Indiferent dacă evenimentul are sau nu legătură cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în perioada 10 – 11 februarie, la Casa Tineretului s-a desfășurat primul târg de joburi cu oferte de muncă pentru Anglia (și Țara Galilor). A fost o premieră absolută pentru Câmpina. Se vede treaba că economia britanică nu se va prăbuși după Brexit, așa cum prooroceau analiștii economici cei mai pesimiști. În weekend-ul trecut, câţiva români care lucrează în Anglia ca angajați ai unei firme engleze de recrutare de forță de muncă, Workforce People Solutions, i-au așteptat în foaierul lateral al Casei Tineretului, în special, pe câmpinenii care lucreză la Lemet (cunoscutul producător de mobilă) și pe ploieștenii angajați la firma Johnson Controls (fabricant de huse pentru scaune de automobile).
Targetul recrutorilor avea legătură cu faptul că, în urma unor colaborari cu angajatori englezi, firma engleză de recutare a forței de muncă oferea peste 400 de joburi în trei domenii distincte: industria auto (vopsitori auto, pregătitori, tinichigii auto, polișatori auto, electricieni auto, tapițeri auto), industria mobilei (tapițeri, cusători huse canapele și textile, asamblatori schelet canapele, croitori, tâmplari – debitare lemn mobilă, operatori CNC) și domeniul sănătății (asistenți medicali, infirmieri, îngrijitori, în special pentru azilele de bătrâni din Anglia, oferta în acest domeniu fiind cea mai bogată: 300 de locuri). În cele două zile de desfășurare, au vizitat Târgul numeroase persoane dornice să lucreze într-o țară dezvoltată și civilizată, cum este Marea Britanie. Mai ales că în economia românească nu se simte nicio revigorare, iar pentru statele dezvoltate din Occident criza mondială începută în 2008 pe bătrânul continent și-a cam epuizat efectele. Duminică, în a doua zi, mai mulți solicitanți erau informați și instruiți în grup de un agent de recrutare, după ce primiseră toate informațiile necesare cu o zi în urmă, fiecare în mod individual. „Firma noastră este foarte serioasă, are opt ani vechime și este cunoscută prin joburile legale pe care le oferă la orice târg de profil, prin seriozitatea și profesionalismul agenților săi de recrutare. Suntem a doua oară în România. Anul trecut am fost la Baia Mare, unde am avut rezultate foarte bune, astfel că roadele muncii noastre nu s-au lăsat așteptate. Anul acesta am venit cu oferte de muncă pentru zona de sud, iar în zona Câmpina – Ploiești avem oferte extrem de tentante și avantajoase pentru angajații de la Lemet și Johnson Controls. Practic, solicitantul care știe că are calificarea necesară depune un CV, iar noi îl vom contacta în următoarele săptămâni, după care va da probe de lucru, și dacă este bun, va fi angajat. Salariile pornesc de la 7,5 lire sterline pe oră (cât este minimul pe economie la englezi) și poate ajunge la 14-15 lire pe oră, în funcție de experiență, de calificare și de cât de bine vorbeşte aplicantul limba engleză”, ne-a declarat Adina Nicolae, șeful echipei de recrutori.
Foarte important pentru cei care nu au putut, din varii motive, să aplice la acest târg pentru un job în Anglia, este faptul că în următoarele săptămâni pot lua legătura cu agenții de recrutare, care au dat o lecție foarte frumoasă despre felul civilizat în care se recrutează forța de muncă de către firmele occidentale de profil. Doritorii de joburi în Anglia care nu au participat la eveniment pot solicita orice fel de informații la telefoanele de contact: 0362.630.106 (număr de România), sau la 0044.1204.393.000 (număr de Anglia).
Adrian BRAD