BREAKING NEWSȘtiri

Două titluri de Cetățean de Onoare vor fi acordate de Ziua Câmpinei

Distincțiile vor fi acordate cercetătorului științific Valentin Cristea, fost deținut politic și post-mortem Jenicăi Tabacu, fost muzeograf coordonator al Muzeului Memorial B. P. Hasdeu

Programul manifestărilor organizate sâmbătă, 8 ianuarie, la Casa de Cultură Geo Bogza, de administrația locală, cu ocazia împlinirii a 519 ani de la prima atestare documentară a Câmpinei va cuprinde, între altele, și un moment dedicat acordării a două titluri de Cetățean de Onoare unor câmpineni care prin activitatea remarcabilă desfășurată au contribuit la promovarea municipiului Câmpina atât în țară, cât și în străinătate. Distincțiile vor fi acordate cercetătorului științific Valentin Cristea, fost deținut politic, astăzi în vârstă de 92 de ani și post-mortem Jenicăi Tabacu, fost muzeograf coordonator al Muzeului Memorial B.P. Hasdeu.
Vă reamintim că în data de 26 august 2021, Consiliul Local Câmpina a votat în unanimitate, la inițiativa consilierilor locali PSD, proiectele de hotărâre prin care celor doi câmpineni le-au fost acordate aceste titluri.
Jenica Tabacu a condus Muzeul Memorial “B.P Hasdeu” din 1999 până în 2018, anul în care a decedat. Întreaga sa carieră a dedicat-o studiului operei marelui savant şi a fiicei sale, Iulia Hasdeu. A cercetat toate manuscrisele lui Hasdeu, necunoscute publicului, conservate în arhive şi biblioteci din Bucureşti, Craiova şi Câmpina. A tradus manuscrisele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu dând culturii naționale și internaționale o incredibilă “Arhivă spiritistă” în cinci volume, în baza cărora se fac în prezent cercetări aprofundate la universități din țară, dar și din străinătate.
Dacă în ceea ce privește personalitatea și activitatea celei care a fost Jenica Tabacu opinia publică este avizată, având în vedere faptul că în timpul vieții a dispus de o mare notorietate pe plan local și nu numai, povestea lui Valentin Cristea este mai puțin cunoscută, singurul interviu în presa prahoveană fiind realizat de publicația noastră anul trecut.
Fost deținut politic, Valentin Cristea a supraviețuit timp de 7 ani în izolare extremă, începând cu anul 1956, în închisoarea comunistă din Râmnicu-Sărat condusă de torționarul Alexandru Vișinescu. Ulterior eliberării, a devenit cercetător științific principal în domeniul electronicii și automatizărilor în cadrul ICPT Câmpina.
Interviul pe care ni l-a acordat a generat un val de simpatie din partea cititorilor și mai ales din partea foștilor colegi de la Institut, care își amintesc de rezultatele sale remarcabile în cercetarea științifică și tehnologică. Unul dintre aceștia este Vasile Badiu, senior cercetător științific, coleg al lui Valentin Cristea la ICPT Câmpina între anii 1972 – 1995. Acesta a înaintat primarului Alin Moldoveanu și Consiliului Local o adresă oficială prin care a propus acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Câmpina lui Valentin Cristea, în semn de recunoștință pentru o viață dedicată principiilor corecte, dar și inovării științifice recunoscute la nivel internațional.

Câmpina 519

Cu ocazia împlinirii a 519 ani de la prima atestare documentară, Primăria și Consiliului Local vor marca evenimentul printr-un spectacol organizat la Casa de Cultură „Geo Bogza“ la care intrarea va fi liberă.
Începând cu ora 17.00, pe scena Casei de Cultură vor susține alocuțiuni subprefectul Alexandru Vane, primarul Ioan Alin Moldoveanu și viceprimarul Liviu Dumitrache. Din program nu va lipsi apelul la memorie pe care îl va face ca de obicei profesorul Alin Ciupală, care va vorbi celor prezenți despre edilii care și-au pus amprenta asupra dezvoltării localității.
Pe scenă vor urca, mai apoi, elevii câmpineni care au înregistrat rezultate deosebite la diverse concursuri sau activități extrașcolare, sportivii câmpineni cu performanțe deosebite, precum și familiile celor care au devenit cetățeni de onoare postmorterm în anul 2021.
În cea de-a doua parte a evenimentului, Naomi Prie, solista din Câmpina care a ajuns până în semifinala concursului de televiziune SuperStar, va oferi un mini recital celor prezenți. La final, cunoscutul cantautor și folkist Ducu Bertzi va încânta audiența cu cele mai cunoscute și îndrăgite șlagăre ale sale.

Un comentariu

  1. Dragi cititori ai Ziarului Oglinda de Azi, Câmpina:

    Redactiei Ziarului Oglinda de Azi, Câmpina, primarului Alin Moldoveanu și Consiliului Local adresez multumiri si felicitari pentru sprijinul acordat la promovarea si aprobarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Câmpina lui Valentin Cristea.

    De asemenea, Cetățeanului de Onoare al municipiului Câmpina Valentin Cristea adresez din tot sufletul felicitari pentru acest titlu meritat precum si multa sanatate si fericire alaturi de cei dragi.

    Mentionez ca, sunt Cetățean al municipiului Câmpina din 1 august 1972 si am dus faima Cercetarii Stiintifice si Tehnologica de la Campina pe multe meridiane ale lumii. În 1900, Câmpina avea străzi pavate, iluminat public, apă curentă, cazinou, datorită dezvoltării industriei petrolului începută în 1880. Cochetul orășel era numit „Texasul“ României [www.historia.ro/autor/adevarul-ro].

    Astra Română a fost fondată ȋn data de 1 octombrie 1909 prin unificarea societaţii Astra cu capital anglo-olandez şi societatea Regatul Romȃn cu capital romȃnesc. Un an mai tȃrziu, la Câmpina a început activitatea de cercetare-dezvoltare şi proiectare tehnologică în upstream-ul industriei de petrol din Romȃnia la Departamentul Tehnic al Societăţii Astra Română. Dupa înca un an, Societatea Astra Română a avut o producţie de ţiţei de 520 mii tone, cee ce a reprezentat 34 % din producţia ţării.

    Rolul principal în activitatea de cercetare, în această etapă, a revenit Institutului Geologic al României (IGR), înfiinţat în anul 1906 şi condus, o lungă perioadă, de L. Mrazec. Instituția continuă activitatea desfășurată de Biroul Geologic, prima instituție din România care a asigurat cercetarea geologică și care a funcționat între anii 1882 și 1889.

    În sectorul exploatare, activitatea de cercetare-dezvoltare a fost elaborată şi realizată în cea mai mare parte în Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT) din Câmpina, înfiinţat în 1950. ICPT Câmpina a fost condus, timp de peste trei decenii, de Gh. Aldea şi N. Cristea şi în echipe multidisciplinare s-au realizat numeroase teme de cercetare-dezvoltare pentru industria de petrol din Romania şi din lume.

    Cu stima,
    Vasile Badiu, Senior Cercetator Stiintific, voluntar la SPE, ARA si Springer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare