Începând de ieri, 4 mai, medicii de familie din întreaga țară, care au încheiat contracte cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate în vederea vaccinării populației împotriva SARS-CoV2 în cabinetele proprii, ar fi trebuit să înceapă activitatea, potrivit comunicatelor oficiale date de reprezentanții Guvernului în teritoriu. În județul Prahova medicii nu prea s-au înghesuit să se înscrie în acest program național de imunizare a populației, principalele motive invocate de aceștia fiind îndeosebi lipsa de timp și mai ales de spații corespunzătoare fluxurilor de vaccinare, dar și răspunderea prea mare.
Dintre cei 19 medici de familie din Câmpina ce figurează pe lista oficială, însă neactualizată, a CJAS Prahova, am reușit să stăm de vorbă cu 17 și astfel am aflat că niciunul nu a organizat centru de vaccinare în propriul cabinet. „Cred că sunt suficiente centrele de vaccinare deja existente în oraș. Am văzut că nu se prea înghesuie lumea nici la acestea! Eu nu am spațiul necesar desfășurării activității de vaccinare și, în plus, dacă mă ocup de vaccinare, nu mai am timp pentru medicina de familie și pentru pacienții care vin zilnic în număr mare la consultații” – ne-a declarat medicul Beatrice Badea.
Potrivit datelor furnizate de Prefectura Prahova, la data de 26 aprilie doar 79 de medici de familie din totalul celor 339 din Prahova încheiaseră contracte cu CJAS pentru derularea integrală a proceselor de vaccinare în cabinetele proprii, între care un singur medic din Câmpina, respectiv dr. Georgiana Duță.
Până astăzi, în Prahova au fost administrate 198.810 doze de vaccin, 73.688 de persoane fiind imunizate și cu cea de-a doua doză.