Știri

Din nou, scandal la spital

Un nou scandal a adus într-un nedorit prim-plan Spitalul Municipal Câmpina. Bebeluşul Ionuţ Vlaicu a venit pe lume vineri, 20 martie, la Maternitatea din Câmpina. Potrivit fişei de observaţie, el avea cordonul ombilical înfăşurat pe după gât, iar una dintre mânuţe părea în neregulă, dar cu toate acestea a primit nota 9 la naştere! După două zile, a fost transportat de urgenţă de la Spitalul Municipal la Ploieşti, situaţia sa agravându-se. Familia copilului îi acuză pe medicii câmpineni de malpraxis, în timp ce aceştia, la rândul lor, se apără şi îndreaptă unele săgeţi spre mama copilului. Cert este că bebeluşul a ajuns la Ploieşti cu “fractură de claviculă, mâna paralizată, un hematom la cap şi un genunchi cianozat”.Conducerile Spitalului Muinicipal şi Autorităţii de Sănătate Publică au declanşat deja anchete interne, în vreme ce familia copilului a depus o plângere la Colegiul Medicilor.

Se desfiinţează Maternitatea Câmpina?
Colac peste pupăză, după acest întreg scandal, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local, fostul primar Gheorghe Tudor a ridicat o problemă foarte delicată: “Doresc să aflu mai multe detalii de la Executiv despre posibilitatea tot mai vehiculată a desfiinţării Maternităţii. Ce ştim despre acest lucru?”Intervenţia lui Gheorghe Tudor a părut a-i surprinde pe cei din Executiv. Un răspuns a venit, totuşi, din partea medicului şi consilierului local Mihaela Neagu Petrovici: “Deocamdată nu s-a hotărât nimic. După desfiinţarea Maternităţii Sinaia, toate cazurile din zonă sunt preluate de Câmpina. Nu cred că va fi desfiinţată Maternitatea, pentru că… ar fi un dezastru!”Primarul Horia Tiseanu a avut şi el o intervenţie pe această temă, criticând conducerea Spitalului Municipal: “Nu am ştiut de desfiinţarea Maternităţii. Voi avea o discuţie cu conducerea spitalului, care nu reuşeşte deloc să colaboreze bine cu noi, deşi atât organigrama, cât şi bugetul lor sunt avizate de noi. Sper, totuşi, să nu se ajungă la o asemenea situaţie, total nedorită”.
Stimată redacţie,
Mă adresez publicaţiei “Oglinda”, care a susţinut în cursul anului trecut cauza pediatriei, finalizată prin apariţia unui serviciu alternativ, într-un climat aşa cum merită copiii noştri. Mediatizarea obiectivă ar putea fi de această dată în folosul maternităţii, unde lipsa unui neonatolog, de aproape 3 ani, creează probleme copiilor, pediatrilor şi ginecologilor deopotrivă. Ideea falsă că îngrijirea nou-născutului este posibilă fără specialist a condus la desfiinţarea Maternităţii Sinaia. Aceeaşi atitudine periclitează acum nivelul, dacă nu chiar existenţa Maternităţii Câmpina. Mi-aş fi dorit să-l văd pe dr. Nica trezindu-se din extazul statisticilor rezultate în egală măsură din munca pediatrilor şi asumându-şi responsabilitatea de şef al secţiei alături de colega mai tânără, dar şi de cei care, îngrijind copiii, reprezintă combustibilul performanţei serviciului pe care îl conduce. Nu mă miră refuzul pediatrului acuzat de a da declaraţii: ştie perfect că riscă o sancţiune directă a conducerii sau indirectă, prin Comisia de Jurisdicţie a Colegiului Medicilor, aşa cum s-a procedat în cazul meu. Nu ştiu dacă tot aşa se explică şi lipsa punctului de vedere al dr. Maricica Grosu – şefa secţiei de pediatrie – care a îngrijit copilul sâmbătă, 21 martie, şi care ocupa funcţia de director medical în 2006, la data demisiei dr. Mihaela Sumbasacu – fosta şefă a neonatologiei. Tot la capitolul responsabilităţi comune, să nu uităm că prima responsabilă pentru viaţa copilului este mama. Drepturile se asigură doar prin îndeplinirea obligaţiilor, ori, în ce măsură şi-a îndeplinit ea obligaţia de a se prezenta pur şi simplu la medic, la controalele prevăzute de lege, pentru a se considera îndreptăţită la despăgubiri? Orice medic acuzat în aceste circumstanţe, pe lângă prezumţia de nevinovăţie, este foarte îndreptăţit la despăgubirea prejudiciilor de imagine. Lipsa unei autorităţi medicale în Spitalul Municipal îşi face din nou simţite efectele catastrofale: conducerea, incapabilă să genereze soluţii, produce doar sancţiuni, datorii financiare, nesiguranţă şi tensiuni incontrolabile în rândul personalului. Timpul se iroseşte cu căutarea unui vinovat mai slab de înger, care să fie oferit familiei, în timp ce maternitatea se stinge fără măsuri concrete. Ele nu trebuie inventate, nici căutate prea departe: au fost găsite în urma cu 3 ani de dr. Mihaela Sumbasacu – odată cu sponsorizarea de 4 miliarde de lei, sursa majorităţii dotărilor de care copiii se bucură şi astăzi – şi au rămas aşternute pe sutele de pagini adresate inutil adevarăţilor vinovaţi. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să ţinem în viaţă maternitatea, înţelegând prin asta un efectiv cel puţin minimal de cadre pentru asistenţa infantilă necesară activităţii celor 7 ginecologi. Este un bun comun, pe care trebuie să-l preţuim înainte de a-l pierde şi sunt încredinţată că presa îşi va înţelege corect rolul şi de această dată. Dr. Minerva Stanciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare