Ana Maria Răduţi
La 30 de ani, Ana Maria Răduţi ar putea fi invidiată de foarte multă lume. Are o poveste extrem de interesantă, una dintre cele mai interesante… Pentru că locuieşte şi lucrează în Dubai şi are posibilitatea să vadă în fiecare zi singurul hotel de şapte stele din lume – Burj Al Arab. În plus, Dubaiul oferă un aer de exotism, conferit poate şi de apropierea locurilor de unde provine Povestea celor 1001 de nopţi.
„Nu aveam orizonturi în România anului 2004”
Ana Maria Răduţi a plecat din România la 4 ianuarie 2004. A plecat din cauza unui salariu modest de bugetar şi a pieţei saturate de economişti fără experienţă şi pentru care nu existau orizonturi în România anului 2004. Până să plece din ţară, Ana Maria Răduţi a lucrat ca recepţioneră la Casa Tineretului. Ne-a mărturisit că „în urmă cu patru ani şi jumătate, când am decis să plec din ţară, am căutat ceva sigur, o ofertă serioasă de muncă şi un job decent. Am reuşit să fiu acceptată, după un interviu, la Ritz – Carlton Hotel Dubai, rămânând în industria hotelieră, şi am obţinut un post de hostess în unul din cele trei restaurante ale hotelului. La terminarea contractului iniţial de doi ani, am renunţat la munca de la hotel şi asta pentru că Dubaiul oferă oportunităţi la tot pasul, oferte de muncă decente. În prezent, lucrez într-o companie privată în departamentul de logistică”.
De ce Dubai?
În afara faptului că aşa pare să fi fost soarta ca primul contract extern să fi fost în Dubai, Ana Maria pare convinsă că au mai existat şi… alte motive. „Nu ştiu – ne-a spus Ana Maria – dacă eu am ales Dubaiul sau Dubaiul m-a ales pe mine. Aici am primit primul contract de muncă şi am plecat neştiind prea multe despre acest loc. Ştiam că este în Orientul Mijlociu, că oamenii sunt de religie musulmani şi că se câştigă mai bine decât în România, iar cei care au mai fost înaintea mea acolo mi-au vorbit despre oportunităţile de angajare şi de avansare în carieră. Aşa am ajuns şi eu în Emiratele Arabe Unite cu destinaţia finală Dubai. La început, pot spune că nu mi-a plăcut deloc, totul era atât de diferit, începând cu clima foarte caldă şi umedă, deşertul cu furtunile de nisip, oamenii cu tradiţiile lor, moscheile unde se cântă de câte patru ori pe zi, oamenii rugându-se chiar şi pe stradă. Am mai văzut localnici îmbrăcaţi în straie tradiţionale, bărbaţi în rochii lungi şi albe, iar femeile în rochii negre şi unele dintre ele complet acoperite. Îi întâlneam la tot pasul, la hotelul unde lucram, pe stradă, în mall-uri. Până şi săptămâna e divizată altfel, se termină vinerea şi începe sâmbăta, joia şi vinerea fiind zile libere, aşa cum este la noi sâmbăta şi duminica. Începutul experienţei mele aici a fost greu, dar am avut noroc că am fost înconjurată de oameni minunaţi, care mi-au devenit foarte buni prieteni în timp, iar unul dintre ei este chiar soţul meu acum. Experienţa în hotelul în care am lucrat prima dată aici a fost unică. Eram peste 300 de angajaţi, peste 40 de naţionalităţi diferite, fiecare cu altă mentalitate şi curând totul a devenit fascinant, incredibil, toţi vorbeam în engleză, toţi foarte prietenoşi şi dornici să te cunoască, să ştie mai multe despre ţara ta şi eu, la rândul meu, despre ei. Aş putea enumera câteva dintre naţionalităţile cu care am intrat în contact: englezi, francezi, italieni, nemţi, sârbi, bulgari, libanezi, kenyeni, egipteni, indieni, australieni, pakistanezi, srilankezi, sirieni, marocani, filipinezi, indonezieni şi lista ar putea continua. Apoi, lucrând într-un restaurant cu specific arab am început să învăţ mai mult din cultura arabă, să-i înţeleg mai bine şi, pas cu pas, zi cu zi, am început să mă integrez, chiar să-mi placă din ce în ce mai mult. Îmi doream să cunosc locul din ce în ce mai bine, în timpul liber ieşeam mult cu prietenii explorând locuri noi şi de fiecare dată aveam ceva nou de văzut. Am ajuns ca în scurt timp să iubesc plaja din Dubai, atât de frumoasă, marea lină aproape tot timpul, nisipul fin şi nici temperaturile atât de ridicate nu au mai fost un impediment, eu fiind mai friguroasă, m-am obişnuit rapid cu temperaturile care urcă la peste 40 de grade Celsius”.
S-a căsătorit la Dubai
În momentul în care a plecat la Dubai pentru a onora un contract de doi ani la un hotel cu nume celebru, Ana Maria nici nu se gândea că Dubaiul va deveni oraşul în care va cunoaşte marea dragoste şi se va căsători. „Trebuie să spun că am venit în Dubai nu numai pentru muncă, dar şi ca să-mi găsesc perechea! La numai un an de la venirea mea în Emiratele Arabe m-am căsătorit la Ambasada României din Abu Dhabi cu alesul inimii mele – Aurel Răduţi, un român de-al nostru, originar din Sibiu. Acum lucrurile au luat o altă întorsătură pentru mine, planul meu de a mă întoarce în ţară la terminarea primului contact a trebuit schimbat, acum eram doi, aveam deja o familie… Soţul meu lucra – ca şi în prezent – în domeniul hotelier ca pastry chef (cofetar şef), iar aici există foarte multe şanse ca el să aibă o cariera frumoasă, turismul fiind foarte dezvoltat cu lanţuri hoteliere internaţionale renumite. Câştigăm bine amândoi, nu avem lipsuri, avem o locuinţă cu totul inclus şi asigurat prin contract de compania pentru care lucrează soţul meu. Aşa că am hotărât împreună să rămânem în continuare în Dubai, cu greutăţile şi bucuriile de aici. În timp am decis ca eu să părăsesc industria hotelieră pentru că era destul de greu pentru mine din momentul în care ne-am mutat împreună, deoarece Hotelul Ritz – Carlton, unde lucram eu, era foarte departe de noua mea locuinţă. Mi-am găsit un job destul de uşor aici, acum lucrez într-o companie relativ mică, dar care îmi oferă un salariu decent, siguranţă şi îmi place ceea ce fac în momentul de faţă, sunt în departamentul de logistică, iar compania are ca obiect de activitate distribuţia de produse alimentare”, ne-a mai precizat Ana Maria Răduţi.Căsătoria civilă a avut loc la Ambasada României de la Abu Dhabi, iar căsătoria religioasă în România, în stilul tradiţional al poporului nostru.
În Dubai, Ana Maria şi soţul ei Aurel se bucură de condiţii (aproape) privilegiate, ceea ce – probabil – stă la baza expansiunii oamenilor din alte ţări, care asaltează Dubaiul pentru a face o carieră, pentru a câştiga bani.Condiţiile pe care le au cei doi acolo sunt deosebite: „Trebuie să menţionez că aici turismul este foarte dezvoltat şi încă în plina ascensiune, se deschid foarte multe hoteluri de cinci stele şi şansele realizării profesionale în acest domeniu sunt uriaşe. Aici, companiile mari oferă un pachet contractual care include şi locuinţa pe lângă multe alte beneficii, ca de exemplu asigurări medicale, transport, bilet de avion anual până în ţara de origine. Momentan locuim într-un apartament cu două camere şi nu avem grija nici unei taxe. Şi ar mai fi de adăugat un lucru: în Emiratele Arabe salariile nu sunt impozabile!”
Dubaiul oferă posibilităţi extraordinare
Pentru Ana Maria şi soţul ei viaţa în Dubai nu înseamnă numai serviciu şi atât. Ana Maria ne-a dezvăluit numeroase faţete ale oraşului care le este gazdă: „Trebuie să spun că Dubaiul este un oraş modern, în plină ascensiune, cu noi construcţii la tot pasul, un oraş aglomerat, dar care te prinde rapid în febra lui. Are foarte multe atracţii turistice, parcuri, spaţii verzi, aqua parks, mall-uri cu oferte pentru toate buzunarele, chiar şi o pârtie de sky de care se bucură atât turiştii, cât şi noi, cei care locuim aici. Ne este greu să alegem unde să ne petrecem timpul liber având foarte multe opţiuni şi de fiecare dată găsim ceva nou. Pentru noi, românii, există şi un forum online, care ne ajută să comunicăm între noi, să ne ajutăm foarte mult şi să avem acces la informaţii utile. De asemenea, se organizează seri cu specific românesc, bucate şi muzica tradiţionale – uneori, ce-i drept, mai scapă şi câte o manea printre sarmale – iar în toate astea este şi sprijinul ambasadei române şi a consulatului român de aici. Se organizează şi slujbe religioase în cadrul ambasadei, cum ar fi, de exemplu, Sfânta Slujbă de Înviere”.
Vacanţă în Bali şi Singapore
Anul trecut, Ana Maria şi Aurel şi-au permis o vacanţă mai deosebită. „Anul trecut am avut ca destinaţie de vacanţă Singapore şi Bali – Indonesia, ţări ale continentului asiatic, de un exotism şi farmec aparte. Am găsit Singapore ca fiind un oraş modern, cu mulţi zgârie nori, cu oameni civilizaţi si prietenoşi, foarte curat, cu posibilităţi turistice dintre cele mai moderne ca de exemplu: safari nocturn în grădina zoologică, unde am văzut o tehnologie modernă – nu existau bariere vizibile între animale, ci doar ziduri formate din ultrasunete, care marcau teritoriul fiecărui animal, un tunel acvariu cu milioane de specii de peşti, fântână muzicală – o poveste spusă prin intermediul apei, focului şi a jocurilor de laser, o grădină botanică unde am admirat cele mai frumoase specii de orhidee şi multe altele. Bali este un loc de vis, cu o junglă frumoasă, vegetaţie din cea mai exotică, cu frumoasele şi celebrele sale culturi de orez. Oamenii de aici sunt, de asemenea, foarte primitori şi prietenoşi, dornici să vorbească şi să arate obiceiurile lor păstrate cu sfinţenie din generaţie în generaţie. Impresionante sunt şi frumoasele temple hinduse înconjurate de grădini superbe”.
Cu gândul la România…
„Acasă, în România, avem familiile şi prietenii noştri, de care ne este foarte dor şi ne lipsesc”, ne spune Ana Maria. Şi adaugă: „Acasă venim o dată pe an, vara, de obicei petrecem o lună de vacanţă de neuitat, înconjuraţi de familie şi prieteni, călătorim mult între Câmpina şi Sibiu, dar şi pe alte minunate şi pitoreşti meleaguri româneşti. Ne bucurăm de natură şi ne place să mergem foarte mult la munte, ei bine ne şi lipseşte muntele aici; marea e frumoasă, dar şi muntele are farmecului lui. De când sunt în Dubai, mi-au lipsit familia şi prietenele mele de acasă, am avut momente în care mi-a fost tare dor şi îmi este dor, dar aici au fost prieteni români, mai organizăm seri româneşti, chefuri ca acasă, care mai alină dorul. Vorbim regulat cu familia la telefon şi ţinem legătura tot timpul cu prietenii de acasă. Tocmai ne-am întors din vacanţa în România şi – e trist ce spun acum dar asta e – ceea ce am văzut nu prea ne-a plăcut – oameni care nu mai ştiu să zâmbească, greutăţi la tot pasul, o birocraţie care ne omoară pe toţi, preţuri care explodează în fiecare zi şi multe altele…”
„Ne vom întoarce în ţară”
Soţii Răduţi nu vor să rămână în Dubai, ci se vor întoarce în România, în pofida greutăţilor de aici. „Nu avem de gând să ne stabilim aici, în Dubai, intenţionăm să ne reîntoarcem în ţară, dar nu este momentul încă… Cel puţin pentru câţiva ani, viitorul profesional se arată frumos pentru noi aici, în Dubai. Viaţa departe de familie şi prieteni are greutăţile şi bucuriile ei, dar noi am decis să mai rămânem. Cam asta ar fi povestea unui român care a decis să plece din cauza unui salariu de bugetar şi a pieţei de muncă saturate de economişti fără experienţă şi pentru care nu existau orizonturi în România anului 2004”, a încheiat Ana Maria Răduţi.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!