Într-o zonă mirifică, în incinta complexului Lac de Verde din localitatea Breaza, a avut loc vineri, 19 iunie, un simpozion medical organizat de către Fundaţia Medis, a cărui temă principală s-a referit la “Interferenţele în patologia neurologică pediatrică”.
Invitatul de onoare al acestei ediţii a fost doamna profesor Dana Craiu, şefă a catedrei de Neurologie a Spitalului Obregia din Bucureşti.
„Este un simpozion de parcurs, pentru că în 17 ani, pe care îi va împlini săptămâna viitoare, Fundaţia Medis a organizat peste 70 de simpozioane cu creditare din partea Colegiului Naţional al Medicilor cu puncte credit, simpozioane de ţinută academică… Doamna profesor Craiu este un distins dascăl în şcoala românească şi membră în diferite structuri ale societăţilor europene de profil. Dânsa a acoperit aspecte de terapeutică în zona copiilor cu probleme de neurologie. În România, chiar şi problemele de tip neurologic ale adulţilor sunt destul de greu stăpânite de sistem datorită lipsei de medici. În zona de pediatrie, specialiştii de neurologie infantilă sunt extreme de puţini şi cred că şi acesta este motivul acestei audienţe, pentru că sunt foarte mulţi medici în sală şi toată lumea a venit cu interes să afle lucruri noi despre identificarea acestor cazuri şi despre bunul lor management după aceea, pe timp îndelungat” – a declarat preşedintele Fundaţiei Medis, dr. Călin Tiu.
Seria prelegilor din program a fost deschisă de către doctorul Cristian Oana, colaborator al Policlinicii Medis, care lucrează într-o specialitate relativ apropiată, ortopedia la copii, probleme de displazie de şold la sugari. Tema prezentată s-a numit: “Aspecte clinice ortopedice în paralizia cerebrală”. Au urmat dr. Ana Faca cu tema “ABC-ul dermatitei atopice” şi Veronica Sladariu, reprezentat al firmei HiPP, unul dintre cei mai mari producători de mâncare pentru bebeluşi din Europa, cu tema “Probioticele în laptele matern şi formulele de lapte. Lactobacillus fermentum hereditum”.
Aceste prezentări au venit în completarea celor susţinute de către prof. dr. Dana Craiu, din partea doamnei doctor Ana Miron, neurolog de specialitate în neurologia infantilă care lucrează în cadrul cabinetelor Policlinicii Medis. În felul acesta, s-a întregit un tablou clinic al copiilor suferinzi de afecţiuni neurologice, congenitale şi ortopedice.
“Ideea abordării acestui subiect al simpozionului mi-a dat-o colega noastră, doamna doctor Ana Miron, căreia îi mulţumesc pe această cale. Personal, nu o cunoşteam pe doamna profesor Craiu până în acest moment şi, într-adevăr, am sesizat că este o zonă în care nevoia de cunoaştere este poate mai mare decât în alte zone de cunoaştere medicală şi sugestia dânsei a fost foarte oportună, pentru că iată ce audienţă avem în sală, în jurul acestei teme! 70 de oameni pentru un simpozion local practic, pentru că nu e nici conferinţă naţională, nici congres este o audienţă excelentă! Am văzut în sală colegi de-ai mei din chirurgie, colegi din zona boli interne… Simpozionul este creditat de către Colegiul Naţional cu trei puncte de Educaţie Medicală Continuă şi acesta este încă un motiv pentru care medicii vin. Pentru o vineri după-amiază nu trei puncte i-au adus în sală, ci dorinţa de a participa la acest eveniment de cunoaştere” – a mai adăugat dr. Tiu.
Într-adevăr, la eveniment au fost prezenţi mulţi medici de familie de pe Valea Prahovei şi din Ploieşti şi medici din specialităţi înrudite. Printre aceştia s-a aflat şi Simona Schnellbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova.
Prof. dr. Dana Craiu ne-a mărturisit că a acceptat cu foarte mare bucurie invitaţia de a participa la acest simpozion. “Întotdeauna îmi place să discut cu medicii de familie şi cu medicii pediatrii cu care noi lucrăm în echipă mereu şi vrem să avem acelaşi discurs faţă de pacient. De aceea, încercăm să oferim informaţii despre afecţiuni legate la graniţa dintre pediatrie şi neurologie pediatrică celor care se ocupă de asta şi îi sfătuim să nu le fie frică, să nu aibă niciun fel de reţineri în a manageria cazuri cu iz neurologic, dar care sunt de fapt cazuri pediatrice şi trebuie văzute de ei”.
Cele două teme pe care neurologul s-a focusat au fost “Epilepsia în perioada copilăriei” şi “Convulsiile febrile”. De ce acestea şi nu altele, ne explică în continuare prof. dr. Dana Craiu: “Pentru că sunt patologie frecventă în pediatrie şi în neurologia pediatrică. Convulsiile febrile sunt foarte frecvente la copilul normal şi părinţii sunt foarte speriaţi de ceea văd, exact cum am spus în prezentare: copil normal, frumos, deştept, dintr-o dată părintele îl vede făcând o criză şi are impresia că moare şi atunci normal că înnebuneşte şi vrea să ajungă la unul, doi, trei, cinci neurologi, să se convingă că-i bine. Şi atunci cred că este bine ca pediatrul şi medicul de familie să ştie ce să spună unor asemenea părinţi, să ştie cum să-i liniştească, cumva să nu fie nevoie de o utilizare în exces a resurselor, pentru că asemenea părinţi, dacă sunt foarte anxioşi şi nu înţeleg ce se întâmplă, merg din medic în medic şi, în condiţiile României de astăzi, în care sunt foarte puţini medici, este un consum de resurse”.
În încheiere, dr. Călin Tiu a prezentat următoarele evenimente din agenda Fundaţiei Medis, atât pentru anul în curs cât şi pentru anul 2016.
Evenimentul a avut un mare impact în rândul medicilor, aceştia recunoscând că şi-au însuşit un bagaj de cunoştinţe important în practica medicală de zi cu zi. Manifestarea a fost urmată de un cocktail oferit în cinstea participanţilor.
Andreea Ştefan
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!