Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a aprobat ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.
Farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot fi comercializate.
Farmaciile vor emite un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate și vor raporta, totodată, către direcțiile de sănătate publică județene rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor.
Ordinul prevede ca zona de testare să fie amenajată pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei. Circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje și/ sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei. De asemenea, farmaciile își pot organiza zona destinată activitații de testare și prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile menționate anterior și cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce privește ocuparea domeniului public.
Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din mască chirurgicală/ FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință.
La Câmpina, sunt puțin probabile șansele ca vreuna din farmaciile de pe raza municipiului să se înscrie în acest program, date fiind condițiile în care trebuie să fie realizată testarea, precum și obligațiile care decurg în urma acestui proces. Din informațiile noastre, două mari rețele de farmacii care activează în Câmpina nu iau în calcul, în acest moment, implicarea în această activitate.
UPDATE.
Potrivit informațiilor de ultima oră, rețeaua de farmacii Medimfarm se va înscrie în programul național de testare rapidă în farmacii, pentru depistarea COVID-19, urmând ca ulterior obținerii aprobărilor necesare în acest sens să anunțe data în care va începe activitatea la Câmpina, Telega și Valea Doftanei.