Știri

Jenica Tabacu a plecat din PSD trântind uşa!

Victor Bercăroiu a fost desemnat candidatul partidului pentru funcţia de primar. Ion Mircea nu se mai regăseşte pe lista candidaţilor pentru Consiliul Local, deocamdată…
Am scris în mai multe rânduri despre faptul că fierberea din alte partide, specifică unei perioade preelectorale, nu prea se face simţită şi în PSD. Un partid care, la Câmpina, se remarcase prin coeziune şi prin faptul că liderii săi păreau a fi o adevărată echipă. În cele din urmă, totul a explodat la şedinţa de miercuri, 6 februarie, atunci când, din sediul PSD, Jenica Tabacu a ieşit trântind uşa.

La finele lunii trecute, s-a pus la punct lista membrilor PSD care să facă subiectul unui sondaj – intern, dar şi extern – pentru stabilirea candidaţilor la funcţiile de primar, consilier local şi consilier judeţean. Aşa cum pentru unii poate nu a fost o surpriză, stabilirea locurilor pe aceste liste s-a lăsat cu scântei.Pentru funcţia de primar îşi anunţaseră candidatura patru personalităţi ale partidului – Mihail Şerbănoiu, Victor Bercăroiu, Horaţiu Zăgan şi Jenica Tabacu. Primul a şi anunţat că nu intenţionează să candideze la funcţia de primar, activitatea sa profesională (este unul dintre directorii OMV Petrom Prahova) nefiind de lăsat, nici chiar pentru funcţia de primar al Câmpinei. Horaţiu Zăgan a anunţat că se retrage „din motive de sănătate”, după cum el însuşi a declarat, în vreme ce Jenica Tabacu nu părea a avea nici o şansă în faţa mai greilor săi colegi. În cele din urmă, după sondajele efectuate, Victor Bercăroiu a fost declarat… câştigător şi, implicit, candidatul PSD Câmpina la funcţia de primar. A fost momentul în care nervii unora au cedat. Nu se ştie exact care au fost motivele reale ale disputei, vehiculându-se tot felul de variante – unele fantasmagorice, altele chiar plauzibile – dar cert este doar că Jenica Tabacu a reacţionat vehement. De altfel, după ce şi-a spus în gura mare nemulţumirile, Jenica Tabacu a părăsit foarte nervoasă sediul partidului. Unii spun că şi cu lacrimi în ochi! Trecând peste acest moment, Organizaţia PSD şi-a continuat activitatea, Victor Bercăroiu fiind desemnat oficial pentru funcţia de primar, propunere care a şi fost remisă Organizaţiei Judeţene, conform procedurilor interne de validare a candidaturilor.În acelaşi timp, au fost înaintate şi candidaturile pentru lista consilierilor locali, ordinea fiind deocamdată una alfabetică. În linii mari, însă, liderii PSD Câmpina cunosc şi ordinea aproximativă a primelor şase locuri considerabile eligibile pentru viitorul Consiliu Local. În afara Jenicăi Tabacu, despre care se spune că nu mai este pe această listă, după episodul de miercuri, singurul dintre actualii consilieri rămaşi în afara nominalizărilor este Ion Mircea. Explicaţia este una destul de simplă, Mircea fiind cel care nu şi-a manifestat, printr-o cerere – aşa cum au făcut toţi ceilalţi candidaţi – intenţia de a candida pentru un nou mandat. Cu acelaşi prilej, s-au desemnat şi candidaţii filialei pentru funcţiile de consilier judeţean, pe unul dintre locurile eligibile fiind Florin Constantinescu.
Reacţii la gestul Jenicăi Tabacu
Despre situaţia creată de Jenica Tabacu, liderii PSD au avut păreri destul de „cuminţi”, nici unul dintre cei cu care am vorbit nefiind decis să prezinte un punct de vedere tranşant. Mihail Şerbănoiu: „Scandal nu a fost în şedinţa de miercuri. Scandal este atunci când mai multe persoane discută în contradictoriu pe un ton ridicat. Nu, la noi o singură persoană a procedat aşa şi mă refer la doamna Tabacu. Sunt oameni care nu vor să accepte că, într-o variantă democratică, pot fi înfrânţi. Nu poţi câştiga mereu. Se întâmplă ca părerea celorlalţi să nu fie aceeaşi cu părerea ta şi nu le poţi impune să şi-o schimbe. Noi am procedat democratic, nu am impus nimic nimănui şi am ascultat pe toată lumea. Doamna Jenica Tabacu a reacţionat cum a crezut de cuviinţă, nemulţumită de decizia majorităţii. Trebuia să luăm nişte măsuri în ceea ce o priveşte, pentru că ne-a creat destule probleme. Avem zeci de membri care ar merita să fie înaintea ei pe orice listă. Lista pentru Consiliu nu este bătută în cuie, iar inclusiv Jenica Tabacu şi Ion Mircea se pot regăsi pe această listă. Aşteptăm un răspuns de la Jenica Tabacu. Dacă vrea să se alăture echipei noastră este în regulă, dar a avut o reacţie care ne determină să credem că vrea doar o candidatură la primar. Dacă toate acţiunile ei de până acum au fost social-democrate aşa cum ne-a spus, sunt curios să vedem cum aceleaşi acţiuni ar putea deveni… liberale, spre exemplu”. Gheorghe Tudor: „M-a surprins şi pe mine reacţia ei… Nu mă aşteptam. Trebuie să înţeleagă, însă, că într-o formaţiune politică trebuie să te supui unor reguli democratice. Iar reacţii asemenea celei pe care-a avut-o Jenica Tabacu nu prea au ce căuta în viaţa nici unui partid”.Victor Bercăroiu: „Doamna Tabacu s-a supărat, dar nu ştiu pe cine… Pentru mine a fost o surpriză. Nu neg calităţile ei profesionale, dar nu se poate accepta că te consideri din start cel mai bun şi să nu accepţi nici o altă variantă, jignind un întreg organism de conducere a filialei locale a PSD”.Contactată telefonic pentru un punct de vedere, Jenica Tabacu nu a dorit să facă nici un comentariu.
Traseul politic al Jenicăi Tabacu
Jenica Tabacu a intrat în politică în Partidul Democrat, condus la acea vreme de Horia Tiseanu, cu care Jenica Tabacu se afla într-o relaţie excelentă. În momentul plecării grupului Tiseanu către Partidul Umanist, Jenica Tabacu l-a urmat fără nici o reţinere. La fel s-a întâmplat şi în momentul în care Tiseanu a trecut de la PUR la PNL. Ulterior, drumurile politice ale Jenicăi Tabacu şi ale lui Horia Tiseanu s-au despărţit. Actualul primar a decis să revină „la matcă”, în PD, în vreme ce Jenica Tabacu a ales varianta PSD. Acum, Jenica Tabacu a plecat din sediul PSD trântind uşa şi lăsând să se înţeleagă faptul că o nouă despărţire este iminentă. Deja s-a avansat varianta revenirii în PNL, un partid care caută un candidat ideal pentru funcţia de primar. „Nici nu pot confirma, dar nici infirma o asemenea posibilă trecere a doamnei Jenica Tabacu la PNL. În viaţă, orice este posibil!” – a afirmat preşedintele PNL Câmpina, Dragomir Enache, a doua zi după şedinţa furtunoasă a PSD.
Ion Mircea:
“Mi s-a dat de înţeles că nu mai sunt dorit…”
După Jenica Tabacu, singurul actual consilier local al PSD care nu se va mai regăsi pe lista pentru alegerile locale este Ion Mircea. Am considerat firesc să-l întrebăm… care este explicaţia. Iată ce ne-a răspuns: “Nu mi-am mai depus candidatura pentru a fi nominalizat la un loc de consilier. Nu am mai vrut… Am considerat că este momentul să las pe alţii mai tineri şi mi s-a dat de înţeles că nu mai sunt dorit în structurile de conducere ale partidului, în care sunt din anul 1995, faţă de alţii, care… Dar, nu vreau să spun mai multe… Am fost şi rămân pesedist. Eu nu m-am plimbat pe la alte partide. N-am trădat partidul niciodată şi pe nici unul dintre colegi şi am fost de multe ori «băgat în faţă», neavând nimic de câştigat”.
Victor Bercăroiu:
„Cred cu tărie în şansa mea”
A doua zi după şedinţa în care a fost nominalizat drept candidat al PSD pentru funcţia de primar, Victor Bercăroiu a acceptat dialogul de faţă.
– Ce v-a determinat să intraţi în lupta pentru fotoliul de primar?
– Sunt mai multe motive care m-au determinat să fac acest pas. Cred cu tărie că pot să fac ceva pentru Câmpina, ceea ce am şi demonstrat în perioada 2000 – 2004, atunci când am fost deputat în Parlamentul României şi când, pot să mă laud, am adus pentru Câmpina 36 miliarde lei vechi pentru investiţii. Nu vreau să spun cum au fost cheltuiţi ulterior aceşti bani, dar vreau doar să atrag atenţia că, după 2004, nu au mai venit fonduri de o asemenea amploare, iar administraţia locală a trebuit să se împrumute la bănci. Apoi, vreau să demonstrăm că suntem o echipă, o echipă care poate determina schimbarea în bine a vieţii câmpinenilor. Nu este deloc de neglijat nici încrederea pe care atât membrii partidului, dar şi ceilalţi oameni care au participat la sondajul nostru, mi-au arătat-o, ceea ce nu este puţin lucru şi ceea ce mă determină să cred că, în momentul de faţă, stau mai bine la capitolul încredere şi popularitate decât primarul Tiseanu. Şi trebuie să ţineţi cont că, în ultimii trei ani, eu nu am avut vizibilitatea de care s-a bucurat primarul. La toate acestea, trebuie să adaug şi sprijinul familiei, care mă susţine şi m-a înţeles, chiar dacă pentru ei va însemna alţi patru ani în care familia să treacă pe planul secund.
– A fost mai întâi un sondaj intern. Care credeţi că au fost atuurile dvs. în faţa celorlalţi contracandidaţi din partid?
– Cred că experienţa mea profesională şi managerială. Chiar dacă n-am mai fost în prim-planul structurilor de conducere politice, cred că oamenii au apreciat perioada celor patru ani de mandat în care am fost deputat. Poate a fost singurul atu, în condiţiile în care ceilalţi contracandidaţi sunt oameni valoroşi, respectaţi şi apreciaţi la locurile lor de muncă. Am stabilit că ne vom susţine reciproc şi ne vom respecta, demonstrând, astfel, că PSD reprezintă o adevărată echipă. În privinţa sondajului telefonic, făcut printre locuitorii Câmpinei, acesta a fost foarte bine realizat, reuşind să acopere toate zonele localităţii. Vreau să vă spun că de pe fiecare stradă din Câmpina au fost sunate minimum două familii şi – ceea ce mi s-a părut şi mai important – nu am primit nici un fel de refuz, chiar dacă, în mod cert, nu puteau fi toţi cei sunaţi oameni cu înclinaţii social-democrate.
– Sincer, care credeţi că sunt şansele dvs. reale?
– Cred cu tărie în şansa mea de a câştiga alegerile pentru funcţia de primar al Câmpinei. Cred în capacităţile şi experienţa mea, după 42 de ani de muncă. În acest moment, sunt convins că mă situez peste toţi ceilalţi posibili candidaţi, inclusiv peste Horia Tiseanu. Cu siguranţă, pentru funcţia de primar va fi o luptă aprigă, dar îmi doresc mult ca întreaga campanie să se desfăşoare într-un climat civilizat, fără jigniri şi eu nu am să atac pe nimeni, că nu mi-e felul… Dar, dacă cineva va terfeli numele meu sau al partidului, cu siguranţă voi reacţiona. Sper, totuşi, să nu se repete scandalul din timpul campaniei de la alegerile pentru Parlamentul European.
– Ce veţi face dacă nu veţi câştiga?
– Eu nu sunt un oportunist. Dacă pierd alegerile pentru funcţia de primar, voi rămâne director al firmei mele. De altfel, eu nu am să candidez şi pentru o funcţie de consilier, aşa cum procedează alţii, care, dacă pierd la primărie, să se mulţumească şi cu o funcţie de consilier. Eu nu sunt obişnuit cu locul secund.
– Ce urmează înaintea campaniei electorale propriu-zise?
– Candidaturile pentru funcţia de primar, precum şi cele pentru funcţiile de consilier judeţean şi consilier local, au fost înaintate către Organizaţia Judeţeană, aşa cum ni s-a cerut imperativ. Nu vor fi probleme pentru că Organizaţia Câmpina este una respectată atât pentru oamenii ei, cât şi pentru rezultatele înregistrate. În două săptămâni va avea loc validarea candidaturilor, iar cel mai târziu la 15 martie voi definitiva – împreună cu staff-ul meu de campanie, care va fi condus de Horaţiu Zăgan– programul şi oferta electorală.
PSD Câmpina şi Cornu îl susţin pe Adrian Năstase
În aceeaşi zi, 4 februarie, Birourile Organizaţiilor Câmpina şi Cornu ale PSD au remis câte un comunicat în care îşi manifestă sprijinul total faţă de candidatura lui Adrian Năstase pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional. Ambele organizaţii susţin că “în componenţa – Mircea Geoană preşedinte, Ion Iliescu preşedinte de onoare, Adrian Năstase preşedinte al Consiliului Naţional, partidul îşi va reafirma poziţia de lider al vieţii politice naţionale. De asemenea, ambele organizaţii îşi împuternicesc reprezentanţii lor în Consiliul Judeţean PSD Prahova şi în Consiliul Naţional să voteze candidatura lui Adrian Năstase.

Un comentariu

  1. Oamenilor in loc sa o criticati in continuare pe doamna Tabacu si spun bine ‘doamna’ ar trebui sa va uitati in curtile dumneavoastra si sa incepeti sa va calculati toate taxele noastre ajunse in buzunarele voastre…Rusine voua ca dati dovada de incultura! Criticati o femeie mai rau ca la usa cortului! Unde sunt cei 7 ani de acasa? Faceti politica doar cu laude si promisiuni ca faptele le faceti in familia voastra! Ce exemplu dati tineretului nostru? Ca trebuie sa ne tiganim ca sa obtinem Ce?Ce?Ce? Rusine voua!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare