ReportajeȘtiri

“Cernobâlul” de pe blocuri!

Aveţi dureri de cap, ameţeli, insomnii, crize cardiace? Uitaţi-vă pe blocurile din jur şi veţi vedea ce vă provoacă aceste stări: antenele GSM...

“O mare afacere a preşedinţilor de asociaţie”
În repetate rânduri, mai multe asociaţii de proprietari au reclamat la Primărie instalarea antenelor GSM pe blocuri. “Aceasta este o mare afacere a preşedinţilor de asociaţie”, a precizat Ion Suditu, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 112 din Câmpina.Ultimele apeluri ale acestei asociaţii în privinţa amplasării antenelor GSM pe mai multe blocuri din Câmpina nu au găsit nici un ecou favorabil în rândurile administraţiei locale. Ion Suditu a depus un memoriu la adresa primarului Horia Tiseanu la 31 mai 2007, prin care arăta că “expunerea la undele elctromagnetice pe timp îndelungat poate conduce la apariţia cancerului”.
Primăria n-are competenţă!
La 19 iunie 2007, Ion Suditu primeşte răspuns din partea autorităţilor locale. Un răspuns catalogat ca “laconic şi stupefiant”. “Primăria nu are competenţe privind cenzurarea contractelor încheiate, în condiţiile legii, între asociaţiile de proprietari şi terţe persoane fizice sau juridice, având ca obiect utilizarea spaţiilor de folosinţă comună. Menţionăm că toate antenele pentru telefonie mobilă (GSM) sunt montate cu autorizaţie de construire emisă de Primăria Câmpina, în condiţiile legii”, se arată în răspunsul semnat de primarul Horia Tiseanu.

Suditu nu se lasă şi atacă pe teme…… estetice
Ion Suditu nu s-a lăsat şi a depus un nou memoriu, de această dată pe adresa Consiliului Local Câmpina, în care prezintă din nou această situaţie.“Toate blocurile înalte au terasele şi balustradele pline cu antene, containere, ancore şi cabluri. Blocurile alăturate au acoperişurile şi pereţii exteriori încărcaţi cu cabluri pentru internet, ca un păienjeniş. În aceeaşi situaţie se află şi stâlpii de iluminat stradal”, arată Ion Suditu în memoriul adresat Consiliului Local.

… de sănătate publică
“Vă comunicăm că în timp ce în marile instituţii ale ţării (Palatul Victoriei, Palatul Parlamentului), angajaţii primesc sporuri pentru condiţii vătămătoare cauzate de prezenţa antenelor GSM, oamenii simpli habar nu au cum şi când ajung acele antene pe blocurile lor şi nu cunosc riscurile la care sunt expuşi atât ei, cât şi cei din blocurile învecinate, pe o rază de 100 m. «Cernobâlul» de pe blocuri este o mare afacere a preşedinţilor de asociaţie, care, pentru o chirie consistentă, au permis amplasarea antenelor GSM pe blocurile de locuit. Radiaţiile emise de aceste staţii de bază de pe acoperişuri afectează cel mai mult oamenii în vârstă şi copiii şi se manifestă prin dureri de cap, insomnii, ameţeli, crize reumatice, crize cardiace, atacuri de cord, iar pentru copii – afectarea procesului de memorare şi leucemie”.

… juridice
Ion Suditu susţine că montajul antenelor GSM s-a făcut cu încălcarea legislaţiei în vigoare: “Preşedinţii asociaţiilor nu au prezentat şi nu au nici în prezent tabelul cu acordul scris al tuturor proprietarilor de apartamente. Legea 114 prevede că este suficient ca un singur proprietar să nu fie de acord şi cererea este respinsă. Legea 50/1991, completată cu Legea 453/2001, nu este respectată. Se poate constata la faţa locului că pe terasele blocurilor sunt tone de materiale”. Suditu îşi încheie memoriul către Consiliul Local cu solicitarea încetării tuturor contractelor şi îndepărtarea antenelor de pe blocuri. Şi se oferă şi o soluţie – societăţile de telefonie mobilă să solicite de la Primărie concesionarea unor terenuri la marginea localităţii, departe de clădirile locuite, care să aducă astfel mai mulţi bani la bugetul local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare