Știri

Parcul de la Soldat, noul blestem al investiţiilor publice câmpinene

Noul an vine cu un nou blestem al investiţiilor publice realizate de Primăria Câmpina în ultimele două decenii: Parcul de la Soldat. Ea, investiţia  parcă blestemată, se adaugă unui lung şir de mari investiţii din domeniul municipiului care au fost realizate cu întârzieri din domeniul absurdului, motivate cu argumente de neînţeles, pe care nu le mai amintim, ca să nu vă întristăm la început de an. Însă inventarul investiţiilor cu întârzieri blestemate este bine să îl facem: Şcoala Centrală, Sala de sport a Colegiului “Nicolae Grigorescu”, Piaţa Agroalimentară (hala acoperită), pasajul rutier suprateran de la DN1, bazinul de înot didactic de la Petrol, corpul C2 al Pieţei Centrale, canalizările realizate prin programul european gestionat de Hidro Prahova, iar lista ar putea fi mai lungă, dacă am adăuga şi investiţiile mai mici. Modernizarea Parcului de la Soldat nu este o lucrare mică, şi nici de mic interes. Această investiţie aşteptată de toată lumea trebuia să fie gata la sfârşitul lunii august 2018, dar probabil va fi gata la sfârşitul răbdării noastre, undeva, prin primăvara acestui an, dacă nu chiar prin vară, târziu, într-un final de august ce va fi explicat ca nefiind chiar îndepărtat. Ca să se împlinească anul şi sorocul. Lucrul bun e la nouă luni, se spune în folclor. De ce nu ar fi şi mai bun la 12 luni? Mai ales că nu este vorba despre un pui de om, ci despre un pui de investiţie publică de la Câmpina, care nu s-a zămislit la vremea lui, la patru luni, aşa cum îi era sortit prin sorocul contractului, şi nici de Ziua României nu a văzut lumina zilei. Adică taman de ziua Centenarului Marii Uniri, atunci când edilii oraşului se pregăteau să-l moşească pentru a se arăta poporului câmpinean din strălucirea unei noi realizări edilitare, puiul de investiţie s-a încăpăţânat să rămână tot la stadiul de făt nenăscut, făcând pe mortul în burta municipalităţii, din cauza unui hăndrălău de constructor de la ţară, prost crescut și dotat, semiimpotent şi cu sămânţa bolnavă în momentele lui auguste de semipotenţă. Edilii oraşului au susţinut în plenul  Consiliului Local că lucrările au fost realizate în proporție de 85%, dar pe teren lucrurile par a sta diferit, în sensul că ar fi mai mult de 15% lucrări restante. Şi chiar de-ar fi cum zic diriguitorii Câmpinei, tot nu se poate spune că, astăzi, parcul nu are o imagine total dezolantă, adică dezolantă 100%. Ca să nu ne mai ascundem după procente sau procentenare neizbutite.
Termene peste termene, amânări după amânări
Investiţia a început pe 24 aprilie 2018. Constructorii au invocat vremea nefavorabilă, faptul că luna iulie din anul trecut a fost aproape în întregime cu ploi, uitând însă de perioada mai-iunie, când trimiteau zilnic pe acest şantier doi-trei muncitori amărâți, fără chemare și dotare, cu vajnica misiune de a sparge vechiul covor asfaltic şi de a-l înlătura. Reamintim cititorilor noştri că firma constructoare, Construct Edil SRL din comuna Câmpineanca, județul Vrancea, care a câştigat licitaţia, a promis că o va realiza în patru luni şi cu costuri totale de 1,4 milioane de lei. Practic, nu era vorba de o modernizare în sens strict a Parcului de la Soldat, ci de un alt parc, total schimbat, cu o altă dispunere a aleilor şi a spaţiilor verzi, cu fântâni arteziene, arcade umbroase, o scenă de spectacole în aer liber, cu o nouă înfățișare. Trăim în România, aşa că nu ne aşteptam să fie respectat termenul finalizării investiţiei: 24 august 2018. Probabil, nu se așteptau nici cei din conducerea Primăriei, care, la cererea constructorului (solicitare bazată pe ploile din luna iulie şi pe tupeul propriu din toate lunile), au acordat un nou termen de finalizare: 13 septembrie. Nici acest termen nu a fost respectat, deoarece s-a ajuns la modificarea proiectului şi la suplimentarea devizului cu 200.000 de lei. Şi, bineînţeles, la un nou termen: 25 octombrie 2018. Un termen-băltoacă, deci peste care s-a sărit rapid, ca peste o băltoacă. Apoi, constructorul s-a jurat pe toate lopeţile şi târnăcoapele din dotare că la 20 noiembrie 2018 primarul va putea tăia panglica. Şi cei din fruntea municipalităţii l-au crezut, fiindcă firma executantă părea predestinată a face lucrări în Câmpina, venind tocmai din Câmpineanca. Or, se ştie, orice câmpineancă ţine cu Câmpina. Însă constructorul părea că are, în continuare, dureri în coada lopeţii, chiar dacă cei din Primărie îi percepeau penalităţi de întârziere. Care cică astăzi s-ar ridica la fabuloasa sumă de 40.000 de lei. Ceea ce reprezintă circa 3% din cât au de primit constructorii. “Un fleac, ne-aţi ciuruit… cu un fleac”, par  a spune cei din Câmpineanca.
Edilii au pus presiune, dar degeaba
V-aţi prins, nici acest termen, 20 noiembrie 2018, nu a fost respectat. Dar pentru că se apropia Ziua Naţională, edilii au început să pună presiune mare pe constructor. Iar acesta, ca o oală sub presiune, a început să şuiere şi să transpire mai abitir, prin mulţimea hei-rupistă de muncitori aduşi în grabă să facă treabă. Şi uite aşa, cu toate că graba şi treaba nu fac casă bună, au fost trimise la Câmpina echipe de 12-15 muncitori, care le-au înlocuit pe cele cu doi-trei trepăduşi, cu care fuseserăm obişnuiţi. Edilii noştri au crezut (probabil, până în ultimul moment), că se vor putea prezenta în faţa câmpinenilor, la marele Centenar, cu aceleaşi vechi discursuri prezentate însă de pe o izbândă nouă. Însă dorinţa lor arzătoare, aceea de a organiza în noul parc manifestările dedicate Zilei Naționale a României, nu a avut sorţi de izbândă, chiar dacă, în ultimele zile din noiembrie, s-a lucrat şi pe ploaie, şi pe întuneric, şi pe frig. Cu toate controalele şi presiunile celor din Primărie, nu s-a reușit finalizarea lucrărilor, astfel că legislativul local a fost obligat să suplimenteze cu 10.000 lei suma alocată iniţial pentru manifestările de 1 Decembrie. Cu aceşti bani, executivul local a adus o scenă pe care s-au desfăşurat o parte din spectacolele artistice pregătite pentru sărbătoarea Centenarului Marii Uniri. Locul de desfăşurare al manifestărilor din ziua în care România modernă a împlinit 100 de ani a semănat cu un peisaj de război, deoarece, lângă scena de pe care oficialităţile municipiului au vorbit despre părinţii României întregite, se afla o investiţie publică în întregime neîntregită. Cum ar veni, plină de gropi şi valuri de pământ, cu alei neterminate, bănci răsturnate, arbuști plantați de mântuială, spaţii nebetonate sau unele betonate, dar nefinisate… Ce mai: lucru de Câmpineanca… pentru binele Câmpinei. Fruntaşii urbei parcă au vrut să ne amintească de faptul că Marea Unire s-a realizat la sfârşitul Marelui Război. În primele zile ale lunii decembrie 2018, s-a lucrat tot intens, chiar şi la temperaturi negative, dar tot degeaba. Pentru că s-a lucrat pe ger, mai multe pavele au crăpat. Ulterior, au fost înlocuite, dar important este că s-a dovedit calitatea lucrării realizate de cei din Câmpineanca pentru Câmpina. După o vreme, presiunea administraţiei s-a redus la un fâs nevolnic, fapt care a făcut ca avântul constructorului să se piardă în vântul iernii abătute peste un domeniu public pustiit de indolenţă, incompetenţă, nesimţire şi prostie, mai sărac cu o investiţie ce ar fi putut schimba faţa tumefiată a Centrului Civic.
Final de an, cu edili resemnaţi
La ultima ședință a Consiliului Local din anul precedent, în decembrie 2018, edilii oraşului au părut resemnaţi în faţa sorţii şi a firmei de construcţii care şi-a bătut joc de Câmpina şi de banii câmpinenilor. Consilierii municipali au fost informaţi că lucrările au fost realizate în proporție de 85% şi că penalitățile de întârziere sunt percepute în continuare și au ajuns, în ziua respectivă, conform afirmaţiei viceprimarului Câmpinei, la aproximativ 37.000 lei. La ședința cu pricina, primarul Horia Tiseanu a propus, în cadrul rectificării bugetare, reducerea de la 1.682.000 lei la 1.400.000 lei a sumei alocate modernizării Parcului de la Soldat, o reducere corespunzătoare procentului de realizare a lucrărilor în 2018, de numai 85%, diferența de 15 unităţi procentuale urmând a fi realizată și plătită în 2019. „La Parcul de la Soldat mai avem de lucrat. Investiția nu se finalizează în 2018. Din păcate, nu se reușește finalizarea lucrărilor în 2018, firma mai are de realizat acolo cam 15% din lucrări și de aceea propun diminuarea sumei pentru această investiție”, a declarat primarul Horia Tiseanu. La insistențele consilierului Daniel Ioniță, președintele ALDE Câmpina, viceprimarul Adrian Pițigoi a explicat, la rândul său, stadiul investiției pe care câmpinenii o așteaptă cu mult interes, dar care, se pare, după explicațiile liniștite ale edililor din ședința cu pricina, nu mai este o mare prioritate pentru administrația locală. Dacă noul parc nu a fost gata pentru manifestările Centenarului Marii Uniri, sigur va fi gata în 2019, nu mai contează în ce lună, pare a fi mesajul ce s-ar putea subînțelege din vorbele primilor doi demnitari ai orașului. „Un contract este în vigoare până la terminarea garanției. Toate termenele de execuție sunt depășite. Aplicăm penalități în continuare, și cred că astăzi valoarea lor se ridică la 37.000 lei. Am văzut că s-a scris și în presă, și au fost discuții, că s-a lucrat și în condiții dificile. S-a lucrat conform legii, cu aprobarea dirigintelui de șantier și a proiectantului. Am auzit discuții că betonul s-a turnat cu crăpături. Cu aditivi speciali, se poate turna beton pînă la 0 grade Celsius. Atâta timp cât s-a lucrat legal, cu aprobările celor abilitați de lege, lucrările au evoluat, fiind oprite de vreme. Când vor fi reluate lucrările, nu știu. Poate în ianuarie, poate în februarie, poate în martie, când vremea o va permite. Atenție, trebuie să știți că penalitățile vor curge până în momentul recepției acestei lucrări. Până la recepția investiției se pot întâmpla multe. Nefiind terminată lucrarea, în urma unor infiltrații, se poate ridica granitul peste iarnă, de exemplu.  Orice neconformitate va fi refăcută. Dintr-un punct de vedere, poate că este bine că trece o iarnă peste un șatier neterminat,  pentru că vom vedea și noi efectele și tot ce nu este în regulă va fi refăcut. Din situațiile de lucrări pe care ni le va prezenta constructorul, eliminăm neconformitățile și penalitățile, și vom plăti doar diferenșa rezultată”, au fost precizările viceprimarului Adrian Pițigoi. La insistențele consilierului Daniel Ioniță, care a amintit de faptul că s-au plantat în parc și flori pe vreme rea, administratorul public Remus Bădulescu a susținut că nu este vorba despre flori, ci despre arbuști rezistenți, precum tuia și alte soiuri de acest fel. ”Sunt arbuști de tundră”, a intervenit, hâtru, consilierul Dragomir Enache, peste care au trecut cele mai multe ierni. O acțiune în instanță împotriva constructorului este exclusă, fiindcă în acest fel s-ar bloca investiția cel puțin doi ani, ceea ce nu este în avantajul orașului și al locuitorilor săi. Poate că legislația din domeniul achizițiilor publice ar trebui îmbunătățită, fiindcă actualele proceduri favorizează constructorii de rea-credință, care promit pe SEAP că vor face lucrări de calitate la prețuri minime, când, de fapt, realitatea este cu totul alta.
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare