Știri

Pe 20 iulie 2016, se va deschide cabinetul Pediatrie – Neonatologie SanConfind

Pe 20 iulie 2016, se deschide cabinetul Pedatrie – neonatologie SanConfind, care va funcționa în clădirea fostului Sanepid (”Casa cu lei”), de lângă Liceul Forestier. Puteți citi mai jos interviul acordat de dr. Florentina Bicuți, medic specialist pediatru, care va oferi consultații la noul cabinet Pedatrie – neonatologie SanConfind. 
Programul de funcționare: de luni până sâmbătă, în intervalul 8.00 – 14.00. În prima săptămână de funcţionare a cabinetului Pediatrie-Neonatologie, în perioada 20 – 27 iulie 2016, consultaţiile vor fi gratuite. Pentru programări și alte informații: tel. 0372.327.440.


– Cât de greu este să lucrezi cu pacienți-copii, în special cu bebeluși care nu pot spune ce îi doare, pentru că nu pot vorbi?
– Eu fac parte din generațiile care au făcut specialitatea de Pediatrie – adică în ultimii trei ani de facultate am învățat, teoretic și practic, numai în clinicile de pediatrie. Dacă ar fi să o iau de la capăt, nu mi-aș alege altă specialitate. Toți copiii sunt frumoși, inocenți, speciali. Da, este o continuă provocare să consulți un copil. De ce? Pentru că majoritatea copiilor, cât ar fi ei de mici, au o reacție de respingere în fața ”halatelor albe”. În altă ordine de idei, având informațiile mamei despre problemele copilului, le asociem cu un consult cât mai amănunțit – care, de multe ori, să pară a fi un joc pentru copil – astfel încât, cu ajutorul experienței, să reușim să punem un diagnostic corect și să recomandăm un tratament adecvat. 
– Care sunt cele mai grave boli din domeniul pediatriei? Dar cele mai des întâlnite? Ar putea părinții să-și ferească micuții de anumite boli ale copilăriei? 
– La copilul chiar foarte mic putem întâlni și cazuri severe de boală, de multe ori, complicații ale unor afecțiuni ce par la început simple, cu manifestări minore. Ca boli grave sau agravate, întâlnim pneumonii severe cu insuficiență cardio-respiratorie, boli diareice severe (amintesc aici episodul diareilor din Argeș), meningite, encefalite etc. Sunt boli foarte severe, greu de vindecat, cauzate de germeni multirezistenți. Este mult de discutat aici. Copiii pot prezenta de la naștere malformații congenitale și boli ereditare care, dacă nu sunt depistate la timp, pot pune viața micuțului în pericol.  La naștere și în primele șase luni, copilul are imunitatea moștenită de la mama sa – pentru așa-zisele boli contagioase ale copilăriei (rujeolă, rubeolă, varicelă),  dar pentru restul bolilor (viroze, pneumonii, boli diareice – care ar fi printre cele mai frecvente), micuțul nu poate fi apărat decât printr-o îngrijire cât mai atentă: alimentație sănătoasă adecvată vârstei; sugarul, pe cât este posibil, să fie alimentat natural; igienă riguroasă – atât copilul, cât și ambientul. Trebuie respectate vaccinările, atât cele obligatorii, cât și cele opționale, deoarece vaccinările ne scutesc de multe probleme de patologie. De asemenea, copiii trebuie expuși cât mai puțin în zonele aglomerate. Sigur că în momentul intrării în colectivitate încep să apară probleme mai frecvente, cum ar fi așa-zisele răceli comune. Este recomandat a nu se începe tratamentul medical (mai ales cu antibiotice), fără recomandarea medicului.  
– Există o întreagă polemică în legătură cu răceala. Unii spun că nu răcești atunci când stai în încăperi cu ferestrele și ușile deschise, adică în curent – cum se spune în popor, pentru că răceala, ca și gripa, e de natură virală. Cum comentați?
– Termenii de ”răceală” și ”gripă” sunt folosiți de nespecialiști; în general fac parte din limbajul popular. Diagnosticul va fi pus de medic, cu recomandările respective. Curentul, aerul condiționat, ca și clima rece, într-un anumit context, favorizează apariția rinitelor, rinofaringitelor,  a otitelor, anginelor etc. Iată câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni, mai ales în sezonul rece și mai ales în colectivitate. Sfatul meu ar fi ca în momentul în care copilul prezintă semne de boală (chiar minore), părinții să-l rețină acasă și să-l supravegheze, pregătindu-i o alimentație cu un aport important de lichide. Dacă starea sănătății sale nu se ameliorează, trebuie solicitat un consult medical. În acest fel se pot evita multe complicații. 
– Sunt tot mai mulți copii bolnavi de autism. Există o explicație pentru acest fenomen?
– Am citit mult despre autism. Cunosc părinți care duc o luptă disperată, dar susținută pentru a învinge boala. Literatura de specialitate a descris și cazuri vindecate. Cauzele autismului nu sunt bine precizate, dar din ce am citit în revistele de specialitate, nu se poate face o legătură între boală și unele vaccinuri, cum ar fi ROR. 
– Povestiți-ne un caz deosebit cu care v-ați confruntat în cariera dvs.
– Un caz al cărui rezolvare mi-a plăcut, la care am avut și eu o contribuție. În timpul unei gărzi, mi s-a prezentat o familie cu un sugar de 6 luni, cu simptome de infecție de căi respiratorii. Nimic spectaculos. Ceea ce m-a frapat a fost disproporția dintre craniul copilului (cu un diametru de circa 3-4 cm mai mare), față de restul corpului. Un neavizat poate nici nu ar fi sesizat. Familia, în orice caz, nu observase anomalia. După rezolvarea afecțiunii intercurente, l-am trimis la o clinică de neurologie infantilă, unde s-a confirmat diagnosticul pe care îl bănuisem, cel de hidrocefalie internă. Copilul a fost supus ulterior unor intervenții chirurgicale, iar evoluția lui nefastă de până atunci a fost stopată și apoi rezolvată cu bine. Părinții au venit după aproape trei ani să-mi arate copilul, care, între timp, se dezvoltase armonios, cu un intelect normal; mergea la grădiniță, mi-a spus și o poezie. Un lucru care m-a bucurat mult.
– Cum sunt evaluați copiii la naștere? Sunt multe cazuri de abandonare a nou-născutului în maternitate?
– A fost o perioadă când am preluat Secția de neonatologie a Spitalului Municipal Câmpina. Nou-născutul are o patologie aparte, noi fiind confruntați adesea cu malformații congenitale. Una dintre malformațiile frecvente este cea denumită, în limbaj popular, ”buză de iepure” sau ”gură de lup” (forma ei cea mai gravă). Este o malformație urâtă, dar care, prin intervenții chirurgicale în etape, se poate rezolva, viața bebelușului nefiind pusă în pericol. O proaspătă mămică (foarte tânără, de altfel), a fost atât de șocată, încât nu a vrut să-și accepte copilul. Cu ajutorul familiei și cu multă răbdare din partea noastră, a înțeles că acest copil trebuie ajutat și că dragostea de mamă nu poate fi înlocuită.  Astăzi, micuțul bolnav de odinioară este un copil mare, frumos și inteligent.
– Ce sfaturi i-ați da unei gravide care nu este informată despre cum va fi la naștere? Ce trebuie să facă pentru a avea o naștere normală?
– Copiii pot prezenta de la naștere malformații congenitale și boli ereditare care, dacă nu sunt depistate la timp, pot pune viața micuțului în pericol.  De aceea viitoarele mame trebuie să se prezinte cât mai repede la medic (inițial, la cel de familie, apoi, la cel specialist), pentru a-și face investigațiile specifice. Nu trebuie neglijate apoi controalele periodice. În prezent, ecografiile de sarcină pot depista anumite malformații, iar mămicile respective pot fi trimise imediat după naștere în clinici pentru asistență medicală adecvată.
– Spuneți-ne, vă rog, câteva cuvinte despre dotările cabinetului Pediatrie de la SanConfind? 
– Cabinetul Pediatrie SanConfind este un cabinet modern, foarte bine dotat cu tot ce are nevoie un medic care practică pediatrie generală. Am fost încântată atunci când mi s-a propus să preiau acest cabinet pentru o perioadă, dar și impresionată de investițiile făcute aici. De asemenea, de entuziasmul și cunoștințele celor care au realizat aceste investiții – fără a fi medici. Voi pune, ca întotdeauna, mult suflet în activitatea mea, fiindcă îmi place ceea ce fac, meseria mi-o practic cu devotament, nemaivorbind de faptul că  iubesc copiii – în general, și pe cei câmpineni – în special.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare