Știri

Noi apariţii editoriale semnate de doi istorici cu origini câmpinene

Armand Goşu, absolvent al Colegiului “Nicolae Grigorescu”, este în prezent lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, unde predă cursuri despre politica internă și externă a Federației Ruse, evoluții politice și diplomatice în spațiul ex-sovietic, istoria politică a URSS şi despre relațiile româno-sovietice/ ruse (atât de problematice); este specialist în spaţiul euro-asiatic, cu numeroase apariţii în spaţiul public, nu numai în România, dat fiind situaţia tensionată din regiunea noastră, fost redactor-şef al prestigioasei pubicaţii bucureştene Revista 22 şi autorul volumului “Euro-falia” apărut la Editura Curtea Veche. 
Volumul a fost lansat la Târgul de Carte Bookfest în prezenţa unui public numeros. Despre el, fostul ministru de externe Teodor Baconschi a spus că “oferă o colecție de studii estice scrise sub presiunea evenimentelor care agită de peste cinci ani geografia politică a spațiului post-sovietic. Sunt evenimente care, aparent, au surprins România oarecum nepregătită. Pregătirea ideală nu ar fi fost una de natură militară, cât una de ordin tactic și explicativ. Se știe că statele acumulează informații despre vecinii lor, fie că au relații tradițional bune și relativ predictibile, fie că sunt marcate de memoria negativă a unor ostilități «ereditare». E nevoie să-ți cunoști regiunea cu finețe și obiectivitate. Nu ajunge să speri că totul va fi bine […] De ce cutare capitală a ieșit din somnolența banalității cotidiene și-și construiește, sub ochii tăi, profilul unui actor regional contondent? Ce este acrobație retorică, efect de oglindire sau proiecție nefondată și ce devine treptat o amenințare pe care n-o mai poți ignora?”

Istoricul şi scriitorul Codruţ Constantinescu, colaborator al publicaţiei noastre, a lansat la acelaşi târg de carte volumul „Viaţa şi moartea în Gulag”, apărut la Editura Vremea, a cărui apariţie a fost susţinută financiar de către Comisia de Cultură a Consiliului Local al Muncipiului Câmpina, în cadrul campaniei constante de susţinere a autorilor câmpineni.  Volumul reuneşte o serie de mărturii şi experienţe ale unor supravieţuitori ai Gulagului sovietic şi se doreşte a fi o continuare a volumului „Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS între mit şi realitate” (Editura Vremea, Bucureşti, 2013).
În prefaţă autorul (se) explică:  “Acest şantier al memoriei, asemănător cu unul arheologic, este vast şi se compune din mii şi mii de faţete ale unei realităţi istorice delirante, crude şi nedrepte, căci comunismul a reuşit performanţa de a transforma în profunzime toate societăţile peste care suflarea sa criminală a trecut ca o boare glacială rău prevestitoare. 
A citi toate mărturiile supravieţuitorilor reprezintă o întreprindere uriaşă, având în vedere numărul foarte mare, dar şi diversitatea naţională. Am preferat să oferim cuvântul celor care au trăit experienţa Gulagului şi să păstrăm o distanţă respectuoasă faţă de suferinţa umană în stare pură.”
În toamna acestui an sunt aşteptate lansările acestor două volume şi la Câmpina.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare