BREAKING NEWSȘtiri

Fără autorizație sanitară de 20 de ani, arestul de la Câmpina oferă condiții improprii pentru cei reținuți

Vineri, 25 octombrie, Renate Weber, Avocatul Poporului, a transmis o recomandare către șeful Serviciului Coordonare Centre de Reținere și Arestare Preventivă, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București privind îmbunătățirea condițiilor de cazare din Centrul de Reținere și Arestare Preventivă (C.R.A.P.) Câmpina al IPJ Prahova.
Recomandarea a venit în urma unei anchete efectuate la data de 23 octombrie. Din discuțiile purtate de consilierii din cadrul Departamentului armată, justiție, poliție, penitenciare al instituției Avocatul Poporului cu comisarul șef Georgiana Tocitu, șeful C.R.A.P. Câmpina, la acel moment se aflau încarcerate 36 de persoane, dintre care cinci minori, la o capacitate de 36 de locuri. Centrul este compus din 5 camere cu șase paturi fiecare, 1 cameră cu patru paturi și 1 cameră de izolare cu două paturi, folosită ca și cameră de deținere normală.
Bucătăria este dotată cu trei frigidere, chiuvetă, boiler, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, cuptor cu microunde, prăjitor de pâine, mese, scaune.
Camerele sunt prevăzute cu masă, scaune, chiuvetă, aparat de aer condiționat, televizor, telefon, grup sanitar cu toaletă tip turcesc din inox.

Cu ocazia anchetei efectuate au fost constatate mai mult neconformități:
–  geamuri mici, cu gratii și plasă, care nu asigură lumina natutrală;
– grupurile sanitare prevăzute cu duș fără pară, fără geam și fără sistem de aerisire;
– mașina de spălat vase defectă;
– majoritatea reținuților s-au declarat fumători, însă au fost înregistrate și persoane care s-au declarat nefumătoare cazate în aceeași cameră cu fumători;
– într-una din camere, persoanele reținute au reclamat prezența ploșnițelor și faptul că filtrul aparatului de aer condiționat nu este curățat;
– prezența unui medic în centru o zi da, o zi nu, iar asistentului medical i-a fost reziliat contractul;
– nu există psiholog care să asigure serviciile de asistență psihologică în cazurile prevăzute de lege.
În acest sens, Avocatul Poporului a recomandat mai multe măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor:
– cazarea persoanelor minore separate de persoanele adulte;
– cazarea persoanelor nefumătoare separat de cele care fumează;
– angajarea unui asistent medical care să asigure asistența medicală și administrarea tratamentului  medicamentos;
– asigurarea serviciilor de asistență psihologică, iar până la soluționarea acestei deficiențe, minorii reținuți să fie referiți către alte centre care dispun de posibilitatea asigurării acestui serviciu specializat;
– asigurarea unui iluminat corespunzător al camerelor de detenție;
– repararea mașinii de spălat vase sau înlocuirea acesteia;
– igienizarea filtrelor aparatelor de aer condiționat;
– instalarea unui sistem de ventilare pentru aerisirea grupurilor sanitare;
– dotarea tuturor dușurilor cu pară.

Două decenii de funcționare fără Autorizație Sanitară

În ultimii 20 de ani, multe nume cu greutate au ajuns în arestul de la Câmpina, de la politicieni, procurori și polițiști până la oameni de afaceri cunoscuți, cercetați în special de DNA Ploiești, dar nu numai.
Centrul de Reținere și Arestare Preventivă funcționează de aproape două decenii la demisolul imobilului deținut de IJP Prahova în sediul Poliției Câmpina și nu îndeplinește condițiile necesare pentru obținerea Autorizației Sanitare, după cum reiese dintr-un raport al Avocatului Poporului. În 2020, IPJ Prahova încerca să identifice o nouă locație pentru construirea unui arest suprateran nou, însă demersurile nu s-au concretizat nici până acum.
Instituția Avocatului Poporului a mai efectuat o vizită aici în cursul acestui an, la data de 22 februarie, în baza atribuțiilor pe care le are, acelea de Mecanism național de Prevenire a Torturii (MNP).  În raportul întocmit cu această ocazie se precizează că, în anul 2023, au fost încarcerate aici, în total, 742 de persoane, din care 632 persoane reținute, 110 arestate preventiv, 54 minori și 52 femei.
Recomandările făcute conducerii centrului cu această ocazie au vizat, între altele, evitarea supraaglomerării, ocuparea locurilor vacantate, efectuarea unor lucrări de igienizare, înlocuirea saltelelor, adaptarea cel puțin a unei camere și a băii acesteia pentru persoanele cu dizabilități, acordarea dreptului la comunicări online.
Din discuțiile purtate cu persoanele reținute la acel moment, au reieșit și nemulțumiri cu privire la costul convorbirilor telefonice, taxate cu 0,64 lei/ minut, în baza unui contract încheiat de IPJ Prahova cu SC Paytel Communication SRL. În acest sens, conducerii IPJ Prahova i s-a recomandat să analizeze tarifele practicate de operatorii de telefonie de la alte centre de reținere și să renegocieze tariful, după caz.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare