Clubul Sportiv din Câmpina a aniversat, în luna februarie, 4 ani de la începerea activității. Ați citit, în ediția trecută, un material dedicat secțiilor de baschet și de handbal unde activează copiii talentați ai Câmpinei. În continuare, vă invităm să aflați mai multe și despre secțiile de fotbal și natație, dar și care sunt planurile de dezvoltare ale clubului sportiv.
Secţia de fotbal
- Înființată în mai 2016
- În jur de 70 de copii, cu anii de naștere cuprinși între 2004 și 2013
Trei antrenori:
- Roberto Daniel Opatchi (din 2016) – „Am jucat în divizia B la Poiana Câmpina. Am câștigat campionatul în 86 de tineret cu Steaua, am jucat acolo o perioadă.“
- Nicolae Nuță (din 2018) – „Am început să joc fotbal la Petrolul, la 7 ani. La 13 ani am debutat în liga a doua, iar de la 14 ani până la 18 ani am prins loturile naționale de juniori, am 85 de selecții. Apoi am plecat la Dinamo Victoria cu care am înscris două goluri în cupele europene. Am peste 120 de jocuri în liga întâi, peste 60 în liga a doua și am jucat un an și jumătate în Liban. Sunt din Ploiești, îmi place să lucrez cu copiii și nu contează că fac naveta de 3-4 ori pe săptămână ca să vin aici. Mie întotdeauna mi-a plăcut un proiect bine definit, am văzut că e baza foarte bună și e important și să te înțelegi cu colegii de muncă.“
- Claudiu Dumitrescu
De la stânga la dreapta: Roberto Opatchi, Nicolae Nuţă şi Claudiu Dumitrescu |
Secția de fotbal numără cei mai mulți adepți în rândul copiilor. Sportul-rege continuă să-i farmece pe cei mici, dar antrenorii sunt mâhniți din cauza unui litigiu care îi impiedică să înscrie echipele în campionate oficiale.
„Sunt la CS de când s-a înființat clubul. Am fost primul angajat după directorul Stoican, iar secția de fotbal a fost prima fondată și pot să spun că e ca și copilul meu. Eu am creat-o! Stăteam de dimineață și până seara la antrenamente. Am pornit cu 10 copii și după trei luni aveam 40. Atunci am propus conducerii clubului să mai aducă un antrenor pentru că nu făceam față.
Am avut o echipă de juniori luată de la alt club și acum s-a ajuns la o situație de litigiu. Am câștigat două campionate la juniori, iar după 2 ani s-a ajuns să nu mai avem nicio echipă în campionat. Dar ca să compensăm lipsa acestuia, am făcut multe jocuri de pregătire cu copii, meciuri amicale și aici, și în deplasare. Rezultatele nu sunt importante, dar pentru noi, antrenorii, sunt un barometru“, declară cu entuziasm Roberto Opatchi.
„Jocurile au fost cu echipe bune, de renume: Dinamo, Steaua, Pitești. Au fost foarte utile și mult mai multe ca într-un campionat. Într-un an am făcut 40-50 de jocuri“, spune și Nicolae Nuță.
Aceste meciuri le-au făcut un mare bine copiilor, scăpându-i de stresul de a juca cu echipe de renume. „Au ajuns să joace ca de la egal la egal și chiar să câștige. Au văzut și în ce condiții se antrenează ei. Am vrut să le creăm un vis“, spune scurt pe doi Roberto Opatchi. Acesta amintește de vremurile când el însuși era un junior și juca în deschidere, cu tribunele pline. „Aveam modele și visam să ajungem să jucăm la echipe mari. Pe când acum, la noi, copiii din Câmpina nu au ce să vadă. Nu avem echipă de seniori măcar la un nivel de liga a doua, la un nivel la care putem să-i considerăm fotbaliști, nu simpli jucători de fotbal. E diferență“, explică Opatchi. Cei trei antrenori îi duc pe copii și la meciurile naționale, de la București. Mai mult decât atât, discută cu ei nu doar despre fotbal. „Trebuie să ai răbdare, să știi să le explici, să te apropii de ei, să nu te vadă ca pe un profesor la școală că nu faci nimic. Trebuie să te vadă ca pe un prieten. Să vorbești cu ei absolut tot. Noi d-asta muncim. Să le oferim o șansă în plus față de școală“, consideră ei.
Dar de ce fotbalul e mai popular față de alte sporturi? „Pentru că e și publicitatea mai mare. Iar fotbalul e accesibil tuturor. Noi oferim la clubul nostru visul inițial – copiii săraci care pot să vină să facă sport fără ca părinții lor să plătească.“, explică Roberto Opatchi.
Cât despre performanță, aceasta nu se obține ușor. „E foarte greu să faci performanță în fotbal. Trebuie să fii foarte inteligent, trebuie să înveți tactica, să știi tehnica, să ai carater, să știi să muncești, să suferi, să știi să pierzi, să știi să câștigi, să-ți respecți adversarul. Noi ca antrenori, trebuie să-i învățăm. Mulți fotbaliști talentanți au jucat doar din talent, dar apoi s-au ratat. Aici e problema, mulți copii se lasă de fotbal. Vrem să-i facem să ajungă la 18-19 ani când se va termina junioratul, să-i integrăm în societate, să știe să se comporte într-un grup. Pe plan național maxim 7% dintre toți juniorii se mai țin de fotbal“, spune Nicolae Nuță.
„La început există plăcerea, apoi, cu cât cresc intervin anumite anturaje, apoi mirajul banilor. Se gândesc că dacă nu joacă la o echipă care să-i dea un salariu decent, mai bine se duc și muncesc în străinătate. Tinerii din ziua de astăzi văd ce e în jurul lor și visează, de la 15-16 ani, să aibă o mașină, să aibă bani să se distreze. Neavând modele, nu știu ce au de făcut“, completează și Roberto Opatchi.
Și mai e nevoie de ceva pentru a atinge performanța: un antrenor extraordinar. „Am vrut să creăm un colectiv de antrenori care au jucat fotbal la nivel înalt, care au o școală și care iubesc copiii. Asta e cel mai important. Am colegi cărora nu le place să lucreze cu copiii. Eu sper ca la nivel de Câmpina să se ajungă la concluzia că sportul este foarte important, să fie echipe nu numai de fotbal, ci din diverse sporturi, dar susținute astfel încât copiii să-și poată permite să trăiască din sport și cei mai talentați să continue să facă performanță. Noi ne chinuim să terminăm un litigiu ca să putem participa în campionat. Nu avem nimic de dovedit, vrem asta pentru copii“, declară ferm Opatchi. „Orice copil își dorește să joace un meci oficial, dar asta e situația până când se reglementează“, concluzionează Nuță.
Secţia de nataţie
- Înființată în 15 mai 2016
- Sunt 30 de copii înscriși, dar nu vin toți regulat. Doar 10 sunt în grupa de performanță.
Doi antrenori:
- Adrian Stoican, profesor de educație fizică
- Ioan Cristea, profesor de educație fizică
Adrian Stoican (stânga) şi Ioan Cristea (dreapta), alături de elevii lor |
Secția de natație s-a înființat odată cu angajarea antrenoarei Carmen Herea, fostă campioană europeană de înot, în 15 mai 2016, care a început selecționarea copiilor în școală și la bazinul de înot. Apoi, secţia și-a dezvoltat activitatea în urma colaborării cu Colegiul Național Nicolae Grigorescu Câmpina prin selecționarea sportivilor din grupele de copii ale colegiului și antrenate de către antrenorul Ioan Cristea Ioan. Cei mici au participat la numeroase competiții, atât la nivel local, cât și la nivel național: cupa Seva, cupa Tamara Costache, cupa Stejarii Country Club București, Cupa Contratimp Chindia Târgoviște.
„În ceea ce privește înotul de performanță, pregătesc o grupă de 7 copii, printre care și două fetițe, care au început înotul cu mine de la vârsta de 3 ani. În prezent au 5, respectiv 6 ani și promit mari realizări în înotul de performanță. Menționez că grupa, la această vârstă, participă la 5 antrenamente pe săptămâna a câte două ore.
De la secția de înot, ca și de la celelalte secții, îmi doresc crearea de sportivi proprii (nu cumpărați sau împrumutați). Asta nu înseamnă că nu vom fi deschiși în ceea ce privește o posibilă colaborare cu celelalte cluburi care activează în municipiul nostru.
De asemenea, încercăm să menținem sportul de masă prin efectuarea cursurilor gratuite în vacanțele școlare. Oferim 10 ședințe la care ne-au ajutat de fiecare dată și antrenorii celorlalte cluburi: Raluca Duță, Ioan Cristea, Octavian Postolache, Consuela Nistor“, a declarat Adrian Stoican, antrenor în cadrul secției de natație și președinte al clubului.
Centru de turism sportiv la Câmpina?
În continuare, Adrian Stoican, președintele Clubului Sportiv Câmpina, ne-a vorbit despre evoluția clubului pe care îl conduce, dar și planurile pentru dezvoltarea acestuia.
– Ce înseamnă acest club sportiv pentru Câmpina?
– Scoaterea copiilor din fața calculatorului, gadget-urilor și mijloacelor media! Eu cred că înseamnă foarte mult – gratuitatea cursurilor, antrenori și personal calificat, chiar dacă suntem încolțiți din toate direcțiile pentru aceste lucruri, ne facem treaba cu profesionalism.
– Se poate vorbi despre performanță sportivă la Câmpina?
– Încă din primul an putem spune că am avut performanță – vezi secția de fotbal. Pe partea administrativă ne lăudăm cu administrarea bazelor sportive din municipiu și a bazinului de înot, pe care eu îl văd ca o floare a orașului. Suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește performanța, mă repet, dorim creșterea propriilor sportivi și acest proces este de durată.
– Ce vă doriți pentru club?
– Îmi doresc să fim, în continuare, susținuți atât de Primăria Câmpina, cât și de Consiliul Local, dar și de părinții copiilor care participă la antrenamentele clubului nostru. Menționez că am avut tot sprijinul Primăriei și al Consiliului Local până acum.
– Ce planuri aveți, ca președinte, pentru clubul pe care îl conduceți?
– Dezvoltarea secțiilor, deschiderea altora noi, punerea noastră pe hartă în ceea ce privește sportul de masă, cât și sportul de performanță prin participarea, dar și organizarea competițiilor sportive și, de ce nu, realizarea în orașul nostru a unui centru de turism sportiv, centru care ar aduce mult beneficiu orașului, dar și sportivilor care se antrenează aici.
– În ce stadiu este litigiul cu clubul HM Junior?
– „În prezent, litigul cu HM Junior este pe rol, la ultimul termen CS a câștigat apelul prin care HM ne e dator cu aproximativ 42.000 de lei. Urmează recursul care se va judeca la Curtea de Apel București. Nu este stabilit încă un termen.
– Ce a însemnat acest litigiu pentru Clubul Sportiv Câmpina?
– Imaginea clubului a avut de suferit, dar mai ales copiii care nu au avut posibilitatea să participe într-un campionat timp de doi ani. Am reușit însă să compensăm prin meciuri de pregătire cu echipe bune din țară.“
R.A.I.