Știri

La Câmpina, unele investiţii publice au SF-uri de domeniul SF

În beletristică, mai toată lumea ştie, iniţialele SF înseamnă “ştiinţifico-fantastic”. Specialiştii în investiţii ştiu, de asemenea, că în documentele tehnice ale unui proiect SF reprezintă prescurtarea “studiului de fezabilitate”. Ce nu ştiu mulţi este că, adesea, în investiţiile publice realizate de către autorităţile centrale şi locale din Românica noastră amărâtă, ţară bogată cu oameni săraci, primul SF se confundă cu al doilea. Cum ar veni, sunt SF-uri de domeniul SF.

La Câmpina, de mulţi ani, studiile de fezabilitate ale unor investiţii publice au fost plătite cu bani grei, chiar dacă aceste documente tehnico-economice stabileau valori astronomice pentru realizarea investiţiilor respective. La început, se ştia că aceste SF-uri se plăteau cu un procent din valoarea indicatorilor tehnico-economici stabilită de expertul evaluator. Mai nou, reprezentanţi ai administraţiei locale susţin că negociază plata experţilor evaluatori cu aceştia, nefiind obligatorie aplicarea unui procent la valoarea finală a SF. Nu ştim ce să mai zicem, o fi aşa, dar în acest caz, ne gândim că SF-urile plătite atât de bine au valori astronomice tocmai ca să aibă experţii de unde să scadă. Văzând că valorile de realizare ale unor investiţii (stabilite prin SF-uri), sunt atât de umflate, îţi vine să te gândeşti dacă nu cumva s-a depăşit şi domeniul ştiinţifico-fantastic, ba chiar şi reducerea lui la cel fantastic. Nu sunt un expert în domeniu, dar SF-ul străduţei mele, de 200 de metri lungime, în linie dreaptă, a costat, acum cinci ani, 10.000 de lei (100 de milioane de lei vechi). SF-ul de la unicul sens giratoriu al oraşului a urcat iniţial valoarea investiţiei aproape de 8 miliarde de lei vechi, ca ea să scadă vertiginos în urma licitaţiei. De altfel, asupra acestei ultime investiţii şi acum planează unele suspiciuni, pe care liderii liberali locali nu au reuşit să şi le alunge, şi care vor fi înlăturate probabil numai în urma raportului inspectorilor Curţii de Conturi, care îşi vor termina controlul efectuat la Primărie spre sfârşitul acestei luni.
Problema valorilor exagerate ale SF-urilor unor investiţii a fost ridicată recent, în plenul miniparlamentului local, de către viceprimarul Ion Dragomir, atunci când s-a discutat despre  renovarea unui imobil aflat în proprietatea Primăriei Câmpina. Este vorba despre clădirea din Bulevardul Culturii nr. 27, în care a funcţionat mulţi ani Fundaţia “Dr. Dinu”, unde executivul câmpinean intenţionează să aloce spaţii unor servicii şi instituţii publice din subordine: viitorului muzeu al oraşului, Poliţia Locală, Casa Căsătoriilor, Serviciul de evidenţa populaţiei şi Serviciul de stare civilă.
Iniţiatorul proiectului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea acestei investiţii, consilierul PDL Marian Nistor, a amintit doar că aprobarea proiectului înseamnă practic aprobarea studiului de fezabilitate (indicatorii respectivi fiind prevăzuţi şi în SF al acestui obiectiv), precum şi precizarea destinaţiei spaţiilor din clădirea ce urmează a fi reabilitată.
Din principalii indicatori tehnico-economici prezentaţi, reiese că valoarea totală a investiţiei este de 2.461.526,04 lei (inclusiv TVA), durata de realizare fiind de 12 luni. Imobilul, cu un regim de înalţime subsol parţial + parter + etaj parţial, are o suprafaţă construită de 402,42 mp (amprenta pe teren), suprafaţa desfăşurată fiind de 784,02 mp. Părea că totul este în ordine şi că proiectul pentru reabilitarea acestei clădiri construite acum 80 de ani, cu o arhitectură remarcabilă, va trece fără probleme. Nu a fost să fie aşa.
Viceprimarul Ion Dragomir, care, nu o dată, a susţinut cheltuirea judicioasă şi cumpătată a banului public, şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu preţurile extrem de mari cu care se va realiza această investiţie importantă, conform indicatorilor tehnico-economici amintiţi. “Am făcut o socoteală simplă şi am văzut că sunt aproape 560.000 de euro, sumă care, împărţită la suprafaţa totală, dă 720 de euro/mp. Este foarte mult, în opinia mea. Mai bine am da jos cădirea şi am face alta nouă. Bine, ştiu că sunt doar indicatori tehnico-economici şi că se va face o licitaţie, dar ridic aici o întrebare la care nu ştiu dacă mi se va putea răspunde: oare SF şi indicatorii tehnico-economici s-au făcut după aceste valori mari? Eu sunt convins că se poate reabilita foarte bine imobilul cu 400 de euro/mp. Cu 720 de euro/mp am putea face o clădire care să arate extraordinar de bine, nu ca cea de la Voila, a Centrului Social, pe care am cheltuit o grămadă de bani.” Marian Nistor a atras atenţia asupra faptului că suma finală include şi TVA, suma reală a cheltuielilor fiind deci de circa 2.000.000 lei. “Şi aşa este prea mult, căci ar reieşi aproape 600 euro/pm. Încă o dată repet şi atenţionez: ar fi dureros dacă studiul de fezabilitate ar fi făcut ca să se ajungă la aceste valori mari ale cheltuielilor”, a replicat Ion Dragomir. Cum maşina de vot portocalie funcţionează încă în legislativul municipal, proiectul de  hotărâre a trecut, până la urmă, în varianta dorită de puterea locală pedelistă.

Un comentariu

  1. Ce cauta casa casatoriilor si alte compartimente ale primariei acolo.La cate spatii disponibile sunt de inchiriat in oras,ori faceti muzeu ori talcioc ca la piata.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare