Știri

Editorial

ŢAŢA FIREA DE PE ŞANŢ
Nu prea mă interesează campania electorală, probabil cea mai anostă din istoria recentă a României. Puternicii zilei socotesc intuitiv că acest plictis general este mai periculos pentru democraţie decît cea mai acerbă confruntare între Băsescu şi Ponta. Înseamnă demisia civică,  poate calea cea mai sigură pentru a accede la o dictatură măcar de tip maghiar, dacă nu mai rău. Candidaţii fac fiecare ce ştiu mai bine: Vadim face spume, Ponta minte, Monica acuză, Johannis tace, etc. De aceea scriu azi doar despre o tumoare malignă a acestei campanii şi, vă previn, de astă dată nu mă voi abţine de la epitete. Tocmai pentru că declaraţiile ţaţei Firea sunt incalificabile, haideţi să le calificăm! Și, implicit, partidul vulgar şi grobian al cărui purtător de cuvînt este. 
Tumoarea se numeşte deci: nesimţire. Nu faptul că dl. Johannis (n-o să-l votez, precizez, decît poate în turul II) nu are copii este periculos pentru România. Ci faptul că ţaţa Firea e mamă. Cînd te întrebi cum îşi poate educa o astfel de creatură copiii, îţi vine să emigrezi deîndată. Numai să nu fie, în perpetuitate, copiii tăi conduşi de copiii ţaţei Firea, ai lui Năstase, Băsescu, Țiriac, Ponta, şi alţi exponenţi ai clasei de lăcuste. Te întrebi şi te cruceşti: ce fel de fiinţe vor fi fiind acestea pe care nici condiţia de părinte nu le umanizează? Se întîmplă un fenomen interesant sociologic: în loc să ne „civilizăm” prin adoptarea pas cu pas a ţinutei şi deontologiei electorale occidentale, „consilierii”, strategii de campanie sau cum s-or mai fi numind, plătiţi pe bani grei, niciodată justificaţi, au intuit cu cinism profesional că se poate cîştiga tocmai exacerbînd tarele naţionale: vulgaritatea, violenţa verbală, violarea spaţiului intim. Aşa s-a construit strategia acelei haznale mediatice numite Antena 3, de unde, cu tot alaiul de miasme, a urcat în parlament şi ţaţa Firea. Pe care toată industria de parfumuri a Parisului n-o poate acoperi, miroase de la o poştă ca wc-ul la care îşi trimitea un invitat din emisiune să mănînce. Și totuşi, oroare, ţaţa e mamă. Mîine, poimîine puiandrii ei vor vrea să fie masculul alfa sau sultana şefă a cine ştie cărei coterii politice va mai fi pe atunci. Vor fi la fel de vulgari, de cinici şi finalmente de proşti cum este şi mama lor.  Chiar dacă, probabil, îşi vor face studiile prin cine ştie ce campusuri occidentale. Asta nu va face decît să le sporească în proporţie geometrică infatuarea. Prostia genetică nu este vindecabilă prin spoirea cu educaţie occidentală. Se vede în cazul drei. de la finanţe. Zicea poetul din secolul XIX: Ce a scos din voi Apusul, cînd nimic era de scos? Ţaţa Firea e cu democraţia în gură tot timpul dar se manifestă ca o chivuţă care îşi bate preopinenţii cu puradeii şi îşi ridică poalele. Personal, mă bucur că nu am copii  care să o vadă la televizor pe ţaţa Firea, ţaţa Dana Grecu, ţaţa Badea, ţaţa Mihaela Rădulescu şi alte ţaţe de ambe sexe. Și pline de copii. Mă lasă perplex cînd aud de tot felul de programe făcute de ONG-uri, ministerul învăţămîntului sau mai ştiu eu cine de reducere a violenţei în rîndul copiilor. Cum să concepi asemenea programe cînd violenţa este substanţa a 90% dintre programele televizuale, filme, sport, ştiri, talk-showuri politice sau nu? Suntem un  popor needucat? Mitocan, mahalagiu, mîrlan, ţopîrlan, rudimentar, nesimţit, cocalar? Doriţi o explicaţie? Firea e mamă!
P.S. Iar un plagiator este, fie şi interimar, ministru al culturii. Căci nu există mai mare duşman al plagiatului decît cultura autentică, adică munca de creaţie. Cultura română sub zodia plagiatului. Nu i se putea face un mai mare dar. Oameni care confundă lupoaica ancestrală cu vulpea, a oficializa cu a oficia (auzită azi), care au dus economia în colaps şi imaginea ţării la cel mai scăzut nivel imaginabil, atleţi imbatabili ai dublului limbaj, au găsit în procurorul imberb de ieri cel mai bun gaj pentru viitor. În care ţaţa Firea îşi va creşte senină şi nederanjată de nimeni copiii. 
Christian CRĂCIUN      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare