Pentru că Oglinda de Câmpina nu s-a dorit niciodată a fi o publicație care să reprezinte o oglindă a vieții câmpinenilor percepută și redactată exclusiv de jurnaliştii şi colaboratorii săi, ci și un săptămânal deschis la sugestiile și observațiile cititorilor, vă prezentăm un foto-reportaj făcut de unul dintre concetăţenii noştri, care prezintă aproape exhaustiv toate zonele poluate de la marginea de nord a Câmpinei cuprinsă între granița cu comuna Cornu, pârâul Câmpinița și pădurile care se întind către Plaiul Câmpinii.
Drumul care coboară dinspre Parcul Soceram către Cornu |
Materialul foto este însoţit şi de o scurtă introducere, bine scrisă și documentată, semnată Gheorghe Alexe: „Se spune că Nicolae Grigorescu a ales să trăiască şi să picteze în Câmpina şi datorită ambientului pitoresc şi frumuseţii naturii din jurul oraşului. Dacă pictorul ar fi trăit în prezent, mă îndoiesc că ar mai fi vâzut cu aceiaşi ochi «ambientul» şi «frumuseţile». Natura a devenit în ultimii ani, pentru mulţi dintre noi, un ultim «refugiu» al bucuriilor. Din păcate şi această bucurie va dispărea treptat, datorită invaziei de gunoaie din aproape orice loc frumos, oriunde s-ar situa acesta: pe pajişti, în păduri, în munţi, pe maluri de ape, ba chiar şi în parcuri naţionale.
Vedem că pe măsură ce trec anii, în loc să se stopeze fenomenul împrăştierii gunoaielor pe câmpuri, prin păduri, de-a lungul drumurilor, în ape, acesta din contră, capătă amploare. În cazul acesta, nu ar trebui să ne întrebăm, pe bună dreptate, unde e eficienţa Ministerului Mediului Pădurilor si Apelor, a Agenţiei de Mediu, a Gărzii de Mediu, a Gărzii Forestiere, ba de ce nu, chiar şi a Ministerului Educaţiei?!”
Gunoi aruncat din marginea surpată a DJ207 (Câmpina – Şotrile), la ieşirea din Câmpina. Surparea s-a produs după ce s-au tăiat toţi copacii din această vale care acum a devenit groapă de gunoi. |
Problema poluării este una globală, pe cât de veche, pe atât de urâtă, așa că nu avem pretenția de a vă prezenta un material inedit, ci numai de a atrage atenția autorităţilor, pentru a nu știm câta oară, că beneficiarii venitului minim garantat ar putea fi folosiți mai bine, mai energic, mai eficient. Printre aceştia se numără şi sute de câmpineni, beneficiari ai acestui ajutor bănesc de la stat, care ar trebui să presteze mii de ore de muncă în folosul comunității, dar care nu sunt puși la treabă așa cum s-ar cuveni. Ora în care merg să voteze așa cum se cade, pe candidatul cuvenit la locul cu venit, ei, bine, ora aia nu se pune, pentru că nu e trecută în nicio lege.
Adrian BRAD