Știri

”Nașterea este o întreagă epopee, care încă mai are multe necunoscute”

consideră medicul primar obstetrician-ginecolog Răzvan Mateescu, doctor în științe medicale
Obstetrica, arta de a moși, este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul și asistența medicală specializată a femeii pe perioada sarcinii, a nașterii și a lăuziei. Fiind o știință a nașterii ”puilor de oameni”, deci responsabilă de perpetuarea speciei umane pe această planetă, este de înțeles importanța ei încă de la începuturile omenirii. Ginecologia (din vechiul cuvânt grecesc gynaikos = femeie), este o ramură a științelor medicale care se ocupă cu funcțiile și cu bolile aparatului genital feminin. Pe 4 iulie 2016, Ambulatoriul de specialitate al Centrului Medical SanConfind  (Policlinica spitalului), se va îmbogăți cu o nouă specialitate medicală: obstetrica-ginecologia. În Cabinetul de obstetrică-ginecologie SanConfind se vor acorda consultații complexe (dispensarizarea sarcinii cu efectuarea întregii game de investigații clinice și paraclinice a gravidității, screeningul pentru diferite tipuri de cancer, intervenții de mică chirurgie ginecologică). Vor acorda consultații doi medici cu îndelungată experiență. În prima săptămână de funcționare a acestui cabinet, adică în perioada 4 – 10 iulie 2016, consultațiile vor fi gratuite. Am stat de vorbă cu unul dintre cei doi medici, medicul primar Răzvan Mateescu, doctor în medicină, unul dintre cei mai mari specialiști în domeniu din România, de la care am aflat multe lucruri despre această importantă specialitate medicală. 
– Domnule doctor, nu mai e mult până pe 4 iulie, drept pentru care vă urez de pe  acum bine ați venit în echipa SanConfind. Vă rog să vă prezentați în câteva cuvinte cititorilor acestei reviste.
– Sunt medic primar de obstetrică-ginecologie din 1991, iar până acum două săptămâni, am fost timp de 20 de ani medic șef de secție la Spitalul Universitar de Urgență Elias din Bucuresti. Am făcut Facultatea de medicină generală în București. Din anul VI am fost medic intern, prin concurs, la specialitățile chirurgicale, având norocul să lucrez la Spitalul Fundeni cu excepționalul chirurg Prof. Dan Setlacec. Am obținut prin concurs post de obstetrică-ginecologie la Spitalul Caritas, iar rezidențiatul l-am făcut la Spitalul Polizu, sub îndrumarea directă a Prof. Dan Alessandrescu, care a fost mentorul meu, de care m-am atașat sufletește și căruia îi port o veșnică recunoștință. Tot ce am învățat de la Profesorul Alessandrescu mi-a folosit în întreaga mea carieră. După ce am luat examenul de medic specialist (clasificat pe primul loc), am lucrat la Spitalul Caritas timp de cinci ani. Din 1986, am lucrat la Maternitatea Spitalului Elias. Examenul de medic primar l-am luat cu media 10. În 1999, am devenit Doctor in medicină – Magna cum laudae, iar în 2004, am fost decorat de Președintele României cu Ordinul Sanitar în grad de cavaler. Și de ce acum la SanConfind?, vă veți întreba probabil. Am fost impresionat și încântat de proiectul domnului Ioan Simion, care dorește să arate că se poate și altfel, că românii pot beneficia de o asistență sanitară de nivel european. Și nu în ultimul rând, am fost atras de personalitatea extraordinară a domnului Ioan Simion.
– Ce ar trebui să știe o viitoare mămică despre perioada gravidității. Cum trebuie să se îngrijească gravida pentru a-și pregăti corespunzător corpul în vederea nașterii propriu-zise?
– În perioada gravidității, întreg organismul femeii suferă transformări marcante, toate organele și sistemele adaptându-se unui singur scop: creșterea și dezvoltarea armonioasă a fătului. Cu un regim de viață echilibrat, fără excese, dar și fără restricții severe, sub monitorizarea unui obstetrician capabil și conștiincios, care să descopere și să trateze în timp util apariția oricărei patologii obstetricale, sarcina poate fi dusă la bun sfârșit și nou-născutul va fi sănătos. Doar ascultând de sfaturile și recomandările medicului curant, sarcina va evolua fără complicații materne sau fetale. Dispensarizarea gravidei este esențială!
– Un organism bine antrenat va trece mai uşor eventualele problemele de sănătate pe care le poate aduce o sarcină. Centrul Medical SanConfind oferă tratamente de kinetoterapie dedicate gravidelor, care contribuie la bunul mers al sarcinii și la finalizarea ei printr-o naștere normală, dar și la recuperarea ulterioară cât mai rapidă. Recomandați viitoarelor mămici folosirea acestor proceduri? 
– Participarea gravidei, împreuna cu procreatorul, la cursuri tip “Școala mamei” sau la ședințe de kinetoterapie specifică reprezintă un aport important la pregătirea fizică și, mai ales, psihică a viitoarelor mămici. Cu certitudine s-a demonstrat că nu fac rău aceste ședințe de kinetoterapie, dar recomandarea trebuie făcută de un obstetrician.
– Cum se desfășoară o naștere? Există un punct critic al unei nașteri? 
– Nașterea este o întreagă epopee, care încă mai are multe necunoscute, cu toate progresele științei medicale. Se spune că obstetricianul trebuie să fie bine pregătit științific, dar trebuie să aibă și arta de a moși. Urmărirea atentă a evoluției travaliului, intervenția adecvată la momentul oportun, o echipă obstetrician –  neonatolog – anestezist sudată și bine antrenată, toate acestea sunt garanția că nașterea se va finaliza fără incidente sau accidente materno-fetale. Pentru o femeie nașterea este un eveniment unic în viața sa, pe care nu-l va uita niciodată, așa că orice cuvânt, orice manifestare a medicului este adânc imprimată în memoria mamei. Dar și obstetricianul participă cu întreaga sa ființă, cu emoțiile sale, alături de parturientă, la finalizarea optimă a nașterii.
– Care sunt avantajele și dezavantajele nașterii prin cezariană. Știu că în țările nord-europene (în Suedia, cu siguranță), nu sunt permise aceste operații decât în cazuri urgente și extreme (în situații în care este periclitată viața mamei sau a fătului). Motivul: copilul născut prin cezariană ar fi, toată viața lui, mai sensibil decât cel născut prin naștere normală. 
– În ultimii 25 ani, proporția nașterilor prin operația cezariană a crescut foarte mult. Dacă înainte de 1989 se cerea ca cezarienele să nu depășească 5% din totalul nașterilor (ceea ce era, desigur, o exagerare), în ultimii ani, la noi, cam 55% din nașteri se produc prin operație cezariană. Este prea mult. Consider că procentul operațiilor cezariene nu ar trebui să depășească 18-20 de unități. Această situație este mondială (cam 38% cezariene ), iar țări care în urmă cu 60 ani erau un etalon în obstetrică, au ajuns la 60% nașteri prin operație cezariană. De ce? Poate frica obstetricienilor de procese înrobitoare, de reclamații nefondate, comoditatea, lipsa de timp (urmărirea unui travaliu poate dura 12-18-24 ore, pe când o operație cezariană se face în 30 de minute). De curând, Organizația Mondială a Sănătății s-a sesizat în acestă privință și face recomandări țărilor membre pentru reducerea proporțiilor nașterilor prin operație cezariană. Cred că, în același scop, apar din ce în ce mai multe articole de specialitate care ar demonstra că nou-născuții prin operație cezariană ar avea mai frecvent sindroame de detresă respiratorie, alergii, influențe negative asupra sistemului imunitar. Operatia cezariană trebuie făcută doar în interes matern sau fetal, numai când este necesară, respectându-se indicațiile sale absolute sau relative.
– Obstetricianul – indispensabil în cazul unei nașteri care trebuie să decurgă fără probleme -, este la fel de aproape de actul creației ca și chirurgul care salvează o viață prin transplantul unui organ. De aceea meseria de medic are o doză de noblețe în plus față de alte meserii. Când ridicați deasupra capului bebelușul proaspăt scos din pântecele mamei sale nu vă simțiți ca un demiurg?
– Aș vrea să precizez că obstetricianul este indispensabil în cazul unei nașteri cu probleme. La o naștere fără probleme se descurcă foarte bine și o moașă. Când este expulzat nou-născutul (observați că nu îl numesc “bebeluș”), obstetricianul nu se simte nicidecum demiurg, ci ușurat și mulțumit că totul a decurs normal, iar copilul este așezat pe pântecele mamei, care îl simte, îl miroase, acestă atingere fiind determinantă pentru minunata relație definitivă dintre mamă și copilul său.           
– Sunteți un chirurg cu multă experiență, ați operat cu succes numeroase tumori ale aparatului genital feminin. Cât de dificilă este o astfel de operație? 
– În activitatea mea de chirurg ginecolog m-am axat pe chirurgia oncologică și pe chirurgia plastică și reparatorie pe cale vaginală, dar am abordat o paletă largă de intervenții chirurgicale. De-a lungul anilor, s-au adunat peste 15.000 de intervenții chirurgicale, dintre care peste 2000, pentru diverse cancere genitale. Aș dori ca la Centrul Medical SanConfind să promovăm o serie de protocoale și proceduri axate pe depistarea stărilor precanceroase și tratarea cancerelor depistate precoce într-o echipă complexă: chirurg – oncolog – radioterapeut – anatomopatolog. Desigur, au fost și intervenții dificile, care păreau la un moment dat imposibil de rezolvat, în care era gata să abandonezi, dar Cineva sau Ceva m-a ajutat să le rezolv în condiții bune. Când nu am știut, am apelat la cei care știau.  
Vă reamintim că începând cu data de 4 iulie 2016, în cadrul Ambulatoriului de specialitate al  Centrului Medical SanConfind, se vor deschide două cabinete ultramoderne: Dermatovenerologie  și Obstetrică-Ginecologie. 
În prima săptămână de funcţionare a acestor cabinete, consultaţiile vor fi gratuite. 
Pentru programări și alte informaţii: tel. 0372.327.427

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare