Știri

O asociație a iubitorilor de animale era să desființeze serviciul de gestiune a câinilor comunitari

Am informat cititorii, în mai multe rânduri, despre tinerii localnici iubitori de animale care veniseră să le arate consilierilor municipali cele peste 4500 de semnături de la câmpinenii ce susțineau campania pe care acești tineri doreau să o promoveze cu finanțare de la bugetul local: aceea de sterilizare a câinilor și pisicilor fără pedigriu, dar și fără stăpân. Ei bine, acești tineri s-au organizat într-o o asociație locală de protecție a animalelor și i-au făcut plângere penală lui Alexandru Chirobocea, administratorul azilului chinologic de la Zorile, finanțat de către municipalitate. Foarte supărat, acesta a declarat conducerii Primăriei că renunță la afacere și că nu mai vrea să prelungească, sub nicio formă, contractul cu municipalitatea pentru gestionarea câinilor comunitari, contract care expiră pe 31 ianuarie 2018. Reprezentanții administrației locale s-au văzut puși într-o situație extrem de ingrată, chiar gravă, căci firma lui Chirobocea ar fi plecat cu tot cu autorizațiile de funcționare, care se obțin cu multă greutate. Pe de altă parte, până la adoptarea bugetului local pe anul 2018, nu se poate demara nicio procedură de licitație pentru adjudecarea acestui serviciu. Nemaivorbind că un caiet de sarcini, o notă de fundamentare și o licitație nu se pot realiza decât în câteva luni, răstimp în care de câinii din adăpost nu s-ar mai ocupa nimeni. Pusă într-o situație extrem de gravă, conducerea Primăriei a propus tinerilor din Asociația „Arca lui Norocel” să preia serviciul de gestionare a câinilor comunitari, dar aceștia au refuzat, motivând că nu au doctor, că autorizațiile legale de funcționare sunt greu de obținut, că nu se pricep, că e prea greu. Deodată, tinerii aceștia nu mi s-au mai părut atât de simpatici. Păi când pornești un război, trebuie să fii sigur că îl câștigi. Nu doar așa, ca să fie arme și izmene pe luptători. Așadar, de la dorință la putință este drum lung și greu. Prea lung și prea greu pentru acești iubitori de animale declarați și dedicați. Nici primarul și nici consilierii nu au știut de la început să le spună că nu se pot finanța cu bani publici decât acțiuni de pe domeniul public (sterilizarea câinilor comunitari, de exemplu), iar nu și cele de pe domenii private (sterilizarea câinilor din gospodăriile private). După cum se vede, dragostea pentru animale a tinerilor pomeniți mai devreme nu se manifestă și prin îngrijirea efectivă a patrupedelor, ci doar prin protejarea lor de rele tratamente din partea oamenilor, precum și prin găsirea unor persoane gata să le adopte. Cam puțin pentru niște tineri care cu câteva săptămâni în urmă păreau că sunt în stare să dărâme munții pentru cauza patrupedelor fără stăpân. 
Am așteptat timp de două săptămâni un punct de vedere al Primăriei în legătură cu această problemă, iar zilele trecute Remus Bădulescu, administratorul public al Câmpinei, ne-a acordat un interviu, încercând să lămurească problema. De fapt, datorită insistențelor depuse de acest city-manager cu ani de experiență în domeniu, Alexandru Chirobocea a revenit asupra deciziei sale. Până la urmă, s-au adeverit vorbele unei doamne consilier care susținea că în Franța problema câinilor comunitari s-a rezolvat în primă etapă printr-o eutanasiere masivă, iar abia apoi, după atingerea unei mase critice favorabile, adopțiile patrupedelor au decurs corespunzător. Chirobocea, cu toate păcatele sale în administrarea azilului chinologic, a reușit să scape orașul de numeroase haite de câini fără stăpân, în prezent, estimându-se că pe domeniul public al orașului nostru sunt în libertate mai puțin de 100 de câini fără stăpân. Iar acest număr se păstrează chiar și cu toți câinii aduși periodic și ilegal din alte localități, eliberați mai ales noaptea din furgonete pe care nimeni nu a reușit să le identifice vreodată.
– Acum, aproape de expirarea contractului de concesiune a serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân (SGCFS), sunteți mulțumit de activitatea firmei Alextib, operatorul acestui serviciu?
– În anul 2012, când am venit eu în Primăria Câmpina, situația câinilor fără stăpân era dramatică. Se întâmpla după două încercări eșuate cu două asociații de profil. Din ce am auzit după sosirea mea în primărie, asociațiile respective returnau câinii în teritoriu. Pe străzile orașului trăiau nestingheriți sute de câini, poate chiar aproape 1000. Vrând să rezolve problema, primăria a scos SGCFS la licitație. În prima etapă nu s-a prezentat nimeni. În a doua etapă, a fost prezentă o singură firmă: Alextib SRL, administrată de Alexandru Chirobocea. Nu spun că era cea mai bună variantă. Dar era unica posibilă, în acel moment. La începutul acestui an, pot spune că situația câinilor fără stăpân în Câmpina este controlabilă. Din păcate, în continuare, se abandonează câini pe teritoriul municipiului nostru, probabil, din cauza faptului că noi avem acest adăpost. Nu aș putea spune că sunt foarte mulțumit de activitatea operatorului, care a făcut, de-a lungul timpului, mai multe greșeli depistate de instituțiile de control abilitate de lege.  Dar, cu toate aceste aspecte negative, am putut curăța orașul de aceste patrupede. 
– S-a scris în presă că au fost depistate nereguli grave în activitatea firmei Alextib SRL.
– Într-adevăr, au fost constatate unele nereguli de către Curtea de Conturi și DGSV Prahova, dar deficiențele au fost mai mult de ordin tehnic, să le spun așa. Principala deficiență constatată de auditorii Curții de Conturi se referă la neplata utilităților de către Alextib SRL, pe perioada derulării contractului. Conform Legii serviciilor publice, acestea trebuiau plătitte de operatorul serviciului, iar nu de către Primărie, cum s-a întâmplat. Însă operatorul și-a asumat aceste plăți, și s-a angajat să returneze eșalonat întreaga datorie către executivul câmpinean. Am descoperit și noi deficiențe de ordin administrativ, medical etc, dar aceste deficiențe au fost în mare parte remediate. 
– Investițiile făcute de către operator în adăpostul canin au fost corespunzătoare?
– O altă neregulă semnalată de Curtea de Conturi a fost faptul că nu aveam o listă cu investițiile făcute de Alextib la adăpostul canin. Pentru aceasta am solicitat unui evaluator independent să constate care este situația, iar acesta este în curs de evaluare a situației. Din informațiile noastre, se pare că operatorul a făcut investiții importante în clădiri, parcul auto, țarcuri, padocuri,  valoarea totală a acestor investiții fiind cea cerută prin caietul de sarcini. 
– Care sunt etapele corespunzătoare pe care trebuie să le parcurgeți pentru încheierea unui nou contract?
– Va trebui să elaborăm un caiet de sarcini și un regulament care vor fi supuse aprobării Consiliului Local. După aceea vom intra în procedura de ofertare pe portalul achizițiilor publice SEAP. Regulamentul, caietul de sarcini și fundamentarea trebuie revizuite în urma unor modificări legislative apărute în anul 2014. Regulamentul va fi dat spre analiză și asociațiilor de protecție a animalelor, care pot veni cu propuneri de îmbunătățire a textelor. De asemenea, el va fi consultat, în prealabil, și de Comisia de administrație publică din Consiliul local. După ajungerea la termen a prezentului contract și până la încheierea unui nou contract de concesiune vor trece aproximativ 90 de zile. Pentru a nu rămâne fără un administrator al SGCFS, Consiliul Local va prelungi vechiul contract până la atribuirea viitorului contract. Pentru că Asociația „Arca lui Norocel” i-a făcut administratorului Alexandru Chirobocea  o plângere penală, acesta a refuzat prelungirea contractului cu firma sa, motivând că s-a săturat de atâtea reclamații și acuzații. A trebuit să ducem tratative susținute pentru a-l convinge se revină și să accepte prelungirea contractului. Ar fi fost foarte grav dacă rămâneam cu serviciul descoperit, având în vedere că toate autorizațiile sunt luate pe firma operatorului. Primăria Câmpina nu deține nicio autorizație pentru acest adăpost.
– Credeți că asociațiile de protecție a animalelor, cum este bunăoară „Arca lui Norocel”, ar putea constitui o alternativă la actualul operator.
– Sunt convins că nu, deoarece nu au experiență și nu dețin logistica necesară, personalul medical sau tehnicienii necesari. Și, de altfel, au recunoscut singuri acest lucru. De la dorință la putință este cale lungă. Dragostea de animale nu se măsoară doar în vorbe spuse în apărarea acestor animale de cei care le-ar putea maltrata, ci și în fapte și acțiuni concrete pentru ca viața acestor patrupede să se desfășoare în condiții decente. În atribuirea noului contract de concesionare noi ne vom face treaba cât mai profesionist, consultând specialiști și asociații de iubitori de animale.  
Adrian BRAD

6 Comentarii  

  1. Eu unul am semnat acel formular. De ce? Pentru ca este o inițiativă foarte bună din partea tineretului campinean. 4500+ de semnături? Un număr destul de mare. Dar, din păcate Consiliului Local și domnul(deși nu prea merită să fie numit așa, nu după ce am văzut la Kanal D) Alexandru Chirobocea nu le pasă de populația orașului cât de puțin,ce sa mai zic de săracele animale. Asa ca pupați-l pe senior Chirobocea mai mult în fund. Cu siguranță îi place și se simte bine. Poate chiar o sa sărbătorească cu o sticla de vin la 12 lei și o Săniuța la 8 lei. Baftă. "Continuați sa distrugeți, cât mai puteți!"

    1. Anonimule, imi place atitudinea ta, esti un om tare curajos, ca vad ca te lupti cu oameni grei, cum este senior Chirobocea,care vad ca ca este senior – pentru tine, si mai are si vreo 110 kile – pentru toata lumea. Daca ti-ai fi semnat, totusi, postarea, ai fi fost Cavalerul fara frica si prihana. Dar nu-i nimic, te faci tu mai mare. Nu i-am publicat lui Chirobocea in articol punctul sau de vedere in aceasta problema (lucru greu de inteles, daca tot il pupam in fund), pentru ca mi-l facuse cunoscut odinioara (i-l si publicasem in urma cu vreo doi ani), si stiam ca nu aveam sa mai aflu de la el nicio noutate. Iti spun astea ca sa intelegi mai bine mesajul articolului: Chirobocea nu a asigurat conditii decente animalelor capturate, dar ne-a scapat de cainii comunitari de pe strazi, rezolvand intr-un fel personal o problema spinoasa, care, in multe locuri din tara, a fost rezolvata cu metode mai putin ortodoxe. Cred ca erai prea suparat atunci cand ai citit articolul. De aceea, nu l-ai inteles. Pentru ca, dupa scriitura personala, imi pari un tip inteligent. Eu nu am criticat strangerea celor 4500 de semnaturi, ci neimplicarea tinerilor care au strans semnaturile intr-o actiune pe care o sustineau (cel putin asa au lasat impresia) cu multa energie si daruire, pana la sacrificiu. Nu stiu daca Chirobocea a jucat teatru, punand presiune pe edilii orasului, fiindca stia ca are multe atuuri in buzunar, dar la suparare, ar fi putut sa renunte la afacere si sa lase Primaria si orasul intr-o mare incurcatura. In rest, ce sa mai zic. As mai soune doar atat:
      Anoni-m-as si n-am cui,
      Nici chiar Anonimului,
      Ca mi-e ca-i prea suparat
      Si gandeste cu pacat.

  2. Domnule Brad, de-a lungul intregului articol ati avut o atitudine clar partinitoare si evident in defavoarea cainilor fara stapan. Un articol bazat pe dialogul dintre un mincinos si un neiubitor de animale, nu poate lasa decat un gust amar, mai ales celor care iubesc animalele. Asociatia Arca lui Norocel, chiar prin lipsa experientei (experienta si informatiile si tot ce tine de partea logistica le vor afla in timp, pentru ca important e stii ce sa intrebi si pe cine sa intrebi), pentru ca este formata din oameni care iubesc animalele, constituie singura alternativa logica si de bun simt in ce priveste preluarea adapostului. Adica se va ocupa mai bine de amaratele de animale din lagarul-adapost, respectivul sub-om Chirobocea, care le-a tratat in conditii inumane pana acum, cu toata "experienta" lui in "administrarea eficienta" a unui adapost, si nu o asociatie formata din oameni care nu se limiteaza doar la a le iubi enorm ci si la a gasi solutii eficiente pentru preluarea adapostului? credeti ca sunt asa naivi, ca nu se zbat sa obtina fonduri, ca nu se consulta cu alte asociatii cu experienta in domeniu? Cum credeti ca au fost infiintate toate aceste asociatii de protectie a animalelor, stiind si avand toate informatiile de la inceput? Credeti-ma, intre niste iubitori de animale care ar fi in stare sa mute si muntii din loc pentru ele si un ins precum Chirobocea care nu iubeste acei catei si putin ii pasa de ei eu i-as alege pe primii, tocmai pentru ca stiu ca "acolo unde este o dorinta puternica, exista o cale".

    Iar neregulile "grave" depistate in activitatea firmei Alextib, cred ca mai degraba ar trebui sa se refere la conditiile de lagar in care traiesc acei catei, la laturile care li se dau de mancare, la tratamentele medicale la care nu au niciun fel de acces. Desigur, deficientele de ordin "medical etc" descoperite la adapost, sunt nesemnificative si deja au fost remediate. Adica, ce inseamna remediate? animalelor li s-au facut vaccinuri, au fost tratate de parvoviroza si alte boli grave, deparazite intern si extern? au fost consultate, microcipate si date si spre adoptie eventual? Ma indoiesc, sincer, si sunt dezamgita de lipsa asta de umanitate si intelegere si goana dupa bani. De parca n-ati sti ca nu luam nimic cu noi in pamanat. Dar faptele bune, un animal pe care il salvezi, un om caruia ii dai de pomana, astea raman pentru totdeaua.
    Se spune ca dreptatea va fi pe lumea cealalta, dar eu nu cred. Eu sper ca dreptatea sa se faca aici si aceste animale, care ne-au fost date in grija de Dumnezeu, sa fie cumva razbunate, daca va e prea greu sa va abtineti sa le faceti rau.

  3. Domnule Brad, de-a lungul intregului articol ati avut o atitudine clar partinitoare si evident in defavoarea cainilor fara stapan. Un articol bazat pe dialogul dintre un mincinos si un neiubitor de animale, nu poate lasa decat un gust amar, mai ales celor care iubesc animalele. Asociatia Arca lui Norocel, chiar prin lipsa experientei (experienta si informatiile si tot ce tine de partea logistica le vor afla in timp, pentru ca important e stii ce sa intrebi si pe cine sa intrebi), pentru ca este formata din oameni care iubesc animalele, constituie singura alternativa logica si de bun simt in ce priveste preluarea adapostului. Adica se va ocupa mai bine de amaratele de animale din lagarul-adapost, respectivul sub-om Chirobocea, care le-a tratat in conditii inumane pana acum, cu toata "experienta" lui in "administrarea eficienta" a unui adapost, si nu o asociatie formata din oameni care nu se limiteaza doar la a le iubi enorm ci si la a gasi solutii eficiente pentru preluarea adapostului? credeti ca sunt asa naivi, ca nu se zbat sa obtina fonduri, ca nu se consulta cu alte asociatii cu experienta in domeniu? Cum credeti ca au fost infiintate toate aceste asociatii de protectie a animalelor, stiind si avand toate informatiile de la inceput? Credeti-ma, intre niste iubitori de animale care ar fi in stare sa mute si muntii din loc pentru ele si un ins precum Chirobocea care nu iubeste acei catei si putin ii pasa de ei eu i-as alege pe primii, tocmai pentru ca stiu ca "acolo unde este o dorinta puternica, exista o cale".

    Iar neregulile "grave" depistate in activitatea firmei Alextib, cred ca mai degraba ar trebui sa se refere la conditiile de lagar in care traiesc acei catei, la laturile care li se dau de mancare, la tratamentele medicale la care nu au niciun fel de acces. Desigur, deficientele de ordin "medical etc" descoperite la adapost, sunt nesemnificative si deja au fost remediate. Adica, ce inseamna remediate? animalelor li s-au facut vaccinuri, au fost tratate de parvoviroza si alte boli grave, deparazite intern si extern? au fost consultate, microcipate si date si spre adoptie eventual? Ma indoiesc, sincer, si sunt dezamgita de lipsa asta de umanitate si intelegere si goana dupa bani. De parca n-ati sti ca nu luam nimic cu noi in pamanat. Dar faptele bune, un animal pe care il salvezi, un om caruia ii dai de pomana, astea raman pentru totdeaua.
    Se spune ca dreptatea va fi pe lumea cealalta, dar eu nu cred. Eu sper ca dreptatea sa se faca aici si aceste animale, care ne-au fost date in grija de Dumnezeu, sa fie cumva razbunate, daca va e prea greu sa va abtineti sa le faceti rau.

  4. Zau?A ajuns un ,,edil" sa se roage de un criminal sa omoare in continuare cainii cu sadism !Sa minta ,sa fure ,sa ucida ca si pana acum…..Va dati seama in ce tara traim ,si ce viitor ,,de aur" ne asteapta ? Bai nenea gentuta la cate mii de euro ii dati muntelui ala de nesimtire cateii aia trebuiau sa aive si dinti de aur! Voi nu aveti nici macar cabinet veterinar ,cainii sunt nemancati ,mor de foame si de boli ,un focar de infectie si un ,,veterinar" care nu pune mana pe un caine ,ce sa zici sa faca un vaccin! O sti ce e ala?! Mii de euro dositi prin buzunare,fiecare cu ciolanul lui….de'aia nu exista interes sa se respecte legea�� Cate amenzi pt abandon si sterilizare s au dat ?Cate campanii de informare si sterilizari s au facut ? ZERO !!!Da'i dati cu legea si furaciunile inainte ca sa nu va scape ,,gaina cu oua de aur " ,lege pe care nici macar nu o respectati ,ce s o mai si aplicati …..huo !

  5. Atat OIE cat si OMS recomanda ridicarea cainilor de pe domeniul public si niciodata NU au recomandat lasarea lor in teritoriu (reteritorializare) asa cum incearca sa dezinformeze anumite organizatii. Sterilizarea ca unica masura nu rezolva problema, nici eutanasierea ca unica masura nu o rezolva in schimb ridicarea cainilor de pe domeniul public de catre autoritati, implicarea societatii civile in semnalarea acestor cazuri, adoptia, sterilizarea si microciparea cainilor CU stapan si mai ales sanctionarea drastica a abandonului sunt solutii verificate care au dat rezultat astfel incat in alte tari procentul cainilor nerevendicati si eutanasiati este foarte mic.
    Singura solutie este aplicarea legii de gestionare a cainilor fara stapan. In aceasta lege exista un ansamblu de masuri care daca se aplica si se controleaza rezolva problema. Acest ansamblu de masuri a rezolvat problema in majoritatea tarilor din UE. Bineinteles ca intotdeauna din pacate va exista abandonul cainilor pe spatiul public, dar sanctionarea lui drastica si sesizarea imediata a autoritatilor cand se constata prezenta unui caine pe domeniul public duc la rezolvarea problemei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare