Știri

Despre femeia la 30 de ani și nu numai

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Librăria Elstar a organizat o serată culturală specială, dedicată, firesc, femeii, având-o invitată pe Eveline Păuna, autoarea cărții Femeia la 30 de ani (Editura Detectiv Literar, Bucuresti, 2019).  Dar cine este  Evelinei Păuna? Un jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii, radioului și presei scrise și on-line. A lucrat atât în organisme media private (Q Magazine, The Money Channel, Revista Tango/ Marea Dragoste, Jurnalul Național, Trinitas TV, Smart FM), cât și la TVR.  Ar fi descoperit și zona de marketing și PR. Eveline Păuna este licențiată în jurnalism, având și un master în „Comunicare mediatică și publicitate”. A absolvit Programul Naţional de Formare pentru Jurnalişti în Domeniul Egalităţii de Şanse şi Gen, derulat în cadrul proiectului FEMINA. În 2014 a primit Premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România – APTR pentru Talk-Show Cultural. Până în momentul de față a publicat patru volume: „Să cultivăm recunoștința”, „Povestea unui jurnalist – Ion Marin”, „Marile Întâlniri – Nemuritorii”, „Femeia la 30 de ani”. În prezent este consultant artistic pentru câteva instituții de cultură și consilier al unui ministru.


Cu această ocazie, Firiță Carp, directorul Editurii Detectiv Literar din București, a lăudat din nou evenimentele care se organizează la Câmpina: „Mă bucur că sunt prezent la o nouă întâlnire prilejuită de această carte minunată, o carte care s-a vândut foarte bine, sporind vizibilitatea editurii, o carte care se găsește și la Cărturești și se știe cât de greu este să ajungi în acest lanț de librării. Este o beletristică de cea mai înaltă factură, iar după ce o citești, rămâi cu multă bucurie în suflet. Când am citit-o pentru prima oară, am rămas suprins de vioiciunea stilului. Este, până la urmă, un elogiu adus femeii”. 


Florin Dochia, un adept necondiționat al dragostei, a afirmat în deschiderea discursului său că nu poți scrie fără dragoste, căci La început a fost Cuvântul. „Eveline Păuna este o stăpână a cuvântului, jonglează cu cuvântul spre bucuria cititorului. Talentul său este de a răscoli interiorul cititorului care se va descoperi pe sine în aceste treizeci de ipostaze. Dar și un cititor bărbat ar putea descoperi femei pe care le-a iubit sau femei pe care le-a trădat sau de care a fost trădat. Plecând de la aceste povești, putem imagina 30 de vieți de femei, 30 de posibilități pe care le ai înainte de a împlini 30 de ani, 30 de feluri de a te întâlni cu destinul, 30 de femei frumoase. Convingător este stilul său. Având în vedere că am lucrat la realizarea acestei cărți, atest acribia de care a dat dovadă Eveline Păuna și aplecarea spre perfecțiune, căci ea știe cât de important este cuvântul scris, având în vedere profesia sa. Oricare cititor ar trebui să aibă cartea pe noptieră” a conchis poetul câmpinean.


Eveline Păuna a susținut un discurs plin de aplomb și entuziasm, dovedind fără tăgadă experiența pe care o a acumulat-o în ceea ce se numeşte public speaking, chiar dacă a depășit cu puțin piatra de hotar a celor 30 de ani. „Cartea aceasta este o bornă de care vreau să-mi aduc aminte. Multă lume mi-a pus această întrebare: Când se așază o femeie la casa sa? La casa ta te poți așeza când ești singur, dar Îl ai alături pe Dumnezeu, te așezi la casa ta când îți găsești marea iubire și ai doi trei copii. Sunt multe modalități de a te așeza la casa ta. Prietenii mă întrebau: Ce vei face la 30 de ani? Iar eu nu îi înțelegeam, căci în fiecare zi fac câte ceva. Această carte este despre mine, dar și despre orice altă femeie. Am scris-o în două sau trei luni, fiind cel mai eficient exercițiu de sinceritate. Este și o carte pentru prietenii mei. În carte se află și 30 de fotografii-emoții cu și despre mine, în urma unui shooting”.
Autoarea a citit audienței si povestea cu numărul 10 („Ava – Tuturor bărbaților pe care i-am iubit”) . „Tuturor bărbaților pe care i-am iubit le datorez femeia care sunt astăzi! Tuturor barbaţilor pe care i-am iubit le-am pus la picioare inima mea. Unii au ridicat-o, au înconjurat-o cu dragoste şi au încercat să o înţeleagă. Alţii au trecut peste ea, zdrobind-o şi lăsând-o la pământ, ca pe o crimă nemărturisită. Însă toţi au şlefuit-o”. 
Lectura volumului este instructivă, atât pentru femei cât, inevitabil, pentru bărbaţi, chiar dacă portetele celor treizeci de femei sunt expediate rapid (însă cine mai are timp să recompună cu minuțiozitate atât de multe personaje?!), iar uneori autoarea apelează, inevitabil, la locurile comune și truisme, atât de prezente în revistele glossy, pline de pastile moralizatoare (cum să trăieşti sănătos, cum să depășești depresia – articole scurte care nu depășesc 4.000 de semne cu tot cu spații). Morala este bună, fără îndoială, practica ne omoară. Dar autoarea are potențial, fără îndoială iar unele exprimări sunt foarte interesante. Amicus Plato, sed magis amica veritas.
(C.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare