Știri

Consilierii municipali sunt decişi să-i taie firmei Termax concesionarea încălzirii şcolilor

Căldură excesivă din şcoli, cauzată de modul în care Termax SRL Roman, firma care asigură agentul termic, înţelege să-şi facă datoria, a încălzit din nou atmosfera din Consiliul Local. Termax Grup asigură căldura în aproape toate unităţile de învăţământ câmpinene (excepţie făcând Liceul Mecanic 2, care are centrală termică proprie), iar patronul societăţii din Roman este Dan Marin, nimeni altul decât tatăl cunoscutei vedete de televiziune Andreea Marin. De fapt, fosta “zână a surprizelor” nu a scăpat prilejul de a veni la Primăria Câmpina, în octombrie 2004, la o conferinţă de presă organizată de executivul local cu prilejul inaugurării sistemului de încălzire Termax la primele şase unităţi de învăţământ din municipiu. Sosirea teleastei  mirosea de la o poştă a lobby pentru părintele ei, dar toată lumea din Primărie a fost impresionată de “zână”, care s-a pozat cu toţi doritorii, într-o concordie generală care nu anunţa cu nimic războiul ce avea să se declanşeze 10 ani mai târziu. Pentru prima dată, problema căldurii insuportabile din şcolile şi liceele câmpinene a fost pusă în discuţia Consiliului Local Câmpina, în martie 2005, de către consilierul Mihaela Neagu Petrovici, medic de profesie, care şi-a informat colegii despre numeroasele plângeri ale părinţilor legate de căldura insuportabilă din şcoli şi despre multele cazuri de viroze respiratorii semnalate în rândul elevilor. Atunci, majoritatea din Consiliul Local a reuşit să blocheze extinderea programului de încălzire Termax. 
 La începutul acestui an, consilierul liberal Rodica Papuc a ridicat din nou spinoasa problemă a  risipei banului public pe facturile cu valori exorbitante pe care trebuie să le plătească Primăria Câmpina firmei Termax. Semnalul de alarmă a fost tras la finalul şedintei ordinare din ianuarie 2013, la punctul Diverse, când se discută chestiuni şi probleme fără consecinţe juridice. “Contractul a fost încheiat pe 20 de ani, iar până acum au trecut nouă ani, timp în care am plătit comisioane de 30 de miliarde de lei vechi. Nu mai putem tolera o asemenea stare de lucruri, mai ales că este vorba despre o risipă fără margini a banului public. De multe ori, în sălile claselor căldura se ridică la temperaturi insuportabile. Am comparat cheltuielile de la liceele Grigorescu şi Mecanic 2, ultimul liceu având o centrală proprie modernă. Pentru luna decembrie 2012, la Mecanic 2, factura pentru încălzire s-a ridicat la 15.000 de lei, iar pentru Grigorescu s-a plătit 45.000 lei. Elevii au ajuns să se ducă la şcoală cu robinete la ei, cu care să poată închide caloriferele. Contractul cu Termax trebuie reziliat cât mai repede, în următoarele luni, deoarece condiţiile contractuale pe care le-am acceptat sunt înrobitoare. Nu contează dacă afară e cald, Termax a obţinut o clauză care-i permite să furnizeze căldură în şcoli de la 15 octombrie până la 15 aprilie”, a evidenţiat Rodica Papuc în intervenţia sa de atunci, promiţând că va reveni cu un proiect de hotărâre şi solicitând colegilor să aprobe încetarea colaborării cu Termax. Viceprimarul Ion Dragomir a subliniat şi el dezavantajele contractului şi avantajele rezilierii sale: “Să nu ne fie frică să reziliem unilateral contractul. Există o clauză de reziliere unilaterală în valoare de 100.000 de euro. Vom plăti aceşti bani şi tot vom fi în câştig, pentru că banii aceştia plus cei pe care îi vom da pentru achiziţionarea unor centrale termice abia reprezintă sumele pe care le-am fi plătit pe facturile lui Termax pe următorii doi ani. Vom amortiza astfel cheltuielile în doi ani, iar în următorii nouă ani din contract nu vom mai ieşi în pierdere.”
 Rodica Papuc s-a ţinut de cuvânt şi, la recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local, a revenit cu un proiect de hotărâre iniţiat împreună cu ceilalţi trei colegi liberali: Dragomir Enache, Florin Frăţilă şi Daniel Ioniţă. În expunerea de motive a proiectului era evidenţiat faptul că “din analiza preţului pentru agentul termic furnizat de Termax, a rezultat că, în cei nouă ani în care a fost derulat contractul, concesionarul a încasat facturi ce au depăşit de 2-3 ori costul gazelor naturale, energiei electrice şi apei potabile, facturate de către furnizorii de utilităţi. De asemenea, plata către S.C. Termax Grup S.R.L. efectuată de către Primăria Câmpina a fost de aproximativ 52.000 lei lunar, reprezentând suma rămasă după plata utilităţilor, în perioada 15 oct. – 15 aprilie, în condiţiile în care societatea are un singur angajat care face citirile contoarelor. În momentul de faţă, mentenanţa pentru centralele termice de la unităţile şcolare este asigurată de o societate comercială autorizată, acest lucru putând fi efectuat şi de către Primăria Câmpina cu costuri minime. Centralele termice se pot reautoriza ISCIR pentru o funcţionare sigură numai până la maximum 12 ani de la data punerii în funcţiune. Timpul mediu de bună funcţionare prevăzut în certificatele de garanţie ale producătorilor este de 8-10 de la data punerii in funcţiune. Investiţia în centrale noi pentru unităţile de învăţământ este de aproximativ 100.000 euro (fără T.V.A.), sumă ce poate fi economisită într-un an şi jumătate, prin rezilierea contractului aflat în derulare. Prin comparaţie, centrala termică montată la Liceul Tehnologic Mecanic, ce a costat aproximativ 49.000 lei (11.000 euro), fără T.V.A., pentru o suprafaţă încălzită de 6.600 m.p. a avut un consum mediu care a reprezentat o factură în valoare de 13.000 lei/lună, în condiţiile în care, pentru aceeaşi perioadă, la Colegiul Nicolae Grigorescu valoarea facturii pentru încălzirea termică a fost de 40.000 lei. Prin continuarea actualului contract, pentru perioada rămasă de 11 ani, ar urma să se plătească o sumă de aproximativ 3.500.000 lei, conform situaţiei medii a plăţilor către concesionar, sumă care ar fi de 8 ori mai mare decât investiţia în centrale noi. Rezilierea contractului este impusă de interesul public major, respectiv reducerea cheltuielilor utilităţilor din fonduri publice, precum și de introducerea în contract a unor clauze abuzive (plata despăgubirii de 100.000 euro).”
Rodica Papuc a evidenţiat, de asemenea, că Termax nu are punct de lucru în Câmpina, ceea ce face ca toate impozitele firmei să se verse în bugetul municipiului Roman. În plus, de prestaţia firmei s-au săturat chiar şi cei “de acasă”, un exemplu în acest sens constituindu-l rezilierea contractului cu Termax de către Spitalul Municipal Roman. Tot în sprijinul afirmaţiilor sale privind practicile abuzive ale concesionarului stă şi analiza comparatorie a facturilor din februarie 2012 (190 milioane lei vechi) şi februarie 2013 (emisă de Termax după intervenţia sa din şedinţa Consiliului Local din ianuarie 2013, factură cu o valoare mai mică, deşi preţul gigacaloriei crescuse simţitor). Susţinerea proiectului i-a convins pe toţi consilierii de justeţea încetării colaborării cu Termax, benefică, la începuturile sale, datorită preţurilor mari ale centralelor termice din 2004. Dar cum rezilierea unui contract nu se poate realiza decât pe cale juridică, se pare că până vom scăpa de Termax va dura mult mai mult decât şi-au închipuit cei patru consilieri iniţiatori ai proiectului de hotărâre privind rezilierea contractului de concesiune încheiat de Primăria Câmpina cu Termax, în iunie 2004. Clauza de reziliere nu le-a dat fiori consilierilor municipali în ianuarie 2013 (discuţiile de la Diverse nu încruntă pe nimeni), dar în aprilie 2013, la recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local, cei 100.000 de euro le-au provocat multor aleşi gânduri negre. Aşa se face că teama de a fi buni de plată, în cazul în care Termax ar câştiga un eventual proces cu municipalitatea câmpineană, i-a determinat pe mulţi să se abţină sau să voteze împotriva proiectului privind rezilierea concesionării către Termax a încălzirii şcolilor, proiect cu care, în principiu, erau de acord. Deşi rezilierea respectivă era în asentimentul tuturor consilierilor, iniţial, după dezbaterile din recenta şedinţă ordinară, proiectul cu pricina a picat la vot. 
Preşedintele de şedinţă s-a încurcat puţin în formulări şi procedură şi, în loc să ceară renumărarea votului, a cerut refacerea votului. Acest lucru însă nu mai era posibil. Cum toţi consilierii erau, în sinea lor, pentru rezilierea contractului, doar modalitatea de încetare a relaţiei contractuale cu Termax despărţindu-i, pentru a se ieşi din acest impas, consilierul Elena Albu a propus desfăşurarea, la finalul şedinţei ordinare, a unei şedinţe extraordinare, în care să poată fi reluate dezbaterile şi modificat textul proiectului astfel încât să împace pe toată lumea. Ceea ce s-a şi întâmplat. Consilierul Monica Clinciu, avocat de profesie, a schimbat aproape total textul proiectului iniţial, desfiinţând punctul 1, prin care se prevedea rezilierea contractului de concesiune (lucru care nu poate fi hotărât decât în instanţă), şi reformulând articolul 2, care, în redactarea finală, “împuterniceşte primarul să facă demersurile necesare în vederea încetării contractului”. 
În noua sa formă, proiectul iniţiat de consilierii liberali a fost votat în unanimitate. Cu o lovitură “ordinară” urmată de una “extraordinară”, municipalitatea a început războiul pentru rezilierea contractului cu Termax privind încălzirea şcolilor. Chiar cu cele două lovituri aplicate, prima bătălie încă nu s-a dat, iar Primăria trebuie să se pregătească, pentru atac şi pentru apărare, cu “armament juridic” mânuit de avocaţi dintre cei mai pricepuţi.  A.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare