Știri

Din Autogara Câmpina, transportul persoanelor la Bucureşti se face conform unui bileţel

La Autogara Câmpina există un peron pe latura dreaptă a clădirii unde parchează autobuzele care pleacă spre Bucureşti pentru a duce la Capitală sute de călători în fiecare zi. Transportul persoanelor pe ruta Câmpina – Bucureşti şi retur este asigurat de trei firme, companii cu vechime şi cu profituri prezumate a fi mai mult decât îndestulătoare, de vreme ce transportatorii pomeniţi au rezistat atâţia ani concurenţei acerbe din domeniu. La peronul cu pricina, la fel ca la toate peroanele din Autogară, există o tabelă metalică pe care sunt inscripţionate cu cifre de mărimi potrivite, pentru a putea fi citite uşor, orele de plecare şi de sosire a maşinilor care asigură transportul persoanelor pe această rută. În ultimii ani, din diverse motive, numărul călătorilor a scăzut considerabil, ceea ce i-a determinat pe transportatori să renunţe la multe curse. Ce te faci însă că diriguitorii companiilor de transport au considerat că mai puţinii călători pe care îi au în prezent merită să fie anunţaţi despre cursele anulate doar printr-un biet bileţel de hârtie, lipit la baza tabelei metalice despre care am pomenit mai devreme. 
Cifrele orelor aferente curselor anulate sunt atât de mici, încât nici tinerii nu le pot citi decât cu mare greutate. Persoanele în vârstă n-au nicio şansă în acest sens, dacă nu au în dotare un mic binoclu sau dacă nu se urcă pe o scăriță ca să ajungă cu ochii chiar în dreptul pârdalnicelor ore. Fotografia alăturată a fost făcută după ce am mărit mult imaginea cu zoom-ul camerei foto a telefonului mobil din dotare. Altfel nu s-ar fi distins deloc orele curselor anulate. Culmea este că, uneori, bileţelul respectiv dispare, pentru a reapărea după un timp cu aceleaşi dimensiuni ale hârtiei şi ale cifrelor înşirate pe ea. Stând strâmb în faţa bileţelului cu cursele anulate, pentru a le putea citi, orice călător de bine se poate întreba, judecând drept: chiar atât de mult li s-au diminuat veniturile transportatorilor, de vreme ce nu sunt în stare să cumpere o tabelă metalică cu o suprafață mai generoasă, pe care orele curselor anulate să fie scrise astfel încât să poată fi citite cu ușurință de călători? 
Problema  ne-a fost semnalată de mai mulți cititori. Prima dată, de către doamna Nina din Livorno, o câmpineancă stabilită în Italia, dar care revine cu plăcere, în fiecare vară, în oraşul natal. În urmă cu câteva săptămâni, doamna Nina voia să ajungă urgent la București și a așteptat autobuzul care ar fi trebuit să plece, conform tabelei metalice, la ora 16.45. Nu știa că această cursă era printre cele anulate, și nici nu putea să cerceteze bilețelul cu cursele desființate, deoarece acesta lipsea cu desăvârșire. A sunat la un număr de dispecerat (menționat în tabela metalică a peronului), iar dispecerul care i-a răspuns a informat-o despre cursa anulată și s-a arătat tare indignat, fiindcă „iarăși, cineva a rupt bilețelul cu cursele anulate, nu știu cine este cel care se ocupă cu astfel de mizerii, doamnă!” 
Ce ar mai fi de adăugat? Poate doar faptul, dovedit cu asupra de măsură, că transportatorilor respectivi nu le pasă de călătorii lor. În aceste condiții, numai călător pe ruta Câmpina – București să nu fii. În ianuarie 2007, România a intrat oficial în Uniunea Europeană, dar transporturile de persoane care se desfășoară pe teritoriul țării noastre vor intra în standardele UE din domeniu peste Dumnezeu știe câți ani. Și ne mai mirăm când oficialii de la Bruxelles ne consideră o țară comunitară de mâna a doua!
Adrian BRAD 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare