Știri

Consecinţele unei campanii de influenţare a votului

Săptămâna trecută, presa online făcea trimitere la faptul că şase primari PDL din Prahova au dosare penale întocmite în urma unor plângeri făcute în baza legii referendumului, pentru tentativă de influenţare a votului şi mită electorală. Printre cei şase primari se regăsea şi numele primarului Horia Tiseanu, fapt pentru care acesta a considerat că trebuie să lămurească lucrurile într-o conferinţă de presă.
„Eu eram citat împreună cu primarul de la Băicoi şi Apostolache, că am fi încălcat articolul 54 din legea 3/2000. Nu mi-a venit să cred. Înţeleg că articolul de lege este legat de mita electorală. Am înţeles că s-a făcut un dosar, că se fac cercetări de către poliţia judeţeană. Pun şi eu nişte întrebări acum. Dacă se constată un astfel de lucru, nu se face o plângere la Parchetul local sau la Poliţia Română din localitatea respectivă? De ce se face acest lucru la Ploieşti? De ce apare domnul Mircea Cosma în conferinţă de presă să anunţe acest lucru, şi nu apare şeful PSD, şeful PNL din Câmpina, care să fie nemulţumiţi de acţiunea mea, poate că într-adevăr, dânşii cred că eu am făcut aşa ceva. Vreau să vă spun că este o manevră de intimidare securisto-comunistă la adresa mea şi a primarilor PDL. N-am făcut aşa ceva, nu mi-a permis să fac acest lucru nici la alegerile locale şi la nici un fel de alegeri, să dăm bani pentru a câştiga voturi. Cu atât mai mult, noi nu aveam de ce să dăm bani, pentru că noi nu invitam oamenii la vot. Dacă cei de la USL sunt bănuiţi de noi că au dat bani ca să iasă oamenii la vot, noi chiar că nu am fi avut de ce să dăm bani. Iar eu personal, niciodată nu am avut această intenţie şi nu m-am pretat la această manevră josnică, de a cumpăra electoratul cu 50 de lei sau cu 100 de lei sau 20 de lei sau cât am auzit că era «preţul» acum la referendum”, a declarat primarul Horia Tiseanu.
Nu-i poate contesta nimeni cele spuse, pentru că de regulă, în astfel de situaţii, acolo unde se întâmplă, acţionează trepăduşii. E firesc să nu-şi „murdărească” mâinile candidaţii şi să tragă şpaga în mod direct unei anume părţi a electoratului care pun, hai să nu zicem botu’, ci „preţ” pe astfel de practici în care apar cozonaci, vin şi sau bani.
Primarul Horia Tiseanu a explicat în continuare că s-a interesat la poliţia municipiului dacă are vreo plângere penală, de unde a primit un răspuns negativ. A mai spus că presupune o difuzare de fluturaşi electorali din care reieşea că PDL îndeamnă să iasă lumea la vot,  să voteze împotriva demiterii preşedintelui Băsescu, bănuind opoziţia pentru această acţiune.
„Noi am făcut o plângere simplă la poliţie, pentru difuzarea acestor fluturaşi. Nu am făcut la Parchet. Nu ştiu dacă are caracter penal sau nu. Legea poate să-şi spună cuvântul. Probabil e o faptă penală dacă difuzezi fluturaşi în timpul pauzei de campanie electorală” a mai spus Horia Tiseanu.
Întrebat cum va decurge colaborarea cu Consiliul Local, respectiv cu viceprimarul Ion Dragomir care e şeful filialei PSD Câmpina, având în vedere aceste frecuşuri politice şi plângeri pe la poliţie, primarul Horia Tiseanu a declarat:
„Eu pot colabora, după cum doresc dumnealor să colaborăm. Dacă vor să avem un conflict la cuţite, o să avem un conflict la cuţite. Şi vreau să vă spun că am experienţă şi o să le creez mari probleme şi n-o să-mi creeze mari probleme mie. Vorba lui Mircea Cosma, acum preiau o informaţie de-a lui, eu sunt alesul poporului. Adică, dacă eu am fost ales de către câmpineni ca primar, câmpinenii mă respectă şi-atunci, orice-ar fi, primăria o conduce primarul şi nu viceprimarul sau altcineva. Cu viceprimarul n-am decât să lucrez bine. I-am dat astăzi dispoziţia prin care i-am delegat nişte sarcini şi l-am rugat foarte mult să se ocupe de ele, mai bine decât s-a ocupat în mandatul trecut, pentru că lucrurile trebuie să evolueze. În legătură cu Consiliul Local, vom colabora după cum doresc dumnealor. Noi o să mergem înainte cu hotărârile pe care dorim să le propunem pentru binele comunităţii. Dacă dumnealor nu doresc să le voteze, noi facem imediat o conferinţă de presă, găsim şi alte metode de a le aduce la cunoştinţa câmpinenilor faptul că proiectele noastre sunt respinse doar pe criterii politice.” Poate într-o zi va explica primarul pe ce criterii s-a scos anul trecut de pe ordinea de zi a şedinţei, un proiect al Clubului Eco Alpin Caraiman, prin care se dorea un parc cu trasee pentru biciclişti, în vecinătatea terenului concesionat unei firme cu ştaif, unde aceasta se străduieşte în van, de vreo doi ani, să facă un parc public pe o suprafaţă de 86.000 mp.
Cert este că dihonia ivită la vârfurile conducerii de stat se împrăştie ca o apă neagră şi urât mirositoare în restul ţării, năclăind conştiinţa românilor. Cei din PDL, inclusiv primarul Horia Tiseanu, consideră drept morală recomandarea făcută românilor, aceea de a nu ieşi la vot. Pentru unii politicieni, morala este precum guma de mestecat: o mesteci, o savurezi, îţi cureţi dinţii şi o scuipi când îşi pierde gustul, după care încerci altă pastilă. Sau altă morală.
Carmen Negreu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare