Noua alianță dintre PNL și PSD ar putea modifica substanțial și în Prahova raportul de forțe din Consiliile Locale și din Consiliul Județean.
Ieșirea USR de la guvernare, negocierile avansate între PNL, PSD și UDMR pentru formarea unei noi majorități în parlament și a unui Guvern susținut de cele trei partide, dar și mai nou anunțata absorbție a PMP de către PNL, ar putea aduce modificări substanțiale în perioada următoare în ceea ce privește raportul de forțe din Consiliile Locale și Județene.
Referindu-ne la județul Prahova, dacă în ceea ce privește structura politică a Consiliului Județean lucrurile par să fie destul de clare în perspectiva formării unei majorități constituite din PNL, PSD și PMP la nevoie, la Câmpina, situația și așa complicată a majorității de dreapta (ne referim la neînțelegerile recente dintre liderii locali ai USR, PNL și PMP) ar putea aduce modificări în ceea ce privește raportul de forțe din Consiliul Local dacă USR va hotărî să intre în opoziție și implicit să renunțe la funcția de viceprimar pe care o deține prin liderul partidului, Liviu Dumitrache.
Cel mai probabil, în contextul formării noului USL la nivel național, alianța politică a partidelor ce vor deține majoritatea în legislativul câmpinean ar putea fi următoarea: PSD (3 consilieri), PNL (2 consilieri), PMP (3 consilieri), Pro România (1 consilier) și Cezar Grama (Partidul Verzilor).
De partea cealaltă, în opoziție ar putea rămâne USR (4 consilieri), POL (2 consilieri), Partidul Verzilor (2 consilieri) și independentul Costel Filip.
De remarcat faptul că atât majoritatea de dreapta care a funcționat până acum, cu sincope, în Consiliul Local, cât și posibila majoritate construită în jurul PSD și PNL, are un numitor comun ce înclină balanța și anume Cezar Grama, consilier local ce se judecă în mai multe dosare cu propriul partid pentru a-și păstra mandatul.
Surse din mediul politic local care doresc să-și păstreze anonimatul ne-au declarat că n-ar fi exclusă nici varianta unei majorități conjuncturale din care să facă parte atât USR, cât și PSD, alături PNL, PMP și Cezar Grama, rezolvându-se astfel o majoritate confortabilă în Consiliul Local și rămânerea viceprimarului USR în funcție.
Chiar dacă la prima vedere o asemenea alianță între forțe politice atât de diferite pare de neconceput, să nu uităm că la Câmpina PNL și USR au candidat pe liste comune, ceea ce îi obligă, vrând-nevrând, să continue împreună până la sfârșitul acestui mandat.
La un an distanță de la alegerile locale și parlamentare, dreapta politică din România, creditată de electorat cu suficiente voturi pentru a guverna atât la nivel central, cât și la nivel local, este pe cale să se destrame, ca de atâtea ori în istoria postdecembristă și să aducă la putere PSD, partidul alături de care liderii de dreapta afirmau, până nu de mult, că nu vor mai guverna niciodată.
Dat afară din PNL pentru faptul că s-a arătat extrem de critic la adresa noii conduceri a partidului și mai ales la adresa președintelui Klaus Iohannis, Ludovic Orban a caracterizat decizia PNL de a guverna alături de PSD drept o „monstruoasă coaliție” în urma căreia electoratul de dreapta nu mai este reprezentat politic: „După această trădare gravă făcută de conducerea PNL, după realizarea acestei monstruoase coaliții, cetățenii români care vor democrație autentică nu mai sunt reprezentați politic în Parlament și la conducerea țării!” – a declarat Ludovic Orban.