Știri

La SanConfind, femeile pot și trebuie să își verifice periodic sănătatea sânilor

Cancerul de sân la femei se formează în țesuturile sânului, în special în tuburile care transportă laptele către mamelon sau în glandele care produc laptele. De fapt, cancerul mamar apare atât la femei, cât şi la barbați, însă la bărbaţi este destul de rar. Cancerul de sân este foarte rar întâlnit înainte de vârsta de 25 de ani. Frecvenţa lui creşte continuu după 40 de ani. Trei sferturi din cazurile de cancer mamar apar după 50 de ani.

Din păcate, o foarte mare parte a populației de sex feminin din România, dar și din întreaga lume, nu conștientizează faptul că această boală cu potențial letal poate fi ușor învinsă printr-un simplu control periodic, verificare ce se poate face prin așa-zisul program de screening, care se realizează cu ajutorul unor aparate de imagistică medicală. Pe tema screeningului pentru cancer la sân am stat de vorbă cu dl doctor Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgia sânului din București, care a realizat recent o intervenție chirurgicală delicată, în premieră pentru Spitalul SanConfind: mastectomie cu reconstrucția imediată a sânului extirpat. 

Screeningul SanConfind pentru cancerul de sân: calitate și performanță
Încă de la debutul discuției noastre, dr. Sebastian Grădinaru a ținut în mod deosebit să lanseze un mesaj către toate femeile: ”Pentru a avea șanse maxime de reușită în lupta împotriva cancerului de sân, toate femeile ar trebui să urmeze un program de screening pentru depistarea precoce a acestei maladii. Vreau să îndemn toate femeile către un screening al cancerului de sân la SanConfind, având motive întemeiate. De când am început colaborarea cu SanConfind am diagnosticat și am tratat deja,la Poiana Câmpina, mai multe paciente cu diferite stadii de neoplasm mamar. La SanConfind se poate realiza un screening de calitate, judecând după aparatele ultraperformante din dotare (ecograf, mamograf, RMN). Este și păcat ca femeile prahovene (și, bineînțeles, nu doar acestea), să nu beneficieze de dotările imagisticii medicale de la SanConfind în cadrul unui program de sceening. Este foarte important să subliniem că atunci când problemele sunt depistate la timp, înainte de a fi evidente clinic, pacienta poate fi vindecată mult mai ușor. Șansele de vindecare sunt mult mai mari cu eforturi mult mai mici și cu suferințe ale pacientei respective minime, pentru că nu este nevoie de toate metodele de tratament interdisciplinar (chimioterapie, radioterapie). Totul se rezolvă printr-o operație mult mai simplă, fără sechele și fără mutilare.”

În Occident, screeningul cancerului de sân este o treabă serioasă
În România, screeningul cancerului mamar este abia la început și lasă de dorit în multe privințe. Însă cu totul altfel stau lucrurile în țările dezvoltate. ”În străinătate există programe naționale de screening în care, pe toată perioada de vârf a incidenței acestei maladii, toate persoanele de sex feminin primesc acasă o înștiințare (de la casele de asigurări de sănătate ori de la clinicile specializate de stat), prin care sunt programate și rugate să meargă să își facă un control (de regulă, un examen mamografic ), la fiecare doi ani în toată această perioadă. În țările dezvoltate și civilizate, persoanele respective chiar iau în serios această programare și respectă cu sfințenie programul de screening respectiv. Iar această seriozitate duce la depistarea multor cazuri de cancer mamar în faze incipiente. Este știut faptul că, în general, persoanele cu vârste de peste 50 de ani sunt mai puțin interesate de a se documenta așa cum sunt persoanele tinere. În România, acest lucru reprezintă un mare avantaj, deoarece majoritatea persoanelor tinere sunt depistate în stadii incipiente, pentru că își fac singure acest screening. Tot ele se documentează și se duc singure ca să fie palpate de un specialist și să facă o ecografie. Vreau să menționez aici că la femeile cu vârste tinere este nevoie de un examen mamografic doar în situația în care ecografia arată ceva suspect și trebuie continuate investigațiile. La toate celelalte categorii de vârste, mamografia este principalul element imagistic de screening care se folosește peste tot în lume”, ne mai spune domnul doctor.
(PUBLICITATE)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare