Deşi avem o legislaţie în domeniul construcţiilor aliniată la standardele europene, cu toate că există şi un ghid de securitate şi sănătate în muncă privind sectorul construcţii (în vederea aplicării prevederilor legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru şantierele temporare sau mobile), plus un ghid de bune practici în domeniu, plus alte şi alte acte normative, în fiecare an, se întâmplă sute de accidente de muncă grave pe şantierele firmelor de construcţii angrenate în diverse investiţii, cele mai multe, publice. Cauza principală este precară sau chiar inexistenta organizare de şantier. Nefericita, chiar cruda realitate este, de fapt, urmarea dorinţei patronatului şi executivului acestor firme de a face profit cu orice preţ. Mai bine zis, cu cel mai mic preţ. Cu cel mai mic preţ plătit în bani de către firmele respective. Căci, de partea cealaltă a relaţiilor de muncă, muncitorii plătesc cu sănătatea şi chiar cu viaţa indolenţa conducerii societăţilor în cauză. Printre cele mai frecvente accidente de muncă în construcţii se numără cele cauzate de surparea unor maluri sau ziduri neasigurate corespunzător. Un accident de muncă de acest fel s-a întâmplat în oraşul nostru, săptămâna trecută, pe un şantier al firmei Concivic din Slobozia.
Lucrări pe bani europeni cu tehnologii şi mentalităţi româneşti
Neglijarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă de către firma Concivic a stat, probabil, la baza producerii unui grav accident de muncă, la mijlocul săptămânii trecute. Victima este un muncitor (sudor), Marian Ichim, tatăl a doi băieţi, care a fost prins într-o groapă adâncă de aproximativ 1,5 metri adâncime, după ce pământul de pe maluri s-a surpat peste el. Muncitorul ghinionist a fost internat de urgenţă la Spitalul Municipal Câmpina, de unde a fost transferat la Spitalul Judeţean. Conform declaraţiilor soţiei sale, el a suferit multiple traumatisme ale coloanei vertebrale şi ale unor organe interne. Din cauza unei hemoragii de sânge, i-a fost extirpată splina. “Soţul meu are splina scoasă, pentru că era ruptă. Are cheaguri de sînge în burtă, ficatul operat – pentru că şi acesta era rupt, rinichiul stâng lovit – urinează cu sânge, plămânii perforaţi în două locuri, 14 coaste rupte, pancreasul lovit, mâna dreaptă dislocată din umăr, piciorul drept nu îl simte”, a declarat soţia accidentatului pentru max-media.ro.
Cu puţin timp înainte de acest accident de muncă, lângă Poşta Mică, tot la nişte lucrări executate de Concivic (canalizarea de pe tronsonul Bulevardului Carol I situat între străzile Sondei şi Toma Ionescu), s-a prabuşit un mal (neasigurat, în ciuda ploilor din zilele precedente), plus o bună parte a trotuarului alăturat. Odată cu trotuarul şi bordurile aferente s-a prăbuşit şi un castan, care, din fericire, nu a prins pe nimeni sub el. În seara zilei precedente, cei de la Concivic au mai făcut un pocinog: un muncitor a spart cu cupa excavatorului său, din neatenţie, vechea conductă de apă ce urma a fi înlocuită. Imediat după momentul impactului, a ţâşnit un jet puternic de apă, ca o fântână arteziană uriaşă, incidentul lăsând fără apă potabilă mai multe blocuri din zonă. Revenind la accidentul de muncă la care ne-am referit ceva mai devreme, trebuie spus că procurorii câmpineni au deschis un dosar de vătămare corporală, iar inspectorii ITM Prahova, după investigaţiile de rigoare, vor elucida cauzele accidentului de muncă. Toate lucrările amintite fac parte din proiectul cu finanţare europeană de circa 160 de milioane de euro, denumit “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare din judeţul Prahova” şi derulat de operatorul regional Hidro Prahova. La Câmpina, lucrările de modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare privesc circa 70 de străzi, plus staţiile de epurare, şi vor avea o finanţare de aproape opt milioane de euro.
Primarul Horia Tiseanu, nemulţumit de prestaţia celor de la Concivic
Într-o emisiune realizată recent la WYL TV Prahova, primarul Horia Tiseanu a lansat o serie de acuzaţii la adresa firmei Concivic SRL din Slobozia, care se face responsabilă de accidentul de muncă în urma căruia Marian Ichim riscă să rămână infirm pe viaţă. “Există un termen care trebuie respectat. Or cei de la Concivic nu muncesc aşa cum ar trebui. De altfel, de staţia de epurare nici nu s-au apucat. Pe lângă acest aspect, muncitorii firmei din Slobozia au rupt deja de două ori conducta de apă a municipiului, au provocat surparea unei bucăţi de trotuar cu un copac masiv şi, pe deasupra, se fac vinovaţi şi de accidentul de muncă de pe strada Crişuri. Îmi pare rău să o spun, dar beneficiarul nu a avut om pe şantier care să îi verifice. Am fost eu de mai multe ori acolo şi nu am văzut pe nimeni.”
Legislaţia muncii va fi introdusă în şcoli
Ce este mai grav e faptul că, în ciuda mediatizării intense în presa centrală şi judeţeană a cazurilor de accidente de muncă soldate cu răniţi sau morţi, societăţile de construcţii, în marea lor majoritate, tot nu-şi dau silinţa să ia măsurile necesare pentru asigurarea normelor de SSM şi a unei organizări de şantier corespunzătoare. Autoritatile competente îşi pun serios problema introducerii legislaţiei muncii în şcoli, în contextul în care tinerii proaspăt angajaţi sunt principalele victime ale accidentelor de muncă din cauza faptului că nu-şi cunosc drepturile.
Ministerul Educaţiei, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi Inspecţia Muncii (IM) au semnat, anul trecut, protocoale de colaborare pentru creşterea şanselor de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar şi pentru pregătirea în domeniul legislatiei muncii a tinerilor care urmează să intre pe piaţa muncii. Datele statistice arată ca 64,5 % dintre victimele accidentelor de muncă sunt tineri aflaţi în primii cinci ani de activitate, 20 % dintre ei fiind în primul an de activitate. Alţi 29,1 % au între unu şi trei ani de activitate. „Aceşti copii ies din liceu şi nu ştiu cui să se adreseze pentru a obţine un loc de muncă, nu ştiu ce înseamnă un contract de muncă. Nu ştiu ce semnează şi cad astfel victime în accidente de muncă sau în relaţia cu angajatorii”, consideră Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Ultima oră
Potrivit declaraţiilor acordate site-ului www.telegrama.ro de dl. Constantin Stoica, inspector şef adjunct în cadrul ITM Prahova, „s-a decis sistarea temporară a lucrărilor până la luarea măsurilor de siguranţă specifice unor săpături care se fac la o adâncime mai mare de 1,2-1,5 metri. În astfel de cazuri nu merge cu improvizaţii, mai ales că, din câte am înțeles de la colegii mei, la Câmpina se sapă la adâncime de până la 5 metri”. A.N.
nu mai sunt echipe de valoare in tara ..la salariile mizere, meseriasii sunt plecati
problema e ca ..aici trebiua un proiect geometric ,sa se stabileasca traseul..sunt conducte vechi ..de care domnul primar trebuia sa atentioneze…..asta e .