Știri

Dorina Popa, coregraf: „Copiii care practică baletul devin mai echilibraţi”

Baletul este arta de a spune poveşti desenând forme în aer. Ca orice alt spectacol, alături de teatru, operă sau film, baletul are puterea de a te face să evadezi din cotidian şi de a te transpune într-o lume de visare. Pentru o dezvoltare armonioasă şi pentru educarea prin artă, părinţii caută alternative de valorificare a timpului liber al copiilor. O astfel de alternativă o oferă şcolile de balet, care dincolo de umplerea timpului într-un mod frumos, deschid celor cu înclinaţie orizonturi de afirmare. De o asemenea şcoală se bucură şi municipiul Câmpina. O şcoală care prinde rădăcini din ce în ce mai adânci, o şcoală în care principiile de bază sunt pasiunea şi dragostea pentru dans,  efortul susţinut, respectul pentru munca depusă şi bucuria de a lucra cu copiii. Toate acestea sunt posibile datorită profesoarei Dorina Popa, a cărei experienţă îşi pune amprenta pe succesul pe care îl înregistrează cu elevele sale. Fostă balerină la Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti, sub îndrumarea coregrafului Cornel Patrichi, Dorina Popa este genul de persoană care vrea să dea mai departe învăţăturile acumulate, care se implică cu trup şi suflet, este profesorul care trăieşte şi simte alături de micile balerine emoţia şi bucuria pe care le aduce lumea dansului. 
 „Dorinţa de a duce mai departe tainele baletului, de a insufla copiilor dragostea pentru muzică şi dans, m-au determinat în luarea deciziei de a deschide acest Club Dans în Câmpina. Înainte de 2013 începusem să fac şedinţe de balet cu câteva fetiţe, la rugămintea unor cunoştinţe. Mai apoi, în urma acestor ore, am observat interes şi din partea altor copii care voiau să urmeze cursuri de balet. Aşa am deschis Clubul Dans din Complexul Fibec, unde sala mare cu oglinzi aşteaptă în fiecare zi micile balerine care visează la tutu, pointe şi aplauze şi unde, pentru moment lucrez cu câteva grupe de copii, diferenţiate ca nivel de performanţă” – povesteşte Dorina Popa. 
Cursurile sunt de iniţiere, iar vârsta minimă pentru înscriere este de 4 ani. Între 4 şi 9 ani, copiii pot să-şi însuşească cu uşurinţă poziţiile, paşii şi mişcările specifice şi să se familiarizeze cu diferite tehnici ale baletului. Dar abia pe la 9-10 ani, povesteşte Dorina Popa, se poate vorbi despre balet în adevăratul sens al cuvântului. La 12 ani (după doi ani de balet intensiv sau patru ani de balet a câte două ore de antrenament pe săptămână) pot fi ridicaţi în pointe, se poate vorbi despre performanţă şi despre o carieră în domeniu. Însă, până a ajunge la performanţă, copiii care iau lecţii de balet sunt nişte copii câştigaţi din multe alte puncte de vedere. 
 „Baletul este una dintre cele mai frumoase arte. A fost considerat mereu mai mult decât un sport prin care să-ţi dezvolţi corpul armonios. Prin balet învăţăm să ne exprimăm non-verbal, prin limbajul corpului, trăirile interioare. Această artă ajută copiii să interacţioneze, le încurajează creativitatea, învaţă să-i iubească pe marii muzicieni, dar şi pe balerinii profesionişti. 
Baletul are şi nenumărate beneficii fizice: întăreşte sistemul osos, creşte tonusul muscular, corectează o gamă largă de anomalii posturale şi nu numai, cum ar fi mersul incorect, talpa piciorului, călcatul predominant pe o extremitate, poziţia vicioasă a coloanei vertebrale, tulburări de echilibru, anxietate etc. Copiii care practică baletul devin disciplinaţi, organizaţi, meticuloşi, dar şi mai echilibraţi, sensibili şi calmi.  Baletul nu este facil. Trebuie să-l iubeşti necondiţionat, să existe pasiune, talent, fascinaţie, muncă asiduă, sacrificii şi abia apoi se poate visa la balet de performanţă. De aceea, prin sala mea de curs au trecut nenumăraţi copii, dar puţini sunt aceia care au rămas de la un an la altul. Din acest motiv, de anul acesta am avut convingerea şi am hotărât că cele două grupe, una de avansaţi (8 fetiţe) şi una de semi-avansaţi (10 fetiţe) vor putea lua contact cu emoţiile, cerinţele şi exigenţa concursurilor”.
Şi iată că strategia de coordonare, modul de a preda, susţinerea morală, efortul şi munca depuse, dar mai ales legătura creată între micile balerine şi profesoara lor au triumfat încă de la prima ieşire în lumina reflectoarelor. „Am participat la Concursul Regional de Dans Clasic şi Contemporan «Lebăda de Cristal», ediţia a III-a, desfăşurat la Ploieşti, unde am obţinut premiul I cu grupa avansată formată din Barbu Erika Andreea, Anghel Alessia Andreea, Milu Ana, Petrovanu Ana, Dimitrescu Daria Ines, Morar Teodora Elena, Dinu Cătălina Ana, Şerban Iuliana Ştefania şi premiul al III-lea cu grupa semi-avansată formată din Dobrescu Antonia Alexandra, Mocanu Iulia Maria, Cîlţan Miriam Ioana, Moldoveanu Paula Ioana, Şerban Teodora, Nedelcu Ioana Riana, Carabelea Anne Marie, Pascu Claudia, Panaitescu Ştefania, Anghel Maia Cătălina la Secţiunea Dans Clasic, categoria de vârstă 7-9 ani, subcategoria Grup. Am nespusa bucurie şi satisfacţie că am câştigat aceste premii, mai ales că a fost primul nostru concurs. Micile balerine au reuşit să demonstreze că merită aceste premii, că au muncit, că s-au dăruit cu trup şi suflet celor două coregrafii” – spune cu mândrie Dorina Popa. 
Concursul „Lebăda de Cristal” este organizat de Asociaţia Culturală “Paul Constantinescu 2009”, anul acesta fiind înscrişi peste 400 de participanţi de la diferite şcoli şi cluburi de dans din ţară. Dorina Popa a reuşit să impresioneze juriul, format numai din profesionişti, care i-a oferit Premiul Special al Juriului pentru Pedagogie Coregrafică, diplomă ce i-a adus o mare  satisfacţie, fiind o încununare a efortului şi dedicaţiei sale depuse în slujba baletului. 
Acesta a fost însă doar începutul pentru şcoala de dans câmpineană. „Ne pregătim să mergem şi la alte concursuri prin ţară, spectacole şi apariţii scenice, în aceeaşi formulă, tot pe grupe, dar îmi doresc foarte mult să pregătesc una sau mai multe fetiţe pentru a concura şi individual. Am în plan, anul acesta, în posibilitatea timpului liber al părinţilor şi al copiilor, să colaborăm cu alte şcoli private de balet, să avem proiecte comune şi să putem asista la repetiţiile balerinilor de la Opera Română. Sper ca 2015-2016 să fie un an cu mai mulţi copii interesaţi de a veni la cursurile de balet şi aştept mai ales băieţii, care sunt foarte puţin prezenţi pe acest tărâm al artei” – ne-a mai declarat coregrafa Dorina Popa, care a adus magia baletului în oraşul nostru.
Andreea Ştefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare