciorului și de a tonifia musculatura, având ca  scop final asigurarea  unei  statici  corecte  a piciorului. Masajul, dușul subacval, termoterapia (împachetări cu parafină sau nămol) și electroterapia antalgică (ex. băi  galvanice, ultrasunete ș. a.) vor completa programul de recuperare al pacientului cu picior plat.
Dr.  Paul  Loredana  Gabriela,  medic specialist Recuperare, 
Medicină Fizică și Balneologie – Centrul Medical SANCONFIND 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare