Știri

Ilaritate și scandal în Consiliul Local

Titlul e stropit cu două rime necăutate prea mult. N-am găsit altele mai bune, dar nici nu le mai căutăm, pentru că denumirea articolului se potrivește de minune cu atmosfera de la ultima ședință ordinară a legislativului municipal. Astfel că o lăsăm așa, cu o rimă la scandal, adică la ce s-a petrecut în finalul întâlnirii de joia trecută a aleșilor noștri. 
Dar să o luăm cu începutul. Care a fost plin de veselie și a și continuat în acest modus vivendi. Ilaritate a fost iarăși la ultima ședință de Consiliu, așa cum este aproape la fiecare ședință a acestui mandat. Sursa acceselor de veselie care contrastează adesea cu solemnitatea cerută de aceste ședințe este gura păcătoasă și hâtră a unui consilier care și-a ratat vocația. Consilierul nostru cel vesel și viteaz nu trebuia să îmbrățișeze cariera militară (omul este colonel pensionar). Nu îi trebuia lui să știe cum se manevrează armele și soldații, cum se concep strategiile militare, câtă vreme are la îndemână o armă redutabilă, invincibilă: arma umorului spumos și involuntar, pentru care nu se pregătește deloc. Căci o stare de surescitare îl cuprinde adesea pe alesul local cu pricina, de fiecare dată când vrea să ia cuvântul. Ideile sale încep bine, dar se termină cu sfinte naivități, care provoacă explozii de râs colegilor. Exploziile de râs colective despre care vă vorbim, trebuie să recunoaștem, se produc (nu mai putem ascunde adevărul) la auzul intervențiilor verbale ale consilierului Ioan  Petrescu (foto), secretarul Comisiei nr. 2 – „Administrație publică locală, juridic, relații cu publicul, servicii și comerț, muncă și probleme sociale, drepturile omului și problemele minorităților, pază și ordine, familie și protecție copii.” 
Lungă denumirea comisiei în care combate onorabilul. Nu la fel de lungi sunt intervențiile sale pline de exultație și jubilație, spumoase și delirante, care provoacă bună dispoziție chiar și în cele mai încrâncenate momente ale ședințelor. Hotărât lucru, Ioan Petrescu este jolly-joker-ul Consiliului Local din Câmpina. Nu contează că uneori colegii săi sunt răi cu el și îl mai șicanează (cum a fost cazul în care i-au amintit că este membru fondator al Asociației Apicole Valea Prahovei, deci nu are voie să voteze într-un proiect de hotărâre care pregătea finanțarea Târgului Mierii), consilierul social-democrat Petrescu, mai mult social decât democrat, radios ca un serafim, le-a replicat că nu îl vor găsi în niciun document din activitatea asociației. Nimic nu-l atinge. Nici apa nu-l udă. Orice încercare de a da în consilierul Petrescu (foto) se termină în crăpături de râs. Vorba aia: unde dai, și unde crapă. Ei, și unde crapă? Crapă în burțile contractate și îndurerate de râs ale colegilor consilieri, ale jurnaliștilor acreditați și ale celor din Primărie prezenți în sală. Omul își vede de lumea sa, precum și de logica pe baza căreia și-a construit lumea lui minunată. Când s-a discutat acum o lună ce formă și culoare să aibă steagul municipiului (după ultimele cerințe legislative), iar consilierii se împărțiseră în tabere după culorile agreate, consilierul cel vesel și viteaz a țâșnit iute pînă la marginea scenei din spatele consilierilor (unde se găseau steagul României, al Uniunii Europene și al Câmpinei), a înșfăcat iute steagul municipiului și a început să îl fluture pe deasupra primarului și pe la  spatele edilului. Două exemple recente, de la ultima ședință, vin să îi întărească statutul de jolly-joker aflat la butoanele conducerii administrative a municipiului. De fapt, două dialoguri purtate între preafericitul consilier Ioan Petrescu și președintele ultimei ședințe a Consiliului Local, doamna consilier Elena Albu. 
E.A.: „Domnule Petrescu, fiți disciplinat, căci altfel mă văd obligată să vă chem la ordine!” –  I.P.: „Nu-i nimic, că nu mi-e frică. O viață întreagă am fost la ordine. Îmi place să fiu la ordinele dvs!” […] E.A.:  „Consilierii PSD sunt astăzi cam indisciplinați. Lasați-mă să vorbesc, fiindcă nu nu am terminat ce am avut de spus!” – I.P.: „Înscrieți-vă întâi la cuvânt, așa cum facem toți.” 
După ce s-a râs copios pe tot parcursul ședinței pe seama lui Ioan Petrescu și a glumelor sale, finalul ședinței s-a lăsat cu un scandal amar, în care consilierii Constantin Cândea și Gabriel Dima, locuitori ai cartierului Muscel, au proiectat un filmuleț despre poluarea (evidentă în toate imaginile) pe care stâna din vârful dealului Muscel o  produce pe strada de la poalele dealului și în numeroase gospodării situate pe această stradă. 
Deoarece coloana sonoră a filmului conținea remarci despre nepăsarea și indolența administrației locale în rezolvarea problemei prin rezilierea contractului cu proprietarul stânei, primarul și viceprimarul s-au curentat imediat și i-au amenințat pe cei doi cu acțiuni în instanță pentru defăimare și calomnie. Nu s-a apelat la arsenalul de înjurături neaoșe, dar amenințări au fost, mai mult de partea celor doi edili, care tot invocau multele amenzi aplicate pentru încălcarea normelor de mediu, pe când cei doi din partea adversă cereau încetarea contractului cu poluatorul din vârful dealului.
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare