BREAKING NEWSȘtiri

Cinci zile fără apă potabilă în rețeaua publică din Câmpina

Prefectura Prahova a cerut anchetarea situației și stabilirea cauzelor care au dus la infestarea apei cu bacteria Clostridium perfringens. Sursa infestării rețelei de apă nu este încă cunoscută!

Vineri, 13 august, operatorul regional al sistemelor de apă și canalizare Hidro Prahova, anunța printr-un comunicat publicat pe site-ul instituției la orele serii că „în urma sesizării primite telefonic din partea Direcției de Sănătate Publică Prahova, cu privire la calitatea apei” se impune măsura restricționării consumului de apă pentru abonații din municipiul Câmpina în perioada 13 – 17 august 2021. Hidro Prahova avertiza în același comunicat că, potrivit Direcției de Sănătate Publică Prahova, apa distribuită nu îndeplinește condițiile de potabilitate conform reglementărilor în vigoare și că „nu poate fi utilizată pentru băut sau gătit, pentru prepararea formulelor de lapte reconstituit sau ceaiuri”, recomanând totodată să fie folosită numai pentru spălat și în alte scopuri menajere.
În jurul orei 20.00, primarul Câmpinei, Alin Moldoveanu, anunța într-o postare făcută pe pagina sa de socializare situația fără precedent în care se află orașul nostru și făcea apel la câmpineni să nu folosească apa de la robinet pentru băut și pentru mâncare. Aproape de miezul nopții, edilul făcea publică în mediul online informația potrivit căreia apa este infestată cu bacteria Clostridium și transmitea primele măsuri luate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență convocat vineri seară: „HIDROPRAHOVA va asigura containere cu apă potabilă la Spitalul Municipal și Spitalul de Psihiatrie Voila, la centrele de asistență socială și la Piața Centrală. – Poliția Locală va distribui în toate cartierele municipiului, la persoane fizice și agenți economici, în această noapte, comunicatul HIDROPRAHOVA cu privire la măsurile de restricție în consumul apei. – Trimiterea unui mesaj prin RO-ALERT pentru înștiințarea populației, lucru pe care ISU Prahova l-a și făcut înainte de finalizarea ședinței”.
Totodată, Camera de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal era înștiințată de situația creată, astfel încât personalul să fie pregătit în cazul în care s-ar prezenta persoane cu simptome specifice infestării cu bacteria Clostridium.
A doua zi, prefectul județului, Cristian Ionescu, a solicitat o anchetă pentru stabilirea cauzelor care au dus la infectarea apei cu bacteria Clostridium. La rândul său, Consiliul Județean Prahova făcea publice măsurile luate de Hidro Prahova și de Comitetul Local pentru Situații de Urgență, anunțând că monitorizează îndeaproape situația de criză.

Primarul Alin Moldoveanu, împreună cu directorul Hidro Prahova, Liviu Ilași, inspectând
bazinele de apă din Drumul Taberei de unde este alimentat cartierul Voila
Foto: Facebook/ Alin Moldoveanu

Duminică, 15 august, potrivit planului de măsuri cerut de DSP, Hidro Prahova a trecut la igienizarea bazinului de apă din zona Drumul Taberei, golind și curățând rezervorul de 2000 de metri cubi ce alimentează cartierul Voila, cerând totodată ca acțiunea să fie realizată periodic până la soluționarea problemei.
În cursul după-amiezei de luni, Prefectura informa cetățenii asupra faptului că, potrivit datelor primite de la DSP, în toate aceste zile de la declanșarea crizei, Serviciul de Ambulanță Județean nu a primit solicitări prin sistemul unic de urgență pentru manifestări gastro-intestinale în municipiul Câmpina și că nu au fost semnalate cazuri de acest fel nici în rândul pacienților internați la Spitalul de Psihiatrie Voila ori la Spitalul de Pediatrie Ploiești. La Spitalul Municipal Câmpina fuseseră înregistrați trei pacienți cu sindrom dispeptic, fără legătură cu bacteria Clostridium perfringens.
„Prezența Clostridium perfringens este un indicator de poluare fecală și NU trebuie confundat cu Clostridium botulinic sau Clostridium difficile, care ar putea să determine îmbolnăviri grave” – se mai arată în informarea făcută de Prefectura Prahova.
La orele serii, DSP Prahova a revenit cu un comunicat în care anunța că ”se mențin măsurile preventive de protecție a sănătății consumatorilor branșați la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă”, fără să dea vreun termen, reamintind populației că aceste măsuri au în vedere ”interdicția de consum de apă pentru băut, gătit, spălat pe dinți, spălat (apa furnizată la rețea va putea fi folosită doar pentru evacuarea apelor uzate fecaloid-menajere)”. Potrivit DSP, în lipsa unei surse alternative de apă potabilă, în acest caz se recomandă consumul de apă fiartă timp de 10 minute și răcită.

Cum s-a ajuns în această situație atât de periculoasă pentru sănătatea publică, care este sursa infestării rețelei de apă potabilă, cine se face vinovat și cât va mai dura interdicția de consum al apei potabile din rețeaua publică sunt întrebări la care încă nu am aflat un răspuns din partea autorităților locale ori județene.

Societatea HIDRO PRAHOVA SA și autoritățile locale au pus la dispoziția populației surse alternative de apă potabilă în mai multe puncte din municipiul Câmpina:
• Spitalul Municipal Câmpina
• Spitalul de Psihiatrie Voila
• Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr”
• Piaţa Centrală Câmpina
• Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Sindrom Down Câmpina. (Strada Simion Barnutiu 12)
• Pasajul pietonal „La ceas”
• Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Câmpina (str. Voila nr. 67)
• Asociația „Casa Speranței” (cartier Slobozia)
• Drumul Taberei intersecția cu strada Voila
• Strada Silvicultorului
• Strada Buciumului
Containerele sunt amplasate în zone cu protecție, astfel încât să nu existe riscul de contaminare voluntară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare