Știri

Editorial

UN REPER MORAL
   
    Reperul istoric Ion Iliescu spune despre Adrian Năstase că este un reper moral. Congresul PSD îl aclamă în picioare pe infractorul (o spune sentinţa) respectiv. Fără să înţeleagă că fiecare palmă de aplauze este o palmă pe obrazul justiţiei. Cred că forurile de conducere ale justiţiei, foarte vocale cu alte prilejuri în a incrimina orice adiere de critică la adresa sacrei instituţii, ar trebui să ia atitudine. Moralistul sceptic din mine rămîne interzis în faţa insolenţei cu care partidul ce se vrea stegarul României spre viitor îl aclamă pe un corupt. Orice discurs, oricît de împănat cu sloganuri „progresiste”, „europeniste” se află imediat contrazis de această aclamare a unui puşcăriaş. (apud Ion Cristoiu). Oricît ne-am ascunde după cuvinte, asta este realitatea. Şi imaginea în exterior (oamenii ăia chiar pun preţ pe justiţie, un om condamnat îşi pierde autoritatea morală) nu poate fi decît determinată de acest gest. Toată frustrarea pesedeilor, îngroziţi de o justiţie care s-a emancipat puţin de politic, s-a descărcat în aceste aclamaţii demne de congresele peceriste. Congresul acestui partid nu a avut nimic de-a face cu ceea ce se petrece într-o democraţie. A fost o tipică regie de putere, o exfoliere a unei oligarhii care trebuie să-şi demonstreze sie-şi şi poporului că deţine puterea absolută. Sigur, nu mă aştept ca politologii Alina Mungiu sau Pârvulescu să observe asemenea chestii, pentru ei PSD este legitim pur şi simplu pentru că a fost votat. Fals, profund fals.

Votul este esenţial într-o democraţie, dar nu este nici pe departe singurul element, nici măcar cel mai important. Lor le-a plăcut enorm demonstraţia de putere cinică de la congres. Nu au nici o tresărire de remuşcarea pentru contribuţia lor la amorţirea simţului civic. Revenirea lui Năstase (am fi putut spera în bunul simţ de se retrage discret la Cornu?) în triumf anunţă vremuri grele. Anunţă că la poporul român simţul moral s-a atenuat pînă la dispariţie. Să ai cinismul de a-l propune pe Năstase drept reper moral numai Iliescu ar putea avea tupeul. Exprimînd însă o orientare generală la care Antenele au lucrat din greu încă de la condamnarea lui. Chiar: şi Voiculescu a făcut istorie, după expresia admirativă a crainicului TVR. Ca să fiu sincer, o laudă tot trebuie să-i aduc dlui Năstase: ca discurs politic este cu 5 clase peste cei din partea politică activă de azi. Şi cu vreo două peste Ponta. Se vede cartea serios asimilată, se vede cultura, are substanţă ceea ce spune, chiar cînd nu eşti de acord cu el. Un personaj ambiguu într-o ţară ambiguă. De fapt, eroul congresului „fără surprize” (de ce ar trebui un congres să aibă surprize numai sprinţara noastră presă o ştie) nu au fost nici Năstase, nici Ponta, nici Iliescu, nici Vanghelie. Ci Dragnea, expresia pură a noii generaţii de răpitori care se pregătesc să acapareze ţara. Fără scrupule, fără sentimente, fără milă, animale perfect adaptate mediului, alieni indestructibili. Năstase a fost slab, cultura moleşeşte. Ponta e inconsistent şi vulnerabil, „prietenii” lui păstrează cu grijă tema plagiatului. Cine caută „elemente pozitive”, „maturizare” şi alte asemenea bazaconii în fiecare dintre apariţiile sale vînează vînt. Antonescu este un zero umflat de suficienţă, face doar jocul păpuşarilor. Dragnea vine tare din urmă, are toate atuurile, viitorul e al lui. Echipa lui e in blocstarturi. Cum să ai vicepreşedinţi regionali înainte de a fixa regiunile? (dlui Pârvulescu asta i se pare o mare dovadă de vizionarism politic). În timp ce maimuţele politice joacă pe ecrane, sănătatea e în faliment, nu mai funcţionează programele de transplant, de cancer, de vaccinări, cercetătorii au ajuns la disperare, avem cel mai prost sistem de învăţămînt din Europa, cele mai mici salarii, cea mai proastă infrastructură, cele mai proaste şi stufoase legi, şi cea mai inconştientă clasă politică. Congresul PSD, cu triumfalismul său de enorm prost gust, explică bine astea şi cîte altele.
    P.S. Sunt nebun dar nu renunţ la a aminti că plagiatorul este încă în fruntea guvernului. A fost şi ministru al justiţiei cîteva săptămîni. Interesant, nu? Mai precizez pentru neîncrezători: nu-l cred delco pe dl. Ponta neînstare să facă o teză de doctorat. Ba da, numai că pur şi simplu nu a avut timpul socialmente necesar (îi explică dl. Iliescu ce înseamnă) pentru a lucra la ea, şi atunci…

Christian CRĂCIUN     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare