Știri

Lansare de carte la Librăria Elstar: Noptalgiile lui Florin Dochia

Într-o cețoasă seară de noiembrie, parcă anume aleasă de poetul câmpinean Florin Dochia, a fost lansat în generosul spațiu al Librăriei Elstar (un loc luminos într-un centru din ce în ce mai trist și sărăcăcios, plin de case de pariuri, magazine de second hand sau farmacii) ultimul volum de poeme al acestuia, genial intitulat „Noptalgii”, apărut la Editura Detectiv Literar din București, cel de al cincisprezecelea volum de poezii publicat de autorul câmpinean. De altfel, amfitrionul și inițiatorul seratelor culturale Elstar, Codruț Constantinescu, chiar s-a jucat cu această noțiune simpatică, sfătuindu-l pe Florin Dochia să o înregistreze degrabă la OSIM. Și câte proverbe româneşti nu pot fi modificate utilizând acest termen ludic! „Bate noptalgia cât e caldă!”, „Spune-mi ce noptalgie ai, ca să-ți spun cine ești!” sau „Noptalgia-i rușinoasă, dar e sănătoasă!” Însă nu este singurul titlu de carte inspirat ales de Florin Dochia, în trecut publicând  Geometria singurătații, Orb pe mare, Șarpele dezaripat sau Conserva de fluturi
Materia cărţii a fost analizată și de criticii literari Christian Crăciun și Constantin Trandafir. Christian Craciun a declarat că „Noptlagii este o carte de maturitate poetică. Diversificată ca tehnici poetice, utilizate cu îndemânarea unui instrumentist capabil să cânte în toate gamele, dar, mai ales, printr-o simplificare ce este semnul marii poezii. Nu se caută imaginile și jocurile de cuvinte de dragul jocului textual, ci o rostire esențializată. Noptalgii l-aș descifra fie prin: nostalgii ale nopții (ale nocturnului), fie prin noaptea nostalgiei. Este o stare de contemplare și de completare. Cuvântul-imagine care se ivește cel mai des în text este despărțire. Rostul „noptalgic” al poeziei este tocmai acela de a umple acest gol sufletesc, această absență. De aici un romantism asumat, epurat de retorică al acestui catalog de nume exotice, sugerând prin ele însele îndepărtarea. Poate cel mai bun volum al poetului Florin Dochia”.
Firiță Carp, editorul volumului, a lăudat modestia și generozitatea lui Florin Dochia, spunând că, cel puțin jumătate din timpul său, îl dedică celorlalți, pe care-i ajută „ba cu o copertă, ba cu un afiș sau o tehnoredactare…” Criticul Constantin Trandafir, prezent pentru prima oară la un astfel de eveniment la Librăria Elstar, a remarcat postmodernismul abordării stilistice și varietatea formelor prozodice, venind dinspre un romantism funciar, caracteristic poetului dintotdeauna. 
Florin Dochia a mărturist audienței că el crede în existența unui singur tip de poezie, a celei de dragoste. Răspunzând întrebărilor lui Codruț Constantinescu, autorul a marturist că scrie oricând se simte inspirat, de preferință cu creioanele cumpărate chiar de la Librăria Elstar dar, în același timp, folosește și „micul calculator pe care fiecare din noi îl purtăm în buzunar, telefonul mobil, pentru a capta un vers, o imagine, un gând”. 
În finalul întâlnirii, Liana Cosma a încântat audiența cu o baladă folk, iar Ștefan Al. Sașa i-a delectat pe cei prezenți cu câteva epigrame pline de substanță, umor și ironie. De notat este că evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Biblioteca Municipală „C. Istrati”, care a fost reprezentată de Liliana Ene.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare