Știri

Din punct de vedere al legalităţii,

Rampa veche miroase urât

La finele anului trecut, chiar cu puţine zile înaintea sărbătorilor de iarnă, Primăria desemna câştigătoarea licitaţiei pentru dezactivarea rampei vechi de gunoi a municipiului Câmpina. Au trecut sărbătorile, lumea s-a dezmeticit şi au început să apară întrebările, mai ales în privinţa legalităţii organizării acestei licitaţii.
21 miliarde la licitaţie, 43 aprobate…
Licitaţia a fost câştigată de firma Floricon Salub pentru suma de aproximativ 21 miliarde lei vechi. Surprinzător, în momentul în care s-a supus aprobării Consiliului Local proiectul privind indicatorii tehnico-economici ai acestei lucrări, valoarea rezultată din proiect era de peste 43,8 miliarde lei vechi!
Conservatorii denunţă ilegalitatea
Cea mai dură reacţie a venit din partea conservatorilor, după ce consilierul local PC Costel Ştefanovici îi solicitase public un răspuns privind legalitatea secretarului Paul Moldoveanu. Acesta s-a eschivat: “Ne documentăm şi vă răspundem!” De aici au apărut speculaţiile. “S-a comis clar – susţine Alin Moldoveanu – o infracţiune. La ultima rectificare a bugetului din 2007, pentru această lucrare au fost alocate 500 milioane lei vechi, licitaţia s-a câştigat cu 21 miliarde, iar indicatorii au fost aprobaţi la 43 de miliarde… Dacă nu există baza legală, adică o hotărâre a Consiliului Local, nu se poate angaja nici o cheltuială. În plus, nici nu are logică, pentru că, de fiecare dată până acum, procedura a fost următoarea: s-a aprobat SF-ul, s-a realizat, s-au aprobat indicatorii tehnico – economici, s-a aprobat şi efectuat proiectul, s-a aprobat lucrarea şi s-a desfăşurat licitaţia. Dacă s-a procedat acum altfel, înseamnă că până acum s-a procedat greşit? Noi considerăm că este o ilegalitate şi vom face plângere la toate instituţiile abilitate ale statului. Conform articolului 14 din Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, Primăria nu poate angaja cheltuieli din banii publici dacă nu există baza legală, dacă acea cheltuială nu a fost aprobată şi inclusă în prevederile bugetare”.
Primăria are, normal,altă opinie
Anul trecut, pentru rampa veche s-au alocat 3 miliarde lei vechi, sumă din care s-a tot luat în urma rectificărilor bugetare, rămânând doar 500 de milioane din care s-a cheltuit jumătate pe bilanţurile de mediu. „Noi aveam un termen limită până la care trebuia să organizăm licitaţia, termen stabilit de Agenţia pentru Protecţia Mediului în baza programelor guvernamentale negociate cu UE. Dacă nu organizam licitaţia până la finele anului trecut, riscam amenzi uriaşe. Cine le-ar fi plătit?!”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mariana Pătraşca. La rândul său, primarul Tiseanu spune că nu s-au angajat cheltuieli pentru închiderea rampei, ci au fost plătite doar studiile premergătoare, proiectul şi bilanţurile de mediu. “S-a întârziat mult cu această lucrare pentru că noi am fost nevoiţi să refacem de mai multe ori studiul de fezabilitate. Ministerul Mediului a tot modificat normele şi de aici a rezultat un proces complex privind închiderea simplificată a rampei”, a precizat primarul Horia Tiseanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare