Știri

Cărţi pentru copii printr-un proiect gândit la timpul viitor

Joi, 20 februarie, am asistat la un eveniment rar, la Liceul Teoretic din Filipeștii de Pădure. Fundația MELIOR, întemeiată și însuflețită de scriitoarea Ioana Nicolaie, a donat școlii peste 500 de cărți pentru copii, volume superbe, o adevărată bibliotecă. Este scopul fundației, formarea de biblioteci și ateliere cu copiii în special din zone defavorizate. 
Astfel, au fost donate, din 2016, peste 5000 de cărți în 11 Biblioteci Melior (cu aceasta sunt acum 12). Asemenea acțiuni se fac în primul rând cu suflet: cea care s-a zbătut să aducă Fundația la Liceul Filipești a fost d-na bibliotecară, profesor documentarist Daniela Smărăndoiu, sprijinită de doamnele directoare prof. Marilena Rusu și prof. Marina Dima, alături de profesoarele Maria Irimia Nicolai, Dana Soricu, Alina Nuță și Loredana Mihăilă. 
Noi, „veteranii” invitați de generoasele gazde (foști profesori și elevi ai liceului, personalități ale comunei), am asistat cu emoții greu de descris la dialogul dintre Ioana Nicolaie și copii. De la bun început s-a făcut simțită magia comunicării. Trebuia să le vedeți ochii sclipind de bucurie când răspundeau la întrebări și când au primit cărțile și autografele respective. Am văzut copii fericiți. La început puțin reținuți, „ca la școală”, s-au eliberat repede de inhibiții, scriitoarea i-a provocat să construiască împreună un fel de „portret robot” al scriitorului. Acest animal ciudat care nu e de pe pământ, deși, iată este printre ei. Doar că are niște „ochelari” magici cu care vede împrejur ceea ce oamenii obișnuiți nu văd. Apoi, scriitoarea le-a prezentat cărțile sale pentru copii care le vor sta de acum la dispoziție. 
Dialogul s-a prelungit, copiii nu se mai dădeau duși, încântați să pună întrebări și mai ales să ia autografe și să se fotografieze cu autoarea. Probabil, mulți dintre copii vor avea astfel prima lor carte din bibliotecă. Au căutat să-și arate și ei recunoștința: desene, poezii pe care le-au dedicat scriitoarei și simpaticului arici, mascota Fundației. Melior înseamnă „mai bun”. Este vorba de unul dintre acele, probabil, sute de proiecte care, nevăzute în spațiul media, construiesc răbduriu o Românie a viitorului, așa cum ne-o visăm mai toți. Una mai bună, cultă și civilizată. Acești oameni își sacrifică multe: timp, bani, energie sufletească, familie, realizări personale pentru binele public, pentru aMELIORarea stării de marasm în care ne aflăm. Proiecte tăcute, cu bătaie lungă, ale căror efecte benefice se vor vedea peste ani și ani. Acțiunea la care am fost martori ne învață două lucruri: să gândim pe termen lung și să fim generoși! Mulțumim, MELIOR! 
Christian Crăciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare