Un lac particular, dar… mizerabil
Câmpina se mândrea cândva cu o adevărată salbă de lacuri, o frumuseţe de locuri apreciate atât de locuitori, cât şi de oaspeţi, mai ales în zilele călduroase. Iar Câmpina se numără printre localităţile cu cele mai multe zile însorite din an. Printre lacurile cunoscute şi îndrăgite se număra şi Vlădoaia, de care îşi mai amintesc acum doar cei care locuiesc în zonă şi care îşi blesteamă zilele că şi-au făcut case acolo.
Din salba de lacuri n-a rămas mai nimic…
Unul dintre aceste lacuri este (era) lacul Vlădoaia, situat între străzile Ecaterina Teodoroiu şi Cuza, în apropierea căii ferate, care realizează legătura între Rafinărie şi Turnătorie. Acum numai vreo douăzeci de ani, lacul Vlădoaia era un loc unde tinerii se puteau scălda în voie, fără nici un pericol. Astăzi… dezastru! Iar acest cuvânt nu este suficient pentru a descrie toată mizeria care domneşte pe marginile acestui lac şi chiar în apă.Pe maluri sunt mormane de gunoaie… Imaginea este groznică, iar mirosul îţi mută nasul din loc. Spre deosebire de cele mai multe locuri din Câmpina, care arată jalnic, lacul Vlădoaia nu este în administrarea Consiliului Local. Conform datelor înregistrate la Primăria Câmpina, cei 2.200 mp de luciu de apă şi 2.700 mp de teren aferent, au aparţinut familiei Frusina
şi Ion Tuţică, din Băneşti, în perioada 1946 – 1993. L-au obţinut printr-un contract de vânzare -cumpărare, iar în toată perioada comunistă, familia din Băneşti şi-a păstrat terenul şi lacul. În 1993, familia Tuţică a vândut lacul şi terenul aferent lui Nicolae Dorobanţu din Bucureşti, care de atunci nu a mai trecut pe aici…

Ce poate face Primăria?
Edilii au răsuflat uşuraţi că acest teren – şi mizeria aferentă – nu sunt în administrarea lor. Totuşi, viceprimarul Gheorghe Tudor a admis: „Chiar dacă lacul Vlădoaia nu este în proprietatea noastră, nu putem fi de acord cu mizeria care este acolo. Probabil că ar trebui să-l amendăm pe proprietar până se face curăţenie…”
„Ne mănâncă şobolanii!”
În vreme ce fotografiam lacul Vlădoaia, prin zonă a trecut o femeie. „De unde sunteţi? De la Primărie?”, ne-a întrebat cu speranţă femeia. I-am explicat cine suntem şi ce căutăm acolo, iar femeia a început să-şi spună păsul. „Chiar vorbeam cu o vecină şi am zis că trebuie să facem o hârtie către Primărie, pentru că nu se mai poate aşa ceva… Ne mănâncă şobolanii! Colcăie de şobolani în jurul acestui lac. Au ajuns să ne intre în magazii, în debarale, şi nu m-ar mira să intre peste noi în casă! Ca să nu mai vorbim de mirosurile care sunt aici în zilele caniculare… Este adevărat că avem şi mulţi vecini nesimţiţi, care, în loc să încheie contracte pentru ridicarea gunoiului, preferă să-l arunce aici de ani de zile, pentru că nimeni nu-i întreabă nimic… Şi dacă le merge… Eu m-am mutat de nouă ani aici, dar vecinii care stau de mai mult timp, mi-au povestit că, în urmă cu ani buni, lacul era curat şi copii veneau să se scalde fără nici o problemă. Vă spun sincer că într-o zi am vrut să chemăm pompierii şi să le cerem să dea foc controlat la mizeriile din acest lac şi de pe marginile sale. Nu ştim ce să mai facem. Suntem disperaţi şi nu ne bagă nimeni în seamă… Ce să facem?! O să ne mănânce şobolanii şi poate atunci cineva se va sesiza…”, ne-a declarat Elena Ilie, care locuieşte în apropierea lacului Vlădoaia.