Știri

Demis de Nicolăescu

Dr. Matei are sprijinul administraţiei locale în lupta
cu evaluările şi ordinele ministeriale

Miercuri, Ministerul Sănătăţii Publice a remis un comunicat prin care se anunţa încetarea contractului de manager pentru mai multe unităţi spitaliceşti din ţară, printre care şi Spitalul Municipal Câmpina. Astfel, dr. Alexandru Matei a fost demis pentru neîndeplinirea indicatorilor de performanţă la care se obliga prin contractul de management.În seara aceleiaşi zile, dr. Alexandru Matei ne-a declarat: “Până în acest moment, eu nu am primit nici un fel de hârtie oficială, care să ateste demiterea mea. Totuşi, chiar în cursul zilei de astăzi (n.r. – miercuri) am fost la Bucureşti, la minister, unde am depus o contestaţie la rezultatele evaluării. În situaţia în care contestaţia nu va fi acceptată, nu exclud posibilitatea de a ataca în instanţă ordinul ministrului privind demiterea mea”.Informaţia a făcut rapid înconjurul Câmpinei. Demiterea lui Matei nu numai că a inflamat spiritele în administraţia locală, dar a avut şi reacţii în rândul colegilor săi, adjunctul Spitalului Municipal, dr. Leonida Piţigoi, dându-şi demisia din această funcţie – coincidenţă sau nu – exact în momentul aflării demiterii lui Matei.
„Consiliul Local trebuie să fie alături de directorul Spitalului”
Consilierul local Mihail Şerbănoiu a fost primul care a reacţionat la decizia ministrului Nicolăescu: „Am avut numeroase intervenţii în alcătuirea bugetului local pentru alocarea de fonduri Spitalului Municipal. Principalul scop a fost acoperirea sumelor restante şi crearea unui program de investiţii, astfel încât această unitate să fie cât mai aproape de standardele spre care tindem. Consiliul Local trebuie să fie alături de directorul Spitalului pentru că împreună am stabilit modul de cheltuire a acestor bani şi cred că ar fi trebuit să fim şi noi întrebaţi. Doctorul Matei este acuzat de neîndeplinirea unor indicatori din contractul de management, dar sunt convins că modalităţile de evaluare nu sunt cele care să arate cu adevărat performanţele spitalului. Doctorul Matei a contestat rezultatele evaluării, iar administraţia locală trebuie să-l ajute şi să-l sprijine în contestarea ordinului ministrului. În opinia mea, managerul Spitalului s-a preocupat de o situaţie mai degrabă moştenită şi vă dau un singur exemplu – al contractului pentru furnizarea energiei termice, pe care l-a preluat şi în privinţa căruia, în Consiliul Local, am ridicat numeroase semne de întrebare privind derularea sa. Din punct de vedere al evoluţiei spitalului în ultima vreme, este o decizie nedreaptă faţă de dr. Matei”.Şerbănoiu a mai insistat asupra faptului că o evaluarea atentă numai a perioadei de când dr. Matei a preluat funcţia de manager ar fi dus la concluzia că au fost respectaţi toţi indicatorii de performanţă, cea mai mare problemă a actualei conduceri provenind din acumularea penalităţilor la datoriile restante.
Datorii din alte vremuri şi alte demisii
În momentul de faţă, Spitalul Municipal Câmpina înregistrează o datorie de aproximativ 34 miliarde lei vechi, cea mai mare parte a acestei sume provenind din restanţe consemnate în anii 2004-2006. Cele mai mari cheltuieli ale Spitalului Municipal se înregistrează la plata facturilor pentru energie termică, salubritate şi apă, capitolul de investiţii fiind mai mic decât cel al plăţii utilităţilor.
La rândul său, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Municipal, Emilia Rotaru, a declarat: „După primirea acestui ordin din partea ministrului, directorul adjunct al Spitalului, dr. Leonida Piţigoi, şi-a prezentat demisia, iar în ultimele zile de la Secţia de Terapie Intensivă au mai plecat alţi doi medici. Aceste plecări se adaugă lipsei de cadre medicale în ambulatoriu, Spitalul Municipal resimţind lipsa unui diabetolog şi a unui cardiolog”.În momentul de faţă, până la rezolvarea contestaţiei privind evaluarea îndeplinirii indicatorilor de performanţă din contractul de manager al doctorului Alexandru Matei şi a contestaţiei privind ordinul ministrului de demitere, director interimar al Spitalului Municipal a fost numit Constanţa Ţiţei, care până acum a ocupat funcţia de director economic al acestei unităţi sanitare. Doctorul Leonida Piţigoi a rămas ferm în demisia sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare