Știri

Mugurel Drăgănescu, președintele AGVPS, explică atacurile tot mai frecvente ale urșilor 

Câmpineanul Mugurel Drăgănescu, președintele executiv al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, consideră că atacurile urșilor s-au înmulțit din cauza suprapopulării acestei specii, pledând pentru vânătoare de prevenție și exploatare sustenabilă a acestei resurse naturale despre care afirmă că este regenerabilă. Drăgănescu afirmă că suntem că singura țară din Europa, dintre cele în care trăiesc urși, care nu face managementul acestei resurse printr-o vânătoare sustenabilă și că dacă vom persista în această greșeală vor exista în continuare situații de oameni omorâți sau mutilați. În același timp, acesta susține că și populația de urs va avea de suferit, întrucât oamenii își vor face singuri dreptate și vor ucide animalele prin diverse metode.
„Sunt atacuri atât în intravilanul, cât şi în extravilanul localităţilor. Din punctul nostru de vedere, este o cauză clară şi una singură: suprapopularea. Indiferent de măsurile populiste şi ‘verzi’, garduri, relocări, spray-uri cu piper şi tot felul de prostii de genul acesta, o suprapopulare a unei specii care în România se află în vârful lanţului trofic nu se poate limita, nu se poate ajunge la normal, la un efectiv optim, decât printr-un management de vânătoare”, a declarat Mugurel Drăgănescu, pentru AGERPRES.

Directia Silvica Prahova gestionează în prezent patru fonduri de vânătoare în care sunt prezenți 90 de urși, de două ori mai mulți decât numărul optim. Înmulțirea acestora s-a produs pe fondul faptului că în anul 2016 România a adoptat o decizie prin care vânătoarea a fost interzisă.
În ceea ce privește activitatea de braconaj, conform informațiilor făcute publice de Inspectoratul General al Poliției Române, în top 3 județe cu cele mai multe dosare penale deschise pentru braconaj se regăsesc Vrancea (12 cazuri), urmat de Prahova (9 cazuri) și județele Harghita si Covasna (cu câte 6 cazuri).

Un comentariu

  1. Păcat că dl. Drăgănescu nu suflă un cuvințel și despre furtul sălbatic de pădure, tăierile ilegale și braconajul faunei care constituie alimentația ursului. Dar, ca de obicei, animalul e de vină, inocența românului fiind proverbială. Gardul electric nu e o „prostie populistă” , de aceea îi recomand dlui Drăgănescu să se limiteze la utilizarea unei terminologii mai reduse, accesibilă domniei sale. Dacă pretinde că nu știe despre ce vorbesc, îl iau de mână pe mai-marele vânător ca să-i arăt zonele defrișate ilegal din vestul județului, activitate care restrânge dramatic zona de supraviețuire a ursului și a altor animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare