BREAKING NEWSȘtiri

Dispute în jurul replicii avionului Vlaicu II înainte de aniversarea a 111 ani de la moartea aviatorului

Un conflict mai vechi în jurul replicii avionului Vlaicu II, construită pentru a celebra realizările aviatorului român Aurel Vlaicu, iese la lumină odată cu apropierea aniversării a 111 ani de la moartea pionierului aviației române și mondiale.
Gheorghe Coman, inginer și profesor în domeniul aeronauticii civile și militare, președintele Fundației Aerospațiale Române și realizator al Expo Memorial Aurel Vlaicu”, inaugurată la începutul acestui an la Podu Vadului (Breaza), trage un semnal de alarmă cu privire la dificultățile întâmpinate în redobândirea replicii avionului Vlaicu II și la obstacolele administrative legate de utilizarea acesteia în cadrul evenimentelor comemorative.

Într-o scrisoare adresată către diverse instituții și medii de presă, Coman își exprimă frustrarea privind încercările repetate de a aduce replica avionului pentru a fi expusă în cadrul unor expoziții și ceremonii. „Este o întreagă istorie de peste 20 de ani legată de acest avion Vlaicu II, care a trecut pe sub Arcul de Triumf în urmă cu circa 10 ani”, amintește inginerul, referindu-se la zborul simbolic realizat de replica avionului cu ocazia manifestărilor de 1 decembrie. De atunci, avionul a rămas la baza militară Boboc-Buzău.
Problemele au început în 2013, când replica avionului a fost pusă la dispoziția Statului Major al Forțelor Aeriene (SMFA): „În anul 2013, în urma unei înțelegeri cu conducerea SMFA, am pus la dispoziție avionul, pe bază de contract de comodat pe doi ani, sub formă de împrumut, cu titlu gratuit, în vederea prezentării la sol și în zbor cu ocazia Centenarului”.
În anul 2015, SMFA solicita încheierea unui nou contract, de această dată pe trei ani. „Mi-am dat acordul de principiu punând condiția renunțării la o persoană controversată, trecută în mod abuziv ca persoană fizică pe primul loc între semnatarii contractului, contrar protocolului” – explică Gh. Coman. Potrivit acestuia, contractul a fost încălcat, iar avionul a fost reținut fără justificare. „Au urmat numeroase discuții în contradictoriu, în special cu juriștii SMFA, care în mod aberant susțineau existența a patru coproprietari care ar deține părți din avion. Din păcate, astfel de discuții au continuat și în perioada 2016 – 2018, iar avionul a rămas la baza Boboc – Buzău, unde se află și astăzi în baza unor documente doveditoare false întocmite la nivelul unității”, declară acesta, subliniind că numeroasele sale încercări de a recupera avionul au fost ignorate.
După multe discuții purtate cu reprezentanți ai Statului Major, în 2019, contractul a fost prelungit, prin act adițional, cu încă trei ani, până în noiembrie 2022, însă replica nu a fost returnată. „Conducerea bazei, personal domnul general Bălan, refuză în mod inexplicabil aducerea avionului acolo unde îi este locul, alături de celelalte de tip Vlaicu, în cadrul «Expo Memorial Vlaicu»”, susține Gheorghe Coman.

Sursa foto: wikimedia.org

Istoria construirii replicii avionului Vlaicu II

Replica avionului Vlaicu II a fost construită cu ajutorul fondurilor strânse de Fundația Aerospațială Română condusă de Gheorghe Coman și a fost completă în 2007. „Ideea realizării acestei replici îmi aparține și a fost înscrisă în Programul Centenarului Aeronauticii Române în anul 2003”, explică Coman, adăugând că finalizarea construcției a fost rezultatul unui efort colectiv la care au luat parte Romaero, locul în care a fost construit avionul și Federația Aeronautică Română, care a răspuns de înregistrarea acestuia la Aeroclubul României.
În anul 2008, replica a suferit un accident în timpul transportului și a fost deteriorată grav. Inginerul își amintește de „starea jalnică” în care a găsit avionul la întreprinderea IAR Brașov. Acesta a fost nevoit să coordoneze lucrările de recondiționare, iar ulterior, avionul a fost din nou prezentat publicului.
Replica a fost folosită ulterior pentru diverse prezentări, inclusiv la Jocurile Mondiale Aeronautice de la Torino din 2009, unde a câștigat o medalie de bronz. „În anul 2010, cu ocazia centenarului zborului din 17 iunie 1910, am prezentat avionul la AFI Cotroceni, alături de planorul Vlaicu, pe care îl realizasem deja” – își amintește Gh. Coman.

Apel pentru restituirea unui simbol

Nemulțumit de acest blocaj administrativ, Gheorghe Coman face apel la sprijinul comunităților locale din zonele care au o legătură simbolică cu Aurel Vlaicu, subliniind susținerea de care s-a bucurat până în prezent din partea primăriilor din Geoagiu și Bănești, Câmpina și Breaza, pentru organizarea expoziției căreia s-a dedicat trup și suflet.
Alexandru Cazan, director al Centrului Cultural Ion Manolescu” din Breaza, sub jurisdicția căruia funcționează Expo Memorial Aurel Vlaicu”, și-a arătat, la rândul său sprijinul față de demersurile întreprinse de inginerul Gheorghe Coman și de dificultățile întâmpinate în organizarea acestei expoziții de interes public.
În pofida tuturor acestor eforturi, la cei 92 de ani ai săi, Gheorghe Coman luptă în continuare pentru a-și recupera creația, în speranța că replica avionului Vlaicu II va fi pregătită pentru manifestările planificate în 13 septembrie 2024, la Bănești, acolo unde vor fi marcați 111 ani de la moartea lui Aurel Vlaicu: „Un ultim mesaj către domnul general Bălan, să uităm eventualele situații neplăcute și de urgență să punem avionul la dispoziție pentru a putea pregăti manifestările prevăzute pentru 12 și 13 septembrie 2024!”

Citește și:

Comandorul Gheorghe Coman din Podu Vadului continuă visul frânt al lui Aurel Vlaicu

CÂMPINA – O ISTORIE ÎN DATE. La moartea lui Aurel Vlaicu (13 septembrie 1913)

IN MEMORIAM. Aurel Vlaicu: „Eu în oameni m-am înşelat, în maşini niciodată…”

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare