BREAKING NEWSȘtiri

Forțele politice locale iau atitudine față de proiectul imobiliar de la fosta Grădină de Vară

Continuă să apară reacții publice din partea partidelor câmpinene în ceea ce privește anunțul administrației locale de a elabora un Plan Urbanistic Zonal pentru terenul situate pe Bulevardul Culturii nr. 20 (acolo unde cândva a funcționat Grădina de Vară), unde se intenționează construirea unui ansamblu de locuințe cu spații comerciale la parter.
După ce organizațiile locale ale PMP și PSD au declarat încă de ieri că nu sunt de acord cu acest proiect imobiliar, astăzi am primit comunicate de presă din partea USR Câmpina, Prahova în Acțiune, Partidul Oamenilor Liberi și Cezar Grama (consilier local), prin care semnatarii argumentează pro și contra demersului societății Ideal Max Construct SRL din Năvodari de a construi un imobil într-o zonă cu valoare arhitecturală la limita suprafeței de protecție a monumentului istoric Casa cu Grifoni, sediul al Primăriei Câmpina.

Publicăm în continuare punctele de vedere ale USR Câmpina, Prahova în Acțiune, precum și pe cel al consilierului local Cezar Grama.

  • ”Având în vedere efervescența din spațiul public a subiectului privind „Intenția de elaborare a Planului urbanistic zonal pentru zona Câmpina, B–dul. Culturii nr. 20”, USR Câmpina aduce în atenția opiniei publice următoarele aspecte:
   – anunțul respectiv reprezintă intenția unui investitor privat de a modifica reglementări urbanistice în zona respectivă și, implicit, condițiile în care se poate construi un imobil în zona menționată.
   – conform normelor în vigoare, această propunerea va fi supusă avizării Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, după primirea observațiilor din partea publicului. Menționăm că această comisie este formată din 13 membri, dintre care 7 arhitecți – membrii ai Ordinului Arhitecților din Romania şi ai Registrului Urbaniştilor din Romania, 4 membri ai executivului primăriei și 2 consilieri locali, conform H.C.L. 39 din 31.03.2021.
   – ulterior, se poate întocmi acest Plan Urbanistic Zonal, acesta urmând a fi avizat atât în Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, cât și în Consiliul Local al Municipiului Câmpina în cadrul unei ședințe publice unde poate fi votat sau nu.
   USR Câmpina consideră inoportună construirea unui imobil cu 2 sau mai multe etaje în vecinătatea Casei cu Grifoni.
   USR Câmpina respectă dreptul fiecărui proprietar de teren de a-și edifica construcții, cu respectarea normelor și regulilor urbanistice stabilite în zona respectivă.
   USR Câmpina va milita prin consilierii locali și prin președintele Comisiei de Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Ecologie și Protecția Mediului din Consiliul Local, dl. Valentin Crețu, pentru respectarea reglementărilor urbanistice.
   Biroul USR Câmpina
   • ”Ca urmare a publicării pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Câmpina aintenției de întocmire PUZ pentru edificarea unui imobil cu locuințe colective cu regim de înălțime S+P+3E+4R, putem sesiza următoarele aspecte constatate din analiza documentelor prezentate public:
    – Regimul de înălțime al volumetriei (lamelă îngustă și lungă) amplasată într-o zonă cu regim de înăltime P+2 duce la o diferență de încă 3 niveluri pentru edificabilul existent, un minim de circa 15 metri înălțime față de clădirile aflateîn zonă. Din acest motiv clădirea devine o dominantă pe zona de amplasament, afectândîn mod evident percepția vizuală a zonei.
    – Traficul va fi îngreunat în zonă prin mărirea numărului de mașini. În plus remacăm că nu există decât 5 locuri de parcare, număr insuficient pentru un imobil de locuințe colective și spații comerciale.
    – Este necesară studierea relației desfășuratei stradale față de zona protejată cu valoarea arhitecturală, la limita zonei de protecție a monumentului istoric Vila Stefănescu «Casa cu grifoni», azi Primăria, datată 1928, situată pe Bd.Culturii nr. 18, înscrisă în listă monumentelor istorice la indicativul PH-II-m-A-16396.
    Trebuie studiat și impactul securității la incendiu având în vedere că planul prezintă o soluție dezvoltată până la limita de proprietate pe cele două laturi longitudinale.
    Având în vedere aspectele sesizate, apreciez că un astfel de proiect este inoportun și, totodată, ridică serioase semne de întrebare cu privire legalitatea demersului.
    Daniel Ioniță
    Președinte executiv
    Partidul Prahova în Acțiune
 • ”Trebuie să vedem certificatul de urbanism ca să vedem de ce este nevoie de un plan urbanistic zonal și abia apoi vom putea avea un punct de vedere în deplină cunoștință de cauză. Deocamdată nu avem informații complete pentru a putea avea o părere fermă asupra acestui subiect. Numai dacă Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei va cere în Consiliul Local aprobarea unui PUZ pentru zona respectivă vom putea spune dacă suntem sau nu de acord și să venim cu argumente în justificarea deciziei.
  Partidul Oamenilor Liberi”.
   • ”Punct de vedere referitor la:
    Anuntul postat pe site-ul primariei privind consultarea publica cu privire la intentia de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru zona Bdul Culturii nr. 20 (fosta Gradina de vara).
    La acest moment nu vreau sa intru in detalii privind istoricul proprietarilor acestui teren si la modul suspect de tranzactionare al lui sau cine este in spatele acestui proiect imobiliar care doreste sa transforme o zona cu insemnatate istorica intr-o afacere imobiliara.
    Poate ne informeaza Secretarul General al Primariei care a fost mandatat inca din luna iunie 2017 sa reprezinte interesele primariei in achizitionarea acestui teren si ne scapa motivele pentru care nu a dus la indeplinire mandatul Consiliului Local de la acea data, astfel incat terenul a intrat in posesia unei persoane fizice private (precizez ca Primaria a angajat cheltuieli din banii publici privind elaborarea raportul de evaluare).
    Avand in vedere impactul acestui proiect pentru cetatenii orasului si importanta acestei zone istorice protejate, solicit primarului o opinie publica cu privire la acest demers, in calitate de responsabil al administratiei locale (desi inca asteptam o viziune pertinenta de dezvoltare a orasului din partea acestuia).
    Stim ca primarul “nu a promis nimic”, dar are obligatia sa-si respecte macar Fisa de Post in relatia cu cetatenii si sa dea dovada de transparenta pe care o declara ostentativ, pentru astfel de proiecte importante; nu intentionez sa fac asocieri cu sprijinul pe care acesta il acorda altor oameni de afaceri pentru “tunuri imobiliare” in orasul Campina (vezi precedentul cu Baza Sportiva).
    Astept punctele de vedere ale Secretarului General al Primariei si al Primarului referitor la acest subiect.
    Eu dezaprob total asemenea initiative de dezvoltare ale orasului Campina.
    Consilier Local Campina
    Cezar Grama

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare