Știri

Cum stăm cu gripa la Câmpina?

23 de persoane au murit din cauza gripei, potrivit ultimului raport întocmit de Centrul Naţional de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile în data de 7 februarie. Iar cel mai recent deces înregistrat a fost al unui bărbat în vârstă de 26 de ani, din judeţul Prahova.
Vremea capricioasă și numărul tot mai mare de persoane afectate de virusul gripal sezonier au determinat autoritățile de la București să anunțe joi, 6 februarie, începutul unei epidemii de gripă. Săptămâna trecută, dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal, ne asigura că nu sunt (încă) motive de îngrijorare în acest sens. „La Câmpina nu sunt încă motive de îngrijorare în ceea ce privește epidemia de gripă. E drept că avem mai mulți pacienți decât de obicei, dar nu cu mult mai mulți față de alți ani, ceea ce mă îndreptățește să spun că suntem în limitele normalului pentru sezonul rece“.
Situația gripei în școli și grădinițe. Un caz confirmat
Cu un sistem imunitar în formare, copiii sunt incluși în categoria grupelor de risc în privința îmbolnăvirilor. Cu toate acestea, numărul de absenți nu este îngrijorător, după cum ne declară  prof. Mihaela Predea, directorul Grădinița cu Program Prelungit și Program Normal „Iulia Hasdeu“ din Câmpina. „Am avut un singur caz de gripă, confirmat la București, dar nu cu complicații. Este vorba despre un copil de grupă mică din grădinița noastră care acum se simte mai bine. E adevărat că au fost mulți copii răciți, dar și mai mulți părinți care îi țin acasă pe cei mici de teama de a nu contacta vreun virus. Noi avem două asistente medicale care efectuează controale zilnice astfel încât niciun copil nu intră bolnav în grădiniță. Iar acum, în sezonul rece, o dată pe săptămână vine medicul pediatru de la dispensarul școlar și îi consultă pe copii. De asemenea, dacă se întâmplă ca vreun copil să facă febră când este la grădiniță și părinții nu pot veni să-l ia acasă atunci, avem un izolator unde poate sta în siguranță”. La Grădinița cu Program Prelungit și Program Normal „Iulia Hasdeu“ din Câmpina sunt înscriși 275 de copii. La grădinița nr. 5 din Slobozia (15 copii) și la grădinița nr. 6 din Turnătorie (43 de copii) – ambele intră în subordinea grădiniței „Iulia Hașdeu“, nu au fost raportate cazuri de gripă, doar de copii răciți.
Prezență scăzută la ore
De la începutul anului s-a înregistrat o prezență scăzută în școli și grădinițe, mai ales în rândul copiilor mici. Însă nu este ceva neobișnuit pentru această perioadă. „Prezența nu a fost mare, mai ales în ultimele două săptămâni, dar nu din cauză că au fost copiii bolnavi. Noi comunicăm cu părinții, știm că unii au avut răceli ușoare, dar mai mult a fost o teamă. Părinții au preferat să-i țină acasă“, ne-a declarat prof. Mihaela Predea. 
Aceeași situație ne-o confirmă și prof. Roxana Stan, directorul Colegiului Național Nicolae Grigorescu. „Preventiv, părinții au mai ținut copiii acasă, mai ales pe cei mici. Și bine au făcut. Chiar dacă nu au avut un diagnostic de la medic, la cele mai mici semne de răceală i-au oprit o zi, două în casă. Dar numărul de absenți este specific unui sezon rece. Au fost chiar și câțiva colegi, cadre didactice, cu viroze, dar și ei și-au luat concediu medical. Nu avem niciun caz de gripă confirmat”. 
Până la data de 2 februarie 2020 au fost vaccinate antigripal 1.486.486 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Alexandra IRIMIEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare