COMUNICAT DE PRESĂ
Asociația Glasul Autismului a demarat în luna iulie proiectul „Pași către o viață sănătoasă” cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Proiectul „Pași către o viață sănătoasă” propune un model de servicii de suport pentru o viață sănătoasă adresat familiilor având copii cu tulburare de spectru autist din Câmpina și alte localități rurale învecinate. Plecând de la nevoile identificate ne-am propus 5 direcții de acțiune:
1. Informarea a 45 părinți având copii cu autism cu privire la alimentația corectă prin trei workshopuri.
2. Creșterea motricității pentru 20 de copii printr-un program de terapie cuprinzand: kinetoterapie, masaj și terapie 3C.
3. Suport pentru 15 aparținători prin participarea la grupuri de suport.
4.Ajutor pentru 6 copii – activități de pregătire pentru școală.
5. Pachete cu alimente sănătoase și produse sanitare pentru 45 familii.
Proiectul se va finaliza în luna septembrie și are valoarea de 23.780 lei.
1. Prin activitățile derulate în cadrul sesiunilor de Terapie 3C, kinetoterapie și masaj urmărim îmbunătățirea abilităților motrice și senzoriale, prin dezvoltarea forței musculare, a echilibrului, deprinderilor motrice de bază și utilitare, a funcțiilor senzorio-motrice, a motricității fine și capacității de relaxare. Exercițiile de conștientizare a corpului și a mediului în care se află, de optimizare a capacităților de coordonare a corpului și de concentrare îl ajută pe copil să se bucure de cât mai multă autonomie motrică.
2. În timpul activităților de pregătire pentru școală copiii vor fi sprijiniți să se adapteze cât mai bine la solicitările mediului școlar. Se va exersa menținerea atenției, prin concentrarea pe sarcinile primite de la școală dar și a comunicării, prin socializarea cu ceilalți copii.
3. Grupurile de suport sunt acele programe concepute cu scopul de a acorda sprijin emoţional şi informaţional aparținătorilor pentru a face față situaţiilor problematice cu care se confruntă, dar și din dorința de a crea un spațiu unic de interrelaționare în care părinții să-și poată împărtăși unii altora experiențele, să-și devină sursă de inspirație și de fortificare și să ajungă ei înșiși călăuze pentru copiii lor pe drumul special pe care îl au de parcurs împreună.
„Au fost întâlniri de suflet în care fiecare părinte și-a gasit vocea și curajul pentru a se dezvălui, în care au fost conștientizate vulnerabilități, nevoi nebănuite, dar și resurse deosebite, întâlniri în care lacrimile au șters durerea retrăirii propriilor traume, dar au izvorât și din empatie și compasiune pentru încercările grele ale celorlați, întâlniri în care fiecare părinte a simțit ca nu mai este singur și că împărtășește un destin comun de provocări, dar și de binecuvântări” – ne spune Emilia Saralegui – psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental, coordonator grup de suport.
Grupul de suport a fost „Un pansament pentru suflet, un moment în care ne-am privit în suflet și am lasat pe alții să ne pătrundă în suflet” – Simion Cristina; „A fost o întâlnire de care aveam nevoie, cu multe emoții și cu oameni minunați. Vă mulțumesc din suflet!” – Tudose Georgiana. Acestea sunt câteva feedback-uri de la părinții care au participat la întâlnirea de sâmbată, 18 iulie, în locația Centrului Glasul Autismului.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.
Mai multe informații cu privire la activitățile proiectului și ale asociației găsiți pe pagina https://www.facebook.com/glasulautismului sau contactând coordonatorul proiectului, Ileana Papahagi, la numărul de telefon 0739 841 169.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!