Vineri, la Casa Tineretului, în foaierul central, lumea medicală a Câmpinei (o bună parte din personalul celor două spitale câmpinene, precum şi din centrele şi cabinetele medicale ale municipiului), a fost prezentă la Balul Halatelor Albe, ediția 2017. A fost al 15-lea bal organizat de Fundația Medis fondată de Călin Tiu, medic primar chirurg și doctor în științe medicale. Au fost și mulți invitaţi din afara sistemului medical (sponsori, reprezentanți ai administrației publice locale, oameni de afaceri etc) care au răspuns invitației de a participa la acest spectaculos eveniment, asezonat din belşug cu muzică bună, programe artistice, dansuri şi veselie cât cuprinde. 15 ediții și tot atâtea reușite. Din 2003, sărbătoarea purtătorilor de halate albe din Câmpina reprezintă unul dintre cele mai populare şi mai reuşite evenimente mondene din viaţa orăşelului nostru. Acum 14 ani, medicul Călin Tiu, directorul Fundaţiei Medis, s-a gândit să organizeze un eveniment dedicat corpului medical câmpinean, care să ajute la o mai bună socializare a purtătorilor de halate albe. După prima ediţie, iniţiatorul nu era foarte sigur de necesitatea continuării demersului său, dar a fost convins rapid de mulţimea de telefoane primite din partea unor participanţi la prima ediţie, care solicitau cu tărie tradiţionalizarea evenimentului. Tocmai pentru că desfăşurarea celei de-a doua ediţii a evenimentului fost aproape imprevizibilă, ea a fost organizată într-o zi de luni, şi nu într-un week-end, cum era de aşteptat. Din 2004, Călin Tiu şi-a dat seama că balul a intrat în tradiţia locală şi că era imposibil de a se mai renunţa vreodată la el.
În paralel cu Balul din acest an, pentru copiii care și-au însoțit părinții la acest eveniment, în Sala Mică au fost organizate jocuri și spectacole ale unui teatru de păpuși.
„Anul acesta, ca de obicei, la matineul Balului Halatelor Albe, ca să zic așa, am organizat un simpozion medical dedicat medicilor din diverse specialități. Fundația Medis, furnizor de educație medicală continuă acreditat de Colegiul Național al Medicilor, organizează anual șapte-opt evenimente de educație medicală continuă: simpozioane, work-shop-uri, cursuri. Întotdeauna, împreună cu Balul, organizăm ultimul simpozion medical înainte de finalul anului. La ediția 2017, cu parteneri ca Universitatea „Titu Maiorescu” și Spitalul Clinic Witting București. Temele de dezbateri au fost patologia de joncțiune ecogastrică, refluxul esofagian și hernia hiatală, în special.
Prelegerile au fost susținute de o echipa medicală de la Universitatea ”Titu Maiorescu” din București, chirurgi la Spitalul Clinic Witting, echipă condusă de profesorul Dan Florin Ungureanu, un nume cunoscut în chirurgia românească, președintele Senatului Universității ”Titu Maiorescu”. Am avut un auditoriu interesat de eveniment și de patologiile prezentate, aproximativ 60 de medici, chirurgi, dar și medici din alte specialități: boli interne, oftalmologie, dermatologie, ORL. Au participat și mulți medici de familie. Au fost multe întrebări și discuții constructive între participanți și lectori. A fost evidentă reușita simpozionului, care și-a atins scopul. Vom organiza și anul viitor cât mai multe astfel de întâlniri din care toată lumea are de câștigat. Simpozionul a fost creditat de CNM cu cinci puncte de educație medicală continuă, de care au beneficiat participanții, cinci puncte din norma de 200 pe care orice medic trebuie să o îndeplinească la fiecare cinci ani, astfel încât CNM să îi poată reînnoi autorizația de liberă practică. Pentru a stimula perfecționarea medicilor pe termen lung, CNM recurge la o astfel de condiționare a celor 200 de puncte de pregătire medicală continuă, obținute prin participarea medicilor la diverse congrese medicale, conferințe, simpozioane, prin publicarea de articole în reviste de specialitate, de cărți, prin dobândirea unei competențe medicale, sau alte forme de pregătire medicală continuă”, ne-a declarat medicul Călin Tiu, la finalul simpozionului.
După simpozion, toată lumea s-a adunat în foaierul mare al Casei Tineretului pentru a participa la Balul Halatelor Albe. A fost o atmosferă incendiară, foarte plăcută, la fel ca și în precedentele ediții. Programul artistic a conținut o componentă de muzică disco, cu melodii mixate de un DJ priceput, după care a urmat Taraful din Vărbilău, care a delectat asistența cu muzică lăutărească autentică, având-o ca solistă pe doamna Mioara, bunica și mătușa celorlalți membri ai formației.
Adrian BRAD