Știri

Despre carte și cititorii ei, cu Liliana Ene, directorul Bibliotecii Municipale „Dr. C.I. Istrati“ Câmpina

 Biblioteca „Dr. Constantin I. Istrati” reprezintă – în galeria instituțiilor de Cultură ale Câmpinei – și ea, cu pași molcomi, către anul 518 al matusalemicei sale existențe –, un grațios etalon al aristocrației instaurate în urbea trinității Hasdeu-Istrati-Grigorescu. Grație indusă de agreabilul buchet feminin activ sub directoratul doamnei Liliana Ene. Universul pe care îl diriguiește domnia sa este cu atât mai atractiv, cu cât calitățile-i intelectuale dau prestigiu atribuțiilor profesionale multiple și responsabile, încredințate. Iată câteva din „interioarele” acestui valoros și respectabil univers, cu vădită competență, relevate. 



– Distinsă doamnă Liliana Ene, fluxul lecturii de carte este aureolat de intimitatea și starea de profundă spiritualitate pe care le observă și simte oricine intră aici, la „Istrati”. Templu și Scenă de proporții publice, Biblioteca „Istrati” lucrează, după vechiul adagiu „pentru minte, inimă și literatură”, în plină eră digitală. Desigur, dumneavoastră o vedeți și apreciați cu amplă îndrituire. Vă invit, prin urmare, la a o proiecta pe ecranul acestui frământat an 2020. 

-Vă mulțumesc pentru ocazia de a aduce în atenția publicului biblioteca și rolul ei în comunitate. Iubesc acest loc și încerc de aproape 12 ani să-i determin și pe alții să-l iubească în aceeași măsură. Din păcate, este un demers din ce în ce mai dificil în țara noastră. Prea mulți sunt cei care încearcă să ne facă să ne pierdem reperele. 
Biblioteca Municipală „Dr. C.I. Istrati“ Câmpina poartă numele ilustrului savant român deoarece acesta a înființat prima biblioteca publică din oraș în anul 1906 la Școala de Băieți nr.1, cu un fond de carte de 4200 de volume, provenite din donații ale domniei sale și ale prietenilor săi, intelectuali ai vremii respective și mari personalități ale culturii românești. Continuatoare a tradiției inițiate de doctorul chimist Constantin I. Istrati, Biblioteca Municipală Câmpina deține la ora actuală un număr de aproximativ 86.000 volume (la sfârșitul lunii decembrie 2019) din toate domeniile cunoașterii, organizate în sistem CZU. De asemenea, există colecțiile de ziare și reviste, precum și presa cotidiană. La sala de lectură, utilizatorii pot avea acces la internet, pot consulta presa zilnică și un bogat fond de referință constituit din dicționare, enciclopedii, antologii, tratate, manuale de învățare a limbilor, etc. Secția de carte în limba engleză, cunoscută câmpinenilor în special sub numele de Biblioteca Engleză, a fost fondată în anul 1998, fiind rodul colaborării dintre Primăria Municipiului Câmpina și Fundația engleză East European Information Share Trust (EEIST). Prin intermediul doamnei Constanța Mezdrea Coman – inginer chimist și scriitoare – EEIST a donat Bibliotecii Municipale „Dr.C.I. Istrati“ un număr de 10.000 de volume. Secția de carte în limba engleză funcționează în incinta Casei Tineretului, la etajul 1. Fiind o secție a Bibliotecii Municipale, procedura de înscriere a cititorilor, precum și prelucrarea și structurarea colecțiilor se fac după aceleași criterii. De asemenea, la Biblioteca Engleză, cititorii au acces la internet în mod gratuit. Acesta este universul pe care îl puteți descoperi trecându-ne pragul.


– Umbrită de pandemia covid-ului 19, viața Bibliotecii „Istrati” își păstrează parametrii sociali, culturali, educativ-spirituali, cu demnitatea totdeauna caracteristică aici. Ușor însă nu vă este deloc…

– Anul acesta, în luna septembrie, Biblioteca Municipală „Dr. C.I. Istrati“ a împlinit 71 de ani de existență. Schimbând denumiri și sedii, biblioteca de astăzi a avut o istorie zbuciumată, dar a reușit să depășească momentele grele prin dragostea de carte a celor care au slujit-o de-a lungul anilor. Într-adevăr, situația creată de această pandemie a bulversat pe toată lumea. Inclusiv pe noi, bibliotecarii, punându-ne în situația de a închide porțile, conformându-ne deciziilor luate de autorități la nivel național și local. Nu bănuiam, în urmă cu doar câteva luni, că activitatea culturală cu care ne-am obișnuit, de ani buni încoace, va fi întreruptă brusc. Ceea ce a urmat a însemnat o adevărată provocare pentru toate bibliotecile din țară, care, în funcție de priceperea și determinarea bibliotecarilor, au reușit, mai mult sau mai puțin, să mențină legătura cu cititorii. Încă de la începutul stării de urgență, a fost anunțat faptul că perioada de returnare a cărților împrumutate a fost prelungită și că nu va fi aplicată vreo penalizare pentru nerespectarea termenelor. O parte importantă a activităților din bibliotecă s-a concentrat asupra reorganizării depozitelor de carte de la sediul central, precum și inventarierii fondului de carte deținut de secția de limbă engleză. În același timp, s-au înregistrat zilnic cărți în baza de date Tinread. Utilizatorii noștri pot accesa catalogul electronic pe site (www.bmcampina.ro) și pot verifica dacă avem o anumită publicație. Am auzit de nenumărate ori opinii conform cărora noi, bibliotecarii, am venit degeaba la serviciu în timpul stării de urgență. Nu a fost deloc așa. Începând cu data de 19 mai 2020, biblioteca s-a redeschis pentru public, oferind servicii în mod gradual, pentru a testa și verifica siguranța măsurilor întreprinse. Primul pas a fost acela de a oferi utilizatorilor instituției noastre servicii de împrumut carte la domiciliu, înscriere și returnare a documentelor déjà împrumutate. Aceste servicii se desfășoară în holul central al instituției, la Biroul Înscriere cititori, respectând măsurile de siguranță, atât în ceea ce privește utilizatorii, cât și angajații bibliotecii. Ne continuăm așadar activitățile esențiale, conștienți fiind că cei mai importanți sunt cititorii noștri, pe care îi așteptăm cu nerăbdare, din nou, printre rafturi, atunci când acest lucru va fi permis.
– Sub patronajul Bibliotecii „Istrati”, apare – din 2014, seria doua – revista URMUZ, „Vitrină de Artă Nouă”, fondată de Geo Bogza la 1 Ianuarie 1928”, patronaj dublat de vocația dumneavoastră multiplă – poetă, eseistă și traducătoare. Negreșit, „axul” redactării ei fiind excepționalul poet, publicist, critic literar, traducător și prozator Florin Dochia, redactorul șef – de 16 ani! – al REVISTEI NOI, cu modestie socotindu-se „îngrijitorul” acestui gen revuistic „cu și despre poezie”. Lucrați – îmi place acest plin de mișcare verb – și editați împreună, fiecare ediție, sunt sigur, cu strădania față de care, la apariție și lectură, cititorii vă rămân mereu îndatorați, cuceriți de acuratețe, profesionalism și valoare estetică.
– În anul 2014, Biblioteca Municipală Câmpina a organizat în parteneriat cu Cercul Literar „Geo Bogza“, cu sprijinul financiar al Consiliului local Câmpina, Campania de Pedagogie a lecturii. Grupul țintă a fost constituit din toți elevii din clasele VIII-XII ale școlilor și liceelor câmpinene. În cadrul acestei campanii scriitorii invitați au susținut lunar prelegeri urmate de dezbateri pe teme culturale de actualitate. Conducerea bibliotecii a mers împreună cu scriitorii Gherasim Rusu Togan, Ștefan Alexandru Sașa și Florin Dochia la Școala Centrală, la Școala Gimnaziala „Al.I.Cuza“, la Liceul Energetic, la Liceul Petrol și la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu“. Cu această ocazie, a luat naștere și seria a doua a revistei URMUZ, datorită domnului Florin Dochia, pe care bine l-ați numit „poet excepțional“ și care se ocupă de atunci de apariția acesteia. Eu nu fac decât să public traduceri și să corectez uneori. Cele 12 numere apărute în 2014 au fost distribuite elevilor și profesorilor în cadrul acelei campanii de promovare a cititului. Din 2015, domnul Florin Dochia o publică pe cheltuiala proprie și pe a prietenilor săi. Dânsul este și acum un“ax“ important, după cum bine ați spus, un motor al mișcării culturale de la Câmpina, dacă îmi permiteți să mă exprim astfel.
-V-ați dorit, în adolescența elevat formată de-a lungul anilor de liceu – „Nicolae Grigorescu” – să aveți de-a face cu Cartea, să-i slujiți rostul ei spiritual?
-Dragostea pentru lectură nu a venit de la sine. Aceasta a fost cultivată în familie, iar ulterior de școală, de profesorii extraordinari pe care i-am avut. Aș porni de la o zicală: „până nu guști, nu poți spune dacă îți place sau nu”. Lucrurile se întâmplă la fel și în cazul cărții. Nu mi-am dorit de mic copil să fiu bibliotecar, dar am observat pe parcurs faptul că lectura îți dă siguranță de sine. Un om care citește este un om sigur pe el, pe ceea ce cunoaște și pe ceea ce afirmă. Prin lectură dobândești argumentele necesare susținerii unei opinii. Spre sfârșitul anilor de liceu, m-am gândit că vreau să slujesc cartea într-un fel sau altul, ca profesor sau ca bibliotecar. Astfel, am ales Facultatea de Litere cu specialitatea Bibliologie și știința informării. 
– De la înălțimea misiunii dumneavoastră amplu intelectuale, cum vedeți Cartea între ființa ei pe hârtie și cealaltă, pe ecranul electronic?
-Eu iubesc cartea în formatul ei tipărit. Îmi place să-i simt mirosul. Nu neg importanța tehnologiei, mai ales în condițiile actuale. Nu contest lectura în format electronic și beneficiile aduse de dezvoltarea tehnicilor de comunicare. Dar nu îmi place, spre exemplu, faptul că tinerii din zilele noastre nu mai știu să caute într-un dicționar, nu mai vor să afle informația dintr-o enciclopedie, nu mai consultă o carte de critică literară. Preiau câteva date, de cele mai multe ori neverificate, de pe internet și li se pare suficient. Din punctul meu de vedere, internetul poate fi un aliat, dar și opusul. Da, internetul ne oferă foarte rapid informația de care avem nevoie. Indiferent unde ne aflăm, căutăm și aflăm ceea ce ne interesează. Însă uităm esențialul. Internetul caută în locul nostru informația, dar odată ce am obținut-o, noi nu o păstram în mintea noastră, pentru că internetul ne va ajuta și data viitoare să o regăsim, cu efort minim. Pe când cartea reprezintă provocarea de a o răsfoi și de a găsi singur ceea ce te interesează. 
– În pasiunea pentru lectură, publicul „abonat” la fondul de carte al Bibliotecii „Istrati”, se prezintă divers, prin vârste, profesii, aspirații și convingeri. Opțiunile dau plăcerii lecturii, sensuri, vectori. Remarcați așa ceva?
– Activitatea Bibliotecii Municipale „Dr. C.I. Istrati” Câmpina privind serviciile pentru utilizatori şi atragerea spre studiu şi lectură se concretizează astfel: în anul 2019, la nivelul tuturor secțiilor bibliotecii s-au înregistrat un număr de 3920 de utilizatori înscriși, ceea ce înseamnă că aproximativ 15% din locuitorii municipiului Câmpina accesează serviciile bibliotecii. Între beneficiarii instituţiei noastre se pot număra cele mai diverse categorii socioprofesionale şi de vârstă. După limba în care sunt tipărite, cele mai multe solicitări au fost pentru cărțile în limba română (80%), iar după acestea se situează cele în limba engleză și în limba franceză. Cititorul câmpinean nu diferă de cel tipic național, preferă într-o foarte mare măsură cartea tipărită. Statisticile efectuate arată că aproape 60% dintre utilizatori sunt elevi, aceștia căutând în special cărți din programa școlară. Pentru ei, serviciul preferat este cel de împrumut acasă. La sala de lectura vin în general adulți care doresc să citească presa, cei care vor să consulte Monitorul Oficial și studenți care doresc să învețe într-un mediu liniștit.În ultima perioadă s-au înmulțit utilizatorii de peste 50 – 60 de ani. La sala Biblionet de la sediul central și de la secția engleză, utilizatorii folosesc computerele pentru a comunica prin intermediul postei electronice, pentru a obține informații pe anumite subiecte și pentru a căuta informație necesară anumitor lucrări.
– Între lecturile din / despre Știință și lecturile din/ despre Artă, Istorie și Cultură, cum se clasează cititorii Bibliotecii „Istrati”?
– Preferințele cititorilor se îndreaptă cu prioritate spre domeniul beletristicii (aproximativ 40%), dar cererea de carte este deosebit de mare și pentru alte domenii : psihologie, religie, drept, istorie, filozofie, medicină, informatică. Sunt foarte solicitate în ultima vreme biografiile și memoriile. Foarte mulți cititori se arată interesați de domeniul dezvoltării personale, de cărțile motivaționale. Favorite sunt și cărţile de business şi economie sau cele care tratează subiecte legate de nutriție și sănătate.
– Jubileului de 70 de ani – pe care de pe acum vi-l urez împlinit și dus cât mai departe – i-au dat strălucire memorabile evenimente pe care, în recenții ani, le-ați inițiat și condus, animate de momente artistice și literare de veritabilă ținută culturală. Personalitățile invitate au conferit onorabila lor prestanță, astfel că, împreună cu aceștia și discreta contribuție a colegelor dumneavoastră, aici s-au scris memorabile pagini ale monografiei Bibliotecii „Istrati”, ale Culturii orașului Câmpina. Așa cred…
– În scopul valorificării și comunicării colecțiilor și, implicit, pentru atragerea unui număr cât mai mare de persoane spre bibliotecă, au fost organizate de-a lungul anilor, cu sprijinul Consiliului Local Câmpina, acțiuni cultural-educative din cele mai diverse: lansări de carte, întâlniri cu scriitori, concursuri pentru elevi, simpozioane, vizionări de filme, vizite la bibliotecă. Toate aceste activități au fost reflectate în presa locală. La un moment dat editam o revistă în care publicam fotografii și informații de la fiecare eveniment. Dar s-a renunțat din considerente financiare. Toate acțiunile au fost promovate intens, astfel că s-a înregistrat de fiecare dată un număr de participanți considerabil. De menționat este faptul că acțiunile dedicate copiilor au fost realizate, în cele mai multe cazuri, în colaborare cu grădinițe, școli, licee din municipiu și cu alte instituții culturale. Am avut colaborări fructuoase cu Societatea Scriitorilor Prahoveni, Casa de Cultură „Geo Bogza“, Clubul Copiilor Câmpina, Casa Memorială „Nicolae Grigorescu“, Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“ , Colegiul Național „Nicolae Grigorescu“, Liceul Tehnologic Energetic, Colegiul Tehnic „C.I. Istrati“, Școala Gimnazială „Ion Câmpineanu“, Școala Centrală Câmpina, Școala Generală „Al.I. Cuza“, Școala Generală „B.P. Hasdeu“, Grădinița nr.1, Grădinița „Iulia Hasdeu“, Grădinița nr.9. Sper să nu fi omis pe cineva și îmi cer scuze dacă am făcut-o. Așa cum știți, nu e deloc ușor să-i atragi pe cei tineri spre carte. De aceea ținem aproape de școală. Nimic nu se compară cu voioșia copiilor aflați în vizită la bibliotecă. Avem evenimente de tradiție deja, la care eu țin foarte mult: Concursul de teatru pentru elev ajuns la a 10-a ediție, Ziua Bibliotecii, concursul de creație literară. Din păcate, anul acesta nu am mai putut organiza niciunul. 
Despre toate aceste evenimente se pot găsi informații și fotografii pe site-ul biblioteciihttp://www.bmcampina.ro/evenimente-culturale. 
-Vă mulțumesc! 
– Vă mulțumesc și eu! 
Serghie BUCUR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare