Multă vreme, afacerile cu terenuri au reprezentat o adevărată mană cerească pentru profitorii imobiliari. S-au făcut averi fabuloase, dar s-au şi nenorocit oameni. De multe ori, „afacerile” au complicităţi, fie în rândul funcţionarilor din primării, fie în rândul notarilor. Un astfel de caz, extrem de încîlcit, s-a întâmplat la Băneşti şi vi-l prezentăm în rândurile următoare.
Povestea începe pe 30 decembrie 2008, odată cu decesul lui Avram Enache. Apoi, pe 19 februarie 1999 se realizează masa succesorală, la Biroul Notarial Mihaela Ivan şi Mihaela Săvulescu, prin care soţia Magdalena Enache şi fiicele defunctului – Carmen Georgeta Popescu şi Ruxandra Enache – sunt puse în posesia mai multor terenuri. Mai mult, după mai puţin de o săptămânâ, cele trei depun şi declaraţii fiscale şi li se eliberează un număr de rol, pentru a-şi putea plăti obligaţiile fiscale aferente acestor terenuri.
După numai câteva săpătmâni, apar alte două titluri de proprietate rescrise. La cine au fost acestea şi cui au fost eliberate? Mister… De ce s-a recurs la această metodă? Aproape că nu există un răspuns corect şi firesc, pentru că o situaţie excepţională este greu să o încadrezi în nişte limite normale, fireşti.
Practic, în momentul în care s-a pus problema vinderii unuia dintre aceste terenuri, s-a descoperit că acesta, deşi în indiviziune, fusese adeja vândut, chiar dacă pe numele celor trei succesori exista rol şi plăteau taxele şi impozitele aferente. Pe 10 decembrie 2009, cele trei moştenitoare solicită în scris Primăriei Băneşti clarificarea situaţiei terenului care era vândut, dar care în actele Primăriei nu apărea ca atare. Răspunsul Primăriei Băneşti a fost că „terenul a fost vândut în baza titulului de proprietate, nu a fost declarat de vânzător, iar cumpărătorul nu a venit încă să-l declare la Primărie”.
Odată cu trecerea lunilor, situaţia se complică din ce în ce mai mult. Apar tot felul de alte rude, moştenitori ai acestora, fiecare pare a face cadastrul pe ce teren a vrut, după cum l-a dus capul pe fiecare şi după ce interese de moment a avut. Lucrurile sunt departe de a fi elucidate, iar în hăţişul birocratic creat, fiecare îşi urmăreşte doar propriul interes.
L-am abordat şi pe primarul Petre Ion Costache să ne precizeze care este implicarea Primăriei în toată această tevatură. „Atâta vreme cât există titlul de proprietate, practic, nu mai este treaba noastră, a administraţiei locale. Cum îşi împarte rudele între ele un teren în indiviziune, cine plăteşte impozitul, dacă vine să declare la Primărie pentru modificarea rolului fiscal, după fiecare tranzacţie, sunt deja lucruri colaterale, mai puţin importante pentru noi. Probleme precum cele ridicate de dumneavoastră se rezolvă între rudele implicate sau pe calea justiţiei. Repet, după eliberarea titlului de proprietate asupra unui teren, practic, Primăria nu mai are nici o altă atribuţie decât să încaseze impozitul local”.